Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

OSVČ nebo Švarc systém

Od: qwe* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

jsem absolvent odborné SŠ, celé prázniny jsem trávil tím, že jsem hledal zaměstnání. Nabídka byla i docela pestrá. Všude vyžadovali praxi. Téměř nikdy mi nikdo neodpověděl a když už ano, tak buďto, že nemají zájem když nemám praxi nebo proto, že už je místo obsazené.

Najednou jsem narazil na nabídku pozice, která byla vhodná i pro absolventy. Šel jsem na pohovor a byl ihned přijat. Práce je však na IČO, které jsem si zřídil. Nechci být nějaká fajnovka, ale nabízená mzda nebyla nijak zajímavá. Dle slov přátel nesmyslné a pouze to na mě zkoušejí. V době pohovoru jsem byl ale nadšen tím, že mě někam chtějí přijmout a kývl jsem. Pouze ústní dohoda - nic jsem nepodepsal. Před tím než jsem šel na pohovor, tak jsem se rozhodl, že si založím IČO a budu podnikat (získal jsem síť zákazníků). Nepočítal jsem s tím, že ten pohovor klapne. Vše jsem důkladně propočítal a zjistil, že pokud bych pracoval sám na IČO, tak vydělám cca dvojnásobek. Opravdu jsem to pečlivě zvažoval a v podstatě jsem se tak už rozhodl a kontaktoval zaměstnavatele, že to musím odříct. Jemu se to samozřejmě moc nelíbí když jsem mu to jakoby slíbil a tak mi nabídl vyšší odměnu ("mzdu"). Ta však stále není tak zajímavá a je stále směšně nízká.

Hrozně nerad odmítám lidem. Mrzí mě, že jsem to slíbil a pak odřekl. Jediný proč bych tam chtěl jít - je získání zkušeností. Nedokáži si představit, že budu od ráno do večera zavřený, tak jak bude "zaměstnavatel" chtít a já si už nebudu moci dělat jiné věci během dne, tak jak jsem teď zvyklí. Práce navíc není v místě mého bydliště.

Já opravdu nevím. Už se mi nechce nic rozhodovat. Mám pocit, že ať se rozhodnu jakkoli, budu litovat. (Říkám si, že bych neměl riskovat, že švarc systém je zakázaný, papírováního budu mít stejně. Je možné že jako OSVČ některé měsíce vydělám méně než je mi nabídnuto.

Chci být svůj pán, ale...

Až se mi z toho chce brečet. Zoufale nevím.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

knirek*
hodnocení

1x

Tu práci na IČO si dobře rozmyslete. Nemůžete srovnávat plat od zaměstnavatele s fakturou, kterou budete posílat jako živnostník vašemu "zaměstnavateli". Peníze které dostanete za práci na ICO musíte vést v účetnictví, každý měsíc zaplatit sociální a zdravotní pojištění (min. 3.500). To musíte zaplatit, ikdyž ten daný měsíc vyděláte třeba jenom 1.000,-...Dále nepočítejte s placenou dovolenou, když jste zaměstnanec, máte pěkně aspoň 4 týdny dovolenou a pěkně vám za to běží plat. Na ICO nic. To ani nemluvím o nemocenské, která je při minimálních odvodech opravdu tristní. A nezapomeňte také, že na ICO se na vás nevztahuje zákoník práce, což je taky velmi nevýhodné, třeba při ukončení spolupráce.

