Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Osobní bankrot - osvobození

Od: mike32* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

jsem v oddlužení plněním splátkového kaledáře přