Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu spíše z řad někoho kdo měl podobnou zkušenost nebo pokud někdo rozumí více právu.
Mám babičku, která roky žije s přítelem který vlastnil byt.Přepsal ho na jednoho ze synů s tím že ve smlouvě je věcné břemeno tedy že je musí nechat oba na dožití.
Problém nastal teď kdy syn na který byl byt přepsán spáchal sebevraždu.
Zanechal spousta dluhů o kterých manželka nevěděla a bude je muset ted všechny splácet.
Mě se jedná ted o to že babička s přítelem jí ted chctějí posílat měsičně částku ,,jen tak,,bez ničeho aby ji pomohli.
Co se stane v případě že manželka přestane splácet jeho závazky?Banka zřejmě půjde po bytu že?a jak to je když tam je to břemeno?Mně se nejedná vůbec o ní ale jde mi hlavně o babičku a jejího přítele.
Jeden ze synů ji řekl at se vzdá dědictví ale ona to odmítla(a to má dům ještě na které je vysoká hypotéka).
Jaké jsou jejich možnosti?Jedná se mi hlavně o to zda může banka zabavit byt v případě že to ona neutáhne a jak by to pak s nimi bylo a za druhé zda by nebylo lepší si podložit smlouvou že jí něco platí...děkuju za rady
Předem podotýkám, že byt co byl darovaný byl plně zaplacený.
Babička ani její přítel nemusí mít zbytečné obavy. Věcným břemenem mají zajištěno bydlení na dožití a může jim být zcela jedno, kdo je momentálním vlastníkem nemovitosti nebo jestli je na dům exekuce či jimá pohledávka.
Cyrile. Vy to vidíte takto jednoznačně? Opak je pravdou. Babička s přítelem by měli mít obavy. Kdyby dům koupil někdo, kdo má "žaludek", tak je z domu dostane i s věcným břemenem, Nový majitel začne dělat naschvály, rekonstruovat v zimě, zavírat vodu... Ano, babička se může bránit, ale takový život je pak děs a běs... A dovolat se práva je leckdy nadlidský výkon.
Sebod, nepsané právo dravce a hajzla je něco jiného, než zákon. Přece jen maličkou víru v dodržování zákona mám. Ale opravdu maličkou.
Znáte ten smutný vtip? Jde psycholog s psychiatrem a vidí vedle silnice zmláceného, pobodaného člověka, celého v krvi. Zastaví se, pokývají hlavou a ten jeden řekne: Ten, kdo to udělal, bude potřebovat naši pomoc.
Máte pravdu, zase tak jednoznačné to jistě není. Klidně může na dům spadnout meteorit velikosti autobusu a po žížalkách mají jak majitel, tak oprávněný z břemena.
Cyrile. pohybuji se kolem dražeb nemovitostí. Za tu dobu, co to dělám, jsem se již mockrát setkala i s tím, že dražitel koupil třeba jen 1/3 nemovitosti a časem "donutil" majitele zbývající části k prodeji. Těch případů, kdy nový majitel udělal někomu, kdo měl na domě věcné břemeno, ze života peklo, znám také několik. Ale za celou dobu jsem neslyšela, že by někomu na dům spadl meteorit, byť menší jak autobus. . To Vaše přirovnání těžce pokulhává. A domnívám se, že je na tom lépe člověk, který počítá s horší variantou, než nebožák, který se nechá uchlácholit planými řečmi, že to bude dobré a že se nic nestane. Bohužel tomu tak není. Právo a skutečnost je nebe a dudy.
otázka se týká osobního věcného břemene k nemovitosti..
je znát, že tazatel je laik, tedy přesně neví, co je věcné břemeno, na čem závisí, co na jeho další existenci má vliv.. nicméně evidentně se neptá, co se v životě všechno může stát..
cyril odpověděl naprosto přesně
pokud je toto osobní věcné břemeno zapsáno v katastru nemovitostí, je zcela lhostejné, kdo je jejím vlastníkem, a pokud je bezplatné, tak nemá žádný vliv "přispívání" současné vlastnici na dluhy.. jeho existence je bez dalšího právně zaručena, pokud neustoupí sami oprávnění z věcného břemene, do konce jejich života (a to, že takový konec může přijít teoreticky přijít na objednávku budoucího vlastníka, na to nemá žádný vliv)
metallica:
- pokud je věcné břemeno zapsáno v katastru, je vše v pořádku
- pokud je samotné věcné břemeno bezplatné, nemusí vaše babička přispívat (spolu)vlastnici nic (na existenci věcného břemene to nemá vliv)
- pokud bude převedeno vlastnické právo pozůstalé vlastnici na kohokoli jiného, např. v rámci exekučního řízení, právo z věcného břemene se to rovněž nedotkne..
sebod: to je jako přispět do rubriky domácnost a bydlení k otázce, jak zabezpečit dveře, odpovědí: "stejně vám to vykopnou a nebo k vám vlezou oknem"
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.