Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Na koho se obratit

Od: janina1555 odpovědí: 22 změna:

Dobry den,chtela bych se zeptat,mam syna v psych.lecebne,dostal se tam kvuli koureni marihuany,jeden den mu preskocilo a zacal byt tak nejak agresivni,tak mi nezbylo nic jineho nez zacit jednat.ne ze bych to pred tim neresila,ale resila jsem to jen pres arkadu socialku atd..a ted se mi konecne dostala do ruky lekarska zprava a tam jsem se dozvedela ze ma schyzofrenii a ze vidi preludy a ma slysiny,ale to jsem se ho ptala a on mi rek,ze se s nima nechtel bavit,tak jim vse odkejval a kaslal na ne.ted samozrejme do nej cpou prasicky.jediny co jsem s nim mela za problem byla nemoc ADHD a obcas pasivni agresivita.a ted nevim kde se mam nebo spise na koho se mam obratit,aby mu prestali cpat leky na nejakou schizofrenii,uz mi rikal ze i rozmazane vidi a je tam pres mesic a furt na nej zkousi nove leky a ze nic nezabira,takze je tam spis jako pokusnej kralik,protoze chce domu,tak tam breci a doktorka zase ze musi dostat antidepresiva atd a ze se to nelepsi.kdyz jsem ho chtela vzit jen na zkousku domu,tak mi doktorka rekla,ze kdyz si ho vemu domu pozada soud o to aby tam zustal.ja ho tam dam kvuli marihuane a nakonec tam z nej udelaj jeste s prominutim debilka kteremu seberou i obcanku...a ted jsem se docetla ze mu davaj leky, ktery se nesmi uzivat pro deti a mladistve a samozrejme jsem to volala lekarce a ta mi rekla,ze to detem davaj normalne a i mladsim a ze s tim nemaj problem...jeste mi vlastne vynadala ,ze proc to syn rika me do telefonu a ze si ma stezovat tam a kdyz ji rikam ,ze si tam stezoval a ze mu rekli at si poridi brejle kdyz nevidi,tak na to mi odpovedela,ze to byl asi jen nejaky vtipek personalu...me se to teda moc vtipny nezda,kdyz tam jasne u tech leku pisou jak se objevi jake koliv vedlejsi ucinky,ktere tam byli uvedene (je tam i tom rozmazanym videni) tak se ma ihned a neprodlene kontaktovat lekar...takze bych chtela poradit kam si na takoveto chovani personalu a tak obecne stezovat?dekuji za radu

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Promiňte, ale za prvé nejste lékař, abyste věděla, zda má či nemá schizofreniii, nemluvě o tom, že jste věděla, že kouří marihuanu, a nic nedělala,až se dostal tam, kde teď je...

Je už tam tak dlouhou dobu, že by lékaři "prokoukli", že hraje divadlo, a vypakovali ho pryč, protože ono to také stát, potažmo pojišťovnu stojí dost peněz. Jak léčba, tak léky.

Pokud můžu radit (koneckonců jste si o radu sama řekla), přestaňte konečně synáčka "oprašovat", jenom mu tím škodíte, a nechte to na lékařích a na něm samotném.

P.S. Zkuste si o tom něco přečíst na netu, z kouření marihuany atd. se může schizofrenie vyvinout...

marenka*
hodnocení

2x

Řekla bych to tak, že lékaři moc dobře vědí, co dělají. To co Vám řekne syn, už jsou pláče a psychohry, aby se dostal domů. Absťák. Nu a k té schizofrenii? Droga a to jakákoliv umí "vytáhnout" z člověka to, co je v něm skryté. Takže třeba člověk, který je celý život andílek, ale má někde zakořeněnou agresi, stane se zničehonic agresorem. To samé u psychoz..

Pokud mu chcete pomoct a máte pocit, že mu zde ubližují, požádejte o překlad do jiné psych. léčebny. Tu si ovšem dle mého musíte zkontaktovat sama, promluvit s nimi, říct co vám vadí a zažádat o hospitalizaci u nich.

V žádném případě mu nepomůžete, když si ho vezmete domů. A za pár let nepomůže nikdo ani vám.. to by byla cesta do pekel pro oba.

hodnocení

1x

Marenka vám radí dobře.

jarmulina

Ted je káždá rada drahá je to těžké když už je v začarovaném kruhu,kluk musí mít jasný cíle,prostě tudy cesta nevede musí chtít oprostit se od takovýhle kamarádů který ho vedou do bahna.Musí chtít hlavně se z toho dostat sám a vy mu můžete jen dobře radit jak se dostat zase do normálního života.Tohleje cesta záhuby pokud si to neuvědomí! MUSÍ si najít nějakého koníčka,věnovat se sportu ,práci, pomáhat vám jak se dá no později i přítelkyni atd ...upně jiné kamarády- vyhledávat.Rodiče jsou příkladem svých dětí možná jste udělala něco špatně hlavně vy,když se děti uchýlí k drogám mívají nějaké vnitřní trápení na které chtěj zapomenout anebo právě moc volného času takhle marnit život ...

janina155
hodnocení

no vsak to mu ted hustim furt do hlavy a ted uz verim,ze uz me trochu nasloucha,pred tim jsem nemela sanci!a prave ze moc volneho casu nemel,drzela jsem ho dost na uzde ze skoly sel k tatovi do prace pak do sedmi ven a ma ted v zime volny jen vikendy,ale to stejne musi byt nejpozdeji do osmi doma!ma vnitrni trapeni o tom vim,ale myslela jsem ze se uz pres to podvznes a ze se to vyresilo,ale on jen o tom nechtel mluvit a ja si vul myslela,ze uz je to v pohode :( minuli rok ho malem pedofil znasilnil ,kdyz si hledal dalsi brigadu,ted s nim je soud,ale on o tom furt nemluvi ani nikdo s kym jsem o nem mluvila myslim s doktorama,tak se o tom nechtel bavit!rekl ze je rad ze se mu nic nestalo a ze si bude davat vetsi pozor a ja hlupak jsem myslela ze je to v poho ,pak zacal prave s tou pos...u travou ... resime to uz rok jen ambulantne,pres testy socialku,poradny a arkadu.moc se o nej bojim a hlavne nechci aby mu tam fakt udelali v hlave z tech prasku jeste vetsi gulas,kdyz rika jak mu je z nich zle a narovinu mi rekne ze nechci aby fetoval a ze to co do nej cpou jsou jeste horsi sr...y,nez kdyz si dal jednou za tyden par prasku z travy...jenze rikam ja se bala toho fetaka,ze ho navede ke kradezim a ze mu nakonec da jeste neco horsiho nez je ta trava,tak jsem ho chtela jen izolovat,aby si sam prisel na strizlivej nahled...kdo to s nim vlastne mysli dobre..

alcago*

Měla jsem také vnučku na psychiatrii. Důvod byl mentální anorexie. Bylo mi jí líto, ale nic jsem jí neulehčila. Uplynulo skoro patnáct let a ona dobře žije. Také mohla být mrtvá.

janina1555
hodnocení

mate pravdu!vite ja jsem z toho celkove taky dost na nervy,tak jsem rada,ze jsem si s nekym o tom mohla popovidat,uz jsem z toho uplne hotova,ted jeste marodim a jssem doma uplne sama tak si to dokazete predstavit jak mi je :( jeste jednou vam dekuju ze jsem si s nekym mohla o tom popovidat.preju hezky den

jarmulina

MiláJanino!podívejte se na www.monikaplocova.cz -zde se poradte a můžete jim i taky napsat!.Jsou tam i životní příběhy, na té psychiatrii ho dlouho nenechávejte protože čím více prášků dávaj tímhorší pro mozek,budu držet palce at klukovi pomůžete z této nelehké situace*palec*

jarmulina
hodnocení

0x

Dobrý den,kontakt Národní 11 Praha1 3.patro/724913500,help@terapie.info.Pokud trpí schyzofrenií je to docela závažná věc,člověk si vsugeruje ,že mu někdo něco našeptává a může i zabít vás i někoho jiného,prášky se většinou dávají na utlumení agresivity atd. spíše se ptát vícero lékařů a z tohovybrat nějaký vyhovující kompromis pro syna i vás.

