Nejste přihlášen/a.
Pronajala jsem byt, zděděný po otci. Sepsala jsem nájemní smlouvu na 1 rok s paní, která o byt moc stála (odmítla jsem kvůli ní dalších pět zájemců) . Paní při podpisu smlouvy zaplatila první nájem a doslova mne "ukecala" (ale hlavně dojala svým životním příběhem) že na celou kauci momentálně nemá a složí ji po částech. Tak se nakonec i stalo, ale během dalších pár měsíců opět paní byla ve finanční nouzi (prý) a tak kauci vyčerpala (opět s mým svolením) na zaplacení běžného nájmu se službami. Vždy, když za mnou přišla, zda bych neposečkala, vždy jsem se snažila vyjít vstříc a vyhověla jí, bylo mi jí líto, byla v té době na nemocenské. Nakonec se stalo to, že kauci vyčerpala opět na nájem, již ji nedoplnila a oznámila mi, ze dne na den, že se musí odstěhovat, neboť na to nemá peníze. Takže ujednání ve smlouvě o tříměsíční výpovědní době (pro obě strany) mi v tu chvíli bylo zcela na nic (i když měsíc před tímto požádala o prodloužení smlouvy na další rok) a pochopila jsem, že by bylo zbytečné i paní dále zdržovat, neboť by stejně neplatila.
Zrovna den před tímto, přišlo vyúčtování za elektřinu s dost velkým nedoplatkem. Tímto mi tedy již v tuto chvíli dlužila za půlku měsíce, kterou si "odbydlela" na nájmu a službách a k tomu ještě nedoplatek na elektřině. Tím, že kauci vyčerpala na zaplacení toho posledního nájmu, těsně před tím, již ji samozřejmě ani nedoplnila. Řekla, že prostě nemá ... Opět ve slepé důvěře a snaze, normálně se domluvit - jsem s ní sepsala dohodu o předčasném ukončení nájmu z jejího popudu, s vyčíslením celkové dlužné částky a uvedením konečného data splatnosti tohoto dluhu . Navrhla jsem dobu půl roku splatnosti, aby ji splátky nezatížily a byla schopna mi to po malých částech splatit. Tuto dohodu paní odsouhlasila a vlastnoručně podepsala, včetně uznání dlužné částky. Slíbila, že mi vše co dluží za elektřinu (což jsem já samozřejmě musela ihned ČEZu zaplatit) vč. nájmu za půl odbydleného měsíce, samozřejmě do koruny splatí, že se nemusím bát. Problém byl v tom, že řekla, že půjde bydlet zatím někam ke kamarádce a že vlastně ani nezná ještě adresu, kde bude pak... S tím jsme se rozešly, ale fakt jsem tomu věřila. První splátka, která měla být již v prosinci nepřišla, to mi ještě telefon zvedla, s tím, že myslela, že až od ledna a že v lednu to určitě pošle. No jak z blbýho filmu (kde blb jsem já) - samozřejmě, že opět nic neposlala - pouze mi již telefon vůbec nebere a na meil nereaguje. Z čehož jsem konečně již i já, pochopila, jak se věci asi mají doopravdy, že se paní právě rozhodla, že mi nic platit nebude. Nejspíš se cítí zcela jista tím, že nevím, kde vlastně se nachází, tudíž dělá mrtvého brouka a čeká, až mne to přestane bavit.
Co o ní vím - že je dosud zaměstnancem jedné zdejší firmy, v tuto dobu pobírá nemocenské dávky (plánovaný zákrok) Znám její jméno, rodné číslo, číslo občanky, předchozí bydliště, číslo telefonu a meilovou adresu. Kde bydlí nevím. Určitě její ošetřující lékař tuto adresu zná, neboť musí mít nahlášen pobyt po dobu této delší pracovní meschopnosti. Zaměstnavatel by její současné bydliště nejspíš také mohl znát, ale asi se to od nich nedozvím.
V ruce držím pouze podklady s vyčíslením nedoplatku k bytu od ČEZu a jí podepsanou dohodu o uznání a zaplacení dluhu vůči mně do určitého data, které se blíží, aniž by splácela a nebo jakkoliv reagovala a komunikovala. Co myslíte - mám nějakou šanci, jak své peníze dostat nazpět? Co a jak mám nejlépe podniknout? Jsem v předdůchodovém věku, ne zrovna zdravá a už vůbec na tom nejsem finančně tak dobře, abych ty peníze s lehkým srdcem oželela. A mám na ni vztek, jako i sama na sebe, že jsem se snažila vždy a za každou cenu ,vyjít vstříc jako "hodná paní domácí" mladé paní, která se teď někde směje, jak se mnou vyběhla a jak jsem za ni všechno zaplatila. Co pro to mohu v mé situaci udělat? Určitě to nechci vzdát
Díky Vám za každou radu či osobní zkušenost, která by mohla pomoci.
Pokud s Vámi dlužník nekomunikuje, pak budete muset nejspíše dlužnou částku vymáhat soudní cestou. Šance na úspěch zde je, dle mého soudu. Vždy záleží na důkazech a prokazování oprávněnosti...Je dobře, že máte písemné uznání dluhu. Se všemi písemnými podklady se buď obraťte na advokáta a dejte mu plnou moc v této věci. On už si s tím poradí a bude hájit Váš zájem. Pokud budete ve sporu úspěšná, bude vydán platební rozkaz a až se stane pravomocným, pokud dlužník nezaplatí, bude možné peníze vymáhat i exekuční cestou. Pokud je paní zaměstnaná, exekutor jí může peníze strhávat rovnou ze mzdy... Pokud byste měla uznání závazku udělané notářem, pak by bylo možné jej exekučně vymáhat ihned, ale takto je třeba nejříve podat žalobní návrh na vydání platebního rozkazu. Druhá možnost je, že se můžete obratit na občanskou poradnu, kde Vám poradí postup, pokud byste advokáta vyhledávat nechtěla. Přidávám odkaz na občanské poradny, najděte si tu, která je nejblíže Vašeho bydliště. Tyto poradny fungují pro občany zdarma.
se žalobou není problém, pokud je paní mladá a má zasměstnání, dřív nebo později částku vymůžete...
1) pokud si myslíte, že bude částka vymožitelná snadno, obraťte se na advokáta (ikdyby chtěl předem zálohu), peníze vymůže, vy nemáte žádné starosti a náklady poté zaplatí vaše exnájemnice..
1b) nebo se obraťte na občanskou poradnu, jak píše kapkanaděje
2) pokud se vám nechce případně investovat do advokáta předem ani shánět poradnu,
- pošlete nejprve výzvu k zaplacení na adresu, kterou máte v poslední dohodě (pokud myslíte, že dobrovolně zaplatí pod hrozbou soudního vymáhání, pošlete výzvu i k zaměstnavateli, třeba ji může doručit) - pošlete ji doporučeně (od 2013 musíte učinit předžalobní výzvu, aby vám soud přiznal náhradu nákladů řízení), abyste měla doklad o odeslání, a dejte jí lhůtu do 3 dnů /nejkratší možná lhůta/
- pokud nezaplatí, podejte na soud (dle bydliště žalované, které naposledy znáte) návrh na platební rozkaz, k němu přiložte kopii dohody s vyčíslením částky a dobou splatnosti, uveďte, že chcete nahradit náklady řízení, přiložte kopii předžalobní výzvy a podacího lístku, a že chcete zákonný úrok z prodlení (soud vypočte sám)
(nebojte se, na soudní poplatek vás soud vyzve sám, případné doplnění také, pokud bude jiné bydliště, soud si opět místní příslušnost vyřeší sám... není to žádná věda.. a "rady" typu "smiřte se s tím, že peníze nedostanete" jsou zcela nesmyslné.. proč si lidi platí stát?)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.