bobkan*
hodnocení

1x

Takže podle těch kusých informací, které jste poskytnul bych šel pracovat sám na sebe. Statik který má již nějaké klienty má velmi dobrý start do podnikání, protože tady je nejlepší reklamou spokojený klient a další klienty budete získávat hlavně na doporučení. S tou firmou můžete navázat spolupráci, ale tentokrát obráceně, vy budete ten, kdo klade podmínky, protože vy podnikáte a oni jsou pouze jedni z Vašich klientů. Doporučuji sepisovat smlouvu na každou akci samostatně (ideální by bylo, kdyby Vám takovou smlouvu mohl sestavit přímo právník). Pokud by jste s nimi chtěl sepsat dlouhodobou smlouvu, pohlídejte si, aby ve smlouvě byla možnost ukončit tuto smlouvu (dohoda nebo měsíční výpovědní lhůta), jinak by Vás za ukončení mohli popotahovat po soudech a chtít odškodné (podle toho, jak tu firmu popisujete to vidím velmi reálně). S tím Švarc systémem je to v tomto případě přesně jak píšete, protože Vaše činnost není dělnická (výrobní) stačí mít alespoň jednoho dalšího odběratele (klienta) a je to čisté podnikání. Ještě pozor na to, že by Vám ta firma mohla nezaplatit za statický posudek. U klienta bych se o to nebál, prostě statický posudek dostane oproti penězům pěkně z ručky do ručky. Ta firma ale bude chtít platit na fakturu a tu pak možná nebude chtít proplatit, proto bych u této firmy volil platbu spíše zálohou při sepsání smlouvy na danou akci. Pokud máte další otázky ptejte se prosím konkrétněji a poskytněte více informací.

pt®

Myslí, že "bobkan" Vám poradil velmi dobře. Píšete, že studejete a to při podnikání je dobrá kombince, což by v pracovním poměru nebylo tak jednoduché. Já bych na Vašem místě již do prac. poměru nenastoupila, i když jste slíbil, omluvte se a je to. Každý jde přece za tím, co je pro něj lepší a výhodnější. Vám stačí podle nového zákona vystavit fakturu ještě jinému subjektu a již se nejedná o žádný Švarcsystém. Přeji mnoho štěstí v podnikání, ve studiu a ať se Vám hochu daří. - pt

bobkan*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Na mne Váš dotaz působí spíše jako potřeba vymluvit se z Vaší nelehké situace než jako dotaz (neptáte se nic konkrétního). Navíc z informací, které jste napsal by Vám ani nikdo poradit neuměl. Musel by jste být více konkrétní v práci kterou vykonáváte, neboť ne vše je švarc systém, v čem by jste podnikal, kolik máte klientů, využije Vaše podnikání klient každý měsíc, nebo jednou za život, jste obeznámen s tím, že pokud jste OSVČ, máte povinnost každý měsíc zaplatit sociální a zdravotní (asi 3.500,- Kč) bez ohledu na to, jestli máte ten měsíc nějaký příjem, ...

iz*
hodnocení

0x

Tam, kde by Vás brali i bez praxe jde asi o nějaké "finanční poradenství", ne? Není to pracovněprávní vztah, jde o podnikání jako OSVČ s produkty toho, koho budete zastupovat (nejspíše na základě mandátní smlouvy).

Chcete-li podnikat jako OSVČ, pak je podle mne lepší podnikat skutečně "na vlastní triko" - s tím, co si sám vyberete.

Pokud byste přesto uvažoval o spolupráci se zmíněnou firmou, pak byste do výše požadované odměny (o mzdu jde jenom v pracovním poměru) měl zahrnout i zálohy na zdravotní a sociální pojištění.

qwe*
hodnocení

Dobrý den, se vším co jste napsali počítám. Ať už budu pracovat pro firmu na IČO nebo pro sebe, tak zdravotní a sociální stejně zaplatím já (né "zaměstnavatel) a nárok na placenou dovolenou mít také nebudu. Už jsem všude přihlášen k placení.

Zákazníci těchto služeb využívají párkrát za život (cca 1-4x). Práci sám na sebe si dokáži představit v praxi, protože jsem ji vlastně doposud v menším měřítku vykonával. O finanční poradenství se nejedná. Jde o stavebnictví (statik). Pro takový výkon jako OSVČ je nutná praxe. Živnostenský zákon nám však umožňuje zřídit si odborného zástupce, který praxi má a zaručí se za nás. Praxi si pak člověk odpracuje sám u sebe. Odpovědného zástupce mám, vždy po mě práci kontruluje.

Jde mi prostě o to, že do té práce nastoupit nechci. Ještě dálkově studuji a takto si sám určím kdy pojedu na zkoušku, kdy půjdu na úřad, kdy půjdu pomoci kamarádovi. V práci budu od 8 do 17 hodin a nic okolo nezařídím. Jediný důvod proč mě to trápí je ten, že by bylo zajímavé vidět jak to v takové velké firmě funguje. Šel bych tam třeba na pár měsíců, ale chtějí abych jim podepsal, že tam budu pracovat několik let. Navíc mě mrzí, že jsem si je trošičku naštval. Bojím se, že když teď nastoupím, už na mě budou stejně naštvaní, atpod.

iz*

Už jste viděl smlouvu, kterou byste měl s firmou uzavřít? Dejte si pozor na "konkurenční doložku" - aby Vám smlouva pro firmu nebránila ve Vašem vlastním podnikání.