janina1555
hodnocení

ne schizofreni urcite nama,mam ho doma 15 let a uz bych si vsimla,ze ma az takto zavaznou nemoc :) jen kdyz jsme ho tam dovezli myslim dolecebny,tak byl jeste pod sedativy a nejak ani nevedel,ze je tam kde je a doktorka se ptala mas nejake slysiny a on jo mam,vidis nejake veci co nejsou realne odpoved jo mam naseptava ti nekdo neco jo a co odpoved uz mi dejte pokoj chci spat!a podle toho mu tady ve zprave doktorka napsala ze ma schizofrenii.jenze jak rikam,ted uz se uzavrel sam do sebe nechce se s nima bavit,protoze uz jim nekolikrat rikal,ze to nemyslel vazne,ale ted mu nikdo neveri!a rikam jsem jeho mam ,hned jsem poznala ze zacal hulit,nebo kdyz se neco stalo,takze takovouhle nemoc bych poznala hned a byl jeste na vysetreni u psycholozkky a chodili jsme do psychologicky poradny,takze by to taky jiste poznali,ale ted nevim jak je presvedcit ze tou schizofrenii netrpi a cpou mu zbytecne vselijake prasicky a jemu je po nich jen zle :(

kratast*

uplne si dokazu predstavit co tam Vas syn vyvadi. Pokud lekarum rekne ze ma slysiny a vidiny atd... lekar se podle toho zaridi a spusti lecbu. Pokud se u nej objevuje agresivita nezbyde jim nic jineho nez z neho udelat ,,zvire" a prikurtovat ho nebo dat na izolacku, aby neublizil jinym nebo sam sobe.

Kazdy si nese nasledky, holt se prohulil az do tahoto stavu a v podstate ne ze by z neho lekari delali debilka udelal ho on sam ze sebe tim ze hulil mařku. Fetka je fetka a zaslouzi si zavrit do kamenolomu a ty fety vyhnat z palice tvrdou prací! Neplačte nad výdělkem, plakat jstemela již dříve. 90% lidí v kriminalech jsou fetaci tak jako ten Vas synacek. Jasne dat si do rypaku nemit na to prachy, krast, prepadat a pak se ubytovat v kriminale a nechat na sebe poctiveho ,,blbce" obcana ktery vydelava penize a odevzdava statu na danich.platit, to je super.

vubec ho nelituju a predpokladam, ze zadny poctivy obcan nasi zeme.

ZEPTAM SE vAS KDE NA TO BRAL PENIZE? POCHYBUJI ZE SI JE VYDELAL, TO BY SI HOOOOODNE ROZMYSLEL CO SI ZA SVE POCTIVE VYDELANE PENIZE KOUPI.!

tot vse a ted me kamenujte :)

majsterjoe*

Ty si hlupak s nazorem o fetacich.

