Nejste přihlášen/a.
Dobry den,
chtel bych se obratit na pomoc, nebo spise radu, jak se vyporadat s firmou, ktera mi dluzi penize za mnou odvedenou praci.
Moji brigadou byla dohoda o provedeni prace u zatim nejmenovane firmy (napln prace byla promoter).Platili dobre a smlouvu jsem mel s nimi uz od lonskeho roku, kdy jsem u nich pracoval jako student.Od dubna jsem se musel registrovat na urad prace a jak to tak chodi, domluvili jsme se, ze me budou posilat penize jen do limitu 4tis a zbytek potom.Zpocatku nebyl problem, ale po červnu, kdy jsem u nich přestal pracovat z duvodu kazdorocniho preruseni projektu na dobu prazdnin jsem vyplatu uz nedostal.Mel jsem zaslat danove priznani, to jsem neucinil a cekal jsem na vyplatu, ktera mela prijit v cervenci (dle smlouvy je poslednim terminem pro zaslani vyplaty posledni den nasledujiciho mesice).Kdyz jsem tedy na konci cervence volal s dotazem, kde je moje vyplata, bylo mi receno ze jsem se neozval a neposlal danove priznani, tudiz nevedeli, kolik mi maji poslat a ze az jim ho poslu, tak mi poslou vyplatu.Toto jsem jim poslal, nacez mi oni v srpnu poslali jen 2tis. korun (kvuli uradu prace), ackoliv jsem je zadal o necele 4tis., dale mi bylo sdeleno, ze mam seckat na vyplaty z jineho projektu za cervenec, s kterymi prijde i vyplata moje, aby pry nemeli nejake haprovani v ucetnictvi.Cekal jsem do konce cervence, nic neprislo, tak jsem volal, kde je moje vyplata.Pry mam byt trpelivy a pockat, cekaji na vyplatu od klienta a pak penize zaslou.Toto mi bylo receno 28.8., s tim ze do tydne budu mit penize (vsechny, jsem uz totiz opet student ), je to 11dni a penize neprisly, na moje telefony a SMSky uz nikdo nereaguje... pro rekapitulaci, praci jsem skoncil 24.6., smlouvu mam az do roku 2015, od tohoto datumu do teto doby jsem dostal jen 2tis. korun z celkovych cca 7tis.
Co mam "v ruce" je prac. smlouva, vypis z uctu, emaily s priznanim dluzne vyplaty, rozpis smen bohuzel nekompletni, protoze se do nej porad vpisovalo a opravovalo, svedci jsou take problem, jelikoz to byla individualni prace na prodejnach elektro.
ps.:tato firma mi porad nabizi praci
Dotaz je bohužel nepřesný (zaměňujete různé pojmy), takže na něj nebude snadné odpovědět. (Pro příště bych ocenila přesnější terminologii).
Daňové přiznání se podává po skončení kalendářního roku na FÚ, nepodává se v průběhu roku a nepodává se zaměstnavateli.
Vzhledem k tomu, že jste studoval a pak byl registrován na úřadu práce, soudím, že jste neuzavřel pracovní smlouvu, ale dohodu o provedení práce (DPP) nebo dohodu o pracovní činnosti (DPČ).
Na základě DPP můžete v kalendářním roce odpracovat pro jednoho zaměstnavatele maximálně 300 hodin. DPČ může být sjednána maximálně na polovinu stanovené pracovní doby (max. 20 hodin týdně). V některém měsíci můžete odpracovat hodin více, v jiném zase méně nebo žádné. V průměru za celou dobu trvání DPČ nesmí odpracovaná doba překročit 20 hodin týdně.
V dohodě byste měl mít sjednánu odměnu i způsob jejího vyplacení (průběžně měsíčně nebo až po skončení práce.
___ Více po doplnění informací (po upřesnění dotazu).
Dobrý den,
dobře, ja si myslím, že jste mi rozumněla, ale každopádně jsem se soustředil na onen příběh a ne na přesnosti, tudíž se samozřejmě jedná o DPP (jak už je uvedeno hned na začátku) a místo daňového přiznání se jedná o prohlašení plátce daně...
to co jsem píšete je obecně známá věc a nevím, v čemto odpovídá na můj dotaz... samozřejmě vím, že dohody obecně mají menší podíl vymahatelnosti apod...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.