Podle mých zkušeností bývají s firmami, které obcházejí zákon, problémy na více stranách. Brání svým "zaměstnancům" ve výkonu další práce, nedá se spolehnout na placení dohodnuté částky, na odvedené práci nacházejí "nedostatky", kvůli kterým snižují dohodnutou odměnu, ...

A ještě jedna zkušenost: Jestli pro tu firmu pracovat nechcete, nedělejte to. (Někdy člověk vycítí, že něco není úplně v pořádku, aniž by přesně věděl, co. Podle mne je dobré věřit svému instinktu.)

qwe*
hodnocení

Díky, smlouvu jsem neviděl - asi mi jí chtějí vrazit první den. Myslím, že by mi jí měli poslat předem mailem k nahlédnutí.

Slovní spojení "konkrenční doložka" na pohovoru nepadlo, ale bavili jsme se o tom, že bych měl aktivity z oboru mimo firmu ukončit. Tzn. ano, chtějí něco takového také podepsat.

Tato firma je velmi malá - majitelé se mi jeví velmi sympaticky a poctivě. Nemohu sice soudit, ale možná se mýlím.

eulalie*
hodnocení

0x

Hm, a to už byste tu svoji práci na živnostenský list nestíhal? Protože vy nebudete jeho zaměstnancem, tak si můžete ve volném čase podnikat, jak chcete, když to stihnete. Navíc - nemusíte dávat žádnou výpoveď a dodržet výpovědní lhůtu. Skončíte a je to. Je to švarcsystém jak Brno velký, ale nedivte se. V tomto bordelu prostě asi jinak zaměstnavatelé zaměstnávat nemohou, nebo je stát obere o kde co. Ano, nemělo by to být - ten švarcsystém. Ale politici by taky neměli krást, a kradou... Tak to zkuste aspoň na chvíli, a když to nepůjde, tak toho nechte. Dle mého názoru, budete šéfovi měsíčně fakturovat, aby se přišlo na to, že je to švarcsystém - no nevím, když budete mít ještě svoje další vlastní zakázky, tak vám na to přijít orgány nemohou.

qwe*
hodnocení

Taktně mi bylo naznačeno, abych pracovní uáležitosti mimo firmu týkající se oboru ukončil nebo je vykonával ve firmě. Při pracovní době od 8 do 17 a 1,5 hodinové dojíždění (3h denně), dálkovém studiu - bych to asi nestíhal.

Zrovna jsem četl o švarc systému (změny od roku 2012). Kontrolován bude ten kdo vystavuje fakturu na stejnou částku pouze jedné firmě.

kolo*
hodnocení

0x

Tak jdi určitě OSVč.Spočítej si jistý zisk za rok a posuď,co je lepší.Se zaměstnavatelem bych se nepáral.Myslíš,že kdyby našel někoho,kdo by dělal za Tebe levněji,že by se rozmýšlel,jestli si Tě nechá?Okamžitě by byl vyhazov.Brečí jen proto,že mu jde o jeho zisk.Ne o Tebe.Když jsi u někoho zaměstnaný,vždy budeš dělat na plno jiných lidí,kteří budou živi z Tvé práce.Hlavně u lidí,kteří vytváří prodejnou hodnotu,práci.Dělník vyrobí výrobek,co se dá prodat.Ale musí živit i bandu okolo sebe,jejichž práce prodejná není.To znamená lidi v kanceláři a podobných často náfuků,kteří si to nejsou schopni uvědomit.

dzordz*
hodnocení

0x

Krátká odpověď - jestli mají zájem a chtějí, nebude pro ně problém nalézt způsob, jak vás zaměstnat jako regulérního zaměstnance s regulérní mzdou. Nebo začít sám za sebe. Tu zbylou možnost, začít sám a zároveň pro ně, bych si určitě nevybral.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]