janina15555
hodnocení

no bohuzel pravdu nemate,syn ma stale o parci zajem,pracuje od 14ti u otce na pile v lete si jeste privydelaval zbiranim bylinek ,kastanu,zaludu a na vikendy v lete chodi pomahat na golfove hriste.odeme penize nema sama jich mam malo a i on se kolikrat ptal,jestli potrebuju neco koupit!jenze bohuzel nasel kamarada,kterej mu ukazal marihuanu a proste ji vyzkousel!ja kdyz jsem byla mlada,tak jsem ji zkusila taky,ale bohuzel teda spis bohu dik,jsem se z ni tak pozvracela ze poznam ten smrad na dalku!uz jak jsem psala ma nemoc ADHD a jak zacal s hulenim,tak se mu to v hlave uplne prekroutilo,ale do prace chodil po skole porad a i kdyz v lete byl hodne nemocny mel dnavy zachvat a hned jak vysel z nemocnice,chtel do prace!vzdy jsem ho ucila ,aby si penez vazil,ale je strasne hloupej a za kamarada by dal vse,ale on z nej jen taha prachy a syn to nevidi a necha sebou jen hloupe manipulovat a co rikam ja ,tak si to vyslechna,ale stejne za chvilku z venku prisel od kamarada z radou ,kterou si ani neumite predstavit!tomu jeho kamaradovi je 19 let a je to skutecne vyfetlej zmetek a uz vim i o dalsich dvouch detech ktery taha do problemu,protoze vi,ze maj od rodicu penize!syn byl pred tim alespon na me hodnej a doma mi taky pomahal,nez ho zacal ten hajzl navadet proti me ,kdyz jsem synovi neco zakazala,pred tim se s tim normalka ba i s politickym komentarem souhlasil ale ted mu kamarad zacal radit "ti nema co poroucet je to tvuj zivot atd.. a jeste ted kdyz se se synem bavim,tak jsem mu rekla,ze toho hajzla nahlasim,ze mu daval omamny latky ale syn se ho boji,ze ho uz parkrat serezal a ze mu i vyhrozuje ,tak proti nemu nepujde a on tady ma i hodne kamaradu,ze by si to se synem vyrovnali i oni - prisli by o dodavatele a to by mu tady opravdu udelali ze zivota peklo!uz i premyslim ze by jsme prodali byt a odstehovali se jinam,jen aby byl pryc od nich a nemohli mu nic udelat,ale to bohuzel nemuzu,protoze jsme ho nedavno koupili na hypoteku,takze je to zacarovanej kruh!

martinaa*

Nemůžete vědět, co syn má a nemá, nejste školený lékař, který to pozná i z nejmenších náznaků. Vy jako laik byste nepoznala nic. Schizofrenie se totiž rozvíjí za různých podmínek, nemusí být od dětství. Takže s tím "určitě nemá" bych byla velmi opatrná. Taktéž psycholog pozná houby, protože tyto duševní poruchy diagnostikuje psychiatr. Klidně se u něj nemoc mohla rozvinout v posledních dnech, a obecně se potvrzuje, že užívání marihuany k rozvoji duševních poruch velmi napomáhá.

Na potvrzení, že syn trpní duševní poruchou, tady jsou lékaři, ne Vy.

Taktéž na léčení syna jsou lékaři, jakkoli se Vám to nelíbí. Uvědomujete si, že bez těch prášíčků by možná syn vzal nějakou mačetu a šel pod vlivem vidin někoho posekat? Že by mohl ublížit sobě i druhým? Že se prášíčkama zmírňuje ta jeho agresivita?

Postavte se problému čelem a neschovávejte se za fráze "on určitě nemocný není" a "všichni mu ubližují". Zjistěte si od lékařů na osobní schůzce jeho plný zdravotní stav a případné doporučení, co máte dělat a jak můžete synovi pomoci.

janina155
hodnocení

ale vy nechapete,ze jsem ho tam privezla ja myslim na tu psychiatrii a on se s nima nechtel bavit tak ji na vse rekl ze jo jo jo jako kdyz jsem s nim ten den byla v nemocnici jestli nema nejakou otravu tak se ho doktorka ptala pil jsi neco jo a co pivo jooo whiski jooo ,proste on kdyz se nechce bavit tak rika jen jooo nebo nevim,ale to ted kdyz zacal hulit.a sam mi rek,ze to vi ze ji to rikal myslim ty doktorce,ale ze ji rika ze si to vymyslel,ale ona tomu neveri!ja se ho na toptala proc to vul rikal a on ze se s ni nechtel bavit a nevedel ze si tim muze zpusobit neco takovyho,ted uz to vi vul,ale je asi pozde! a jinak verte ze ja jsem ho vytacela asi taky huste kdyz jsem na nej rvala a kricela proc fetuje a ze je to zasr..fetak atd a nikdy se nestalo ze by byl nejaky naznak ze by mi chtel neco udelat,odpovedel zase laxne (kdyz byl zhulenej) ty si taky zhulena jdu spat!nebo zavrel dvere a rek "kric si tu jak chces ja se s tebou bavit nebudu az se uklidnis! nevim kdyby mel nejaku nemoc tak mi ji flakne ani o tom nevi?

martinaa*

V tom případě syna odvezte do jiné léčebny, na to máte právo. Nechápu ovšem, jak dospělý člověk, který by měl vědět, o jak vážnou věc jde, si na psychině vymýšlí tak, až si ho tam nechají. Jakkoli ho omlouváte, tohle opravdu není normální chování a pochybuji, že by synovi dělali pouze a jen ty jedny testy na přijímači. Testy se musí opakovat a kdyby byla v myšlení změna, doktoři si toho všimnou.

Ale jak říkám, syna odvezte jinam - uvidíte, co Vám řeknou. Mám dojem, že syna stále jen omlouváte a za jeho svobodná rozhodnutí viníte všechny okolo.

janina155
hodnocení

kdybych ho stale omlouvala,tak jsem si ho nechala doma a tolerovala bych to prave s tema "omluvama" nemyslite? mohla jsem si rikat,hmm to je jen puberta on se z toho dostane atd..ale ne chtela jsem nejak zakrocit a syn neni dospelej je mu ted v unoru cerstve 15.je jasny ze ho musim prevest nekam jinam a hlavne chci aby se odtrhnul od toho fetaka! to je pro me nejdulezitejsi a musi si uvedomit,ze tahle cesta neni ta po ktere by chtel jit! oni uz s nim jiny testy nedelali,vzdyt jsem uz psala,ze jim rikal,ze si to s tema bludama vymyslel a kdyz mu neverili,tak uz se s nima VUBEC nebavi!on je takovej,kdyz mluvi pravdu a ja mu neverim,tak se nedoprosuje prosadit pravdu!a ani lhat neumi parkrat to zkusil,ale neproslo mu to a dobre vi ze to na nem poznam.on se ted stahnul do sebe a musim ho presvedcit aby se zacal bavit a zacal premyslet o tom,aby si dokazal prosadit alespon trochu svuj nazor kdyz ma pravdu!on totiz uz od malicka s cizyma lidma tezko navazuje kontakt.

martinaa*

A to jste u toho byla, že víte, že žádné jiné testy nedělali? Ony se totiž testy v léčebnách velmi často opakují, aby se prokázalo, zda léčený něco nebere (zkušenost, i když ne vlastní). A že s nimi syn nemluví? To je bohužel jeho boj... do kterého se dostal pouze a jenom svojí hloupostí. Já a mraky dalších lidí také navazujeme s cizími těžko kontakt, ale tady jde o tak vážnou věc, že tohle všechno prostě musí stranou. Přes to nejede vlak, neexistují žádné omluvy, proč to a to udělal a že je zvyklý dělat doma to a to. V léčebně všechno funguje jinak, to si musí uvědomit zase jedině on. Stejně jako si musí opět on uvědomit, že je stejný feťák, jako ten jeho kamarád, a chtít s tím něco dělat. Když nebude chtít on, můžete mu umetat cestičku a bránit ho, jak chcete, a stejně to lepší nebude.

Nechte ho tedy převézt jinam, nicméně si nejsem jistá, jak tomu pomůžete, když syn bude i nadále odmítat komunikaci a dělat si z doktorů srandu. Možná, že když si trochu nabije hubu, nebude brát Vaši pomoc jako automatickou, že všechno vyřešíte za něj, a začne trochu přemýšlet.

doplněno 10.02.13 22:33:

Osobně bych ho ale nikam jinam nepřevážela. Doktoři dobře vědí, co dělají, a je třeba, abyste syna stále neomlouvala a on se dokázal postavit svému problému. A abyste si přiznala, že chyba není ve všem v okolí, ale v synovi, a dokázala ho podpořit - nikoli neustále bránit proti všem a všemu.

alcago*
hodnocení

0x

Já se ztotožňuji s názory těch, kteří vám doporučují neplést se lékařům do řemesla.

Pokud synek je ve svízeli (podle vás), protože si dělal z lékařů legraci, pak to značí o tom, že neví, co se sluší a patří, že není zodpovědný člověk.

Všechny maminky mají sklony svým dětem podkuřovat a nemají odvahu podívat se realitě do očí. My se pak díváme v televizi na pořady, ze kterých mrazí záda. Chtěla bych vidět jedinou matku schizofrenika - vraha, která by do této doby připustila, že právě její dítě je světu nebezpečné.

Nemusím mít pravdu, ale přesto vám přeji hodně síly a ať se vše v dobré obrátí.

janina155
hodnocení

jenze ja jsem ho tam privedla sama,protoze uz me nad miru nastval,ze nechtel zkoncit s tim jeho vycuranym kamaradem,protoze z nej tahyl penize,ktery si on sam vydelal v praci a furt mu strkal prachy jako vul a poslouchal ho jako pejsek!jinak jeho agresivita byla ze kdyz jsem ho fakt desne vytocila sel ven a kopnul do zdi!me jen stvalo to ze strka ty penize tomu hajzlovi a ze ho vyuzival!a jak rikam on je hrozne manipulatelnej a furt si myslel ze to s nim "kamarad!mysli dobre! no kdyz si to tak vemu tak je asi po me,ja v puberte taky radeji naslouchala kamaradum,ale bohuzel za nas byli jen cigerety a k drogam jsme nemeli takovej pristup,jako maj deti dneska "hned pred skolou"

Když ho nějaký dospělý "kamarád" tahal do problémů, proč jste nepodala na policii trestní oznámení? Jestli ten "kamarád" prodává drogy, pravděpodobně by na něj policie dokázala něco najít a na nějakou dobu Vás ho zbavit. Přehlížení problémů, ustupování, to nikam nevede. Z toho se zblázní nejen Váš fetující syn, ale taky Vy.

Buďte ráda že je v blázinci, alespoň na něj ten jeho "kamarád" nemůže. A Vy doufejte, že se mu v hlavě rozsvítí a pochopí sám, co se děje. Hlavně se ho nezastávejte, neomlouvejte ho. Je to tvrdé, ale on musí jasně cítit, že překročil všechny hranice. Nehledejte chybu v psychiatrech, dejte mu jasně najevo, že s nimi musí spolupracovat a snažit se vyléčit. Bude chtít peníze? Nedejte mu ani korunu. Teprve až se dostane na dno, možná se od něj dokáže odrazit a vydat se opět nahoru. Snad pochopí, kdo nebo co ho na to dno dostalo a v dalším životě se bude chovat odpověději. V tomto okamžiku už záleží jen na něm.

Mimochodem - jestli jste kuřačka, pokuste se s tím skončit. Bude tak mít ve Vás dobrý příklad - pochopí, že vše lze změnit, jen se musí chtít.

janina155
hodnocení

on mu prave vyhrozoval a to vse vylezlo na povrh az ted!a ten fetak ma plno kamaradu,kteri by se synovi pomstili,protoze by prisli o sveho dilera!prave proto hned jak jsem se to dozvedela,jsemrychle zashla a dala jsem ho hned do te lecebny!jinak on chodi do prace ma svoje penize a sam si je vydela a ten fetak je z nej tahal!jinak jasne ze mu ted tlucu do hlavy horem dolem,ze si za to muze sam kam se dostal a taky ho varuju hned ted ,ze kdyz budu mit jediny naznak,ze se neco deje az bude doma,ze okamzite pofrci zpatky!to on uz vi ja mu jen vyhrozovala vyhrozovala a ted sam rekne mami ja ti ale neveril,ze bys to udelala!ted uz veri!tak to je moje prvni plus a hlavne ze uz se mnou zacina komunikovat a jak uz jsem psala ted musi prijit na to kdo to s nim mysli opravdu vazne!jinak ja uz nekourim obcas si dam jen elektronickou!ja jen doufam,ze snima zacne komunikovat a rekne opravdu co ho trapi a pak bude dobre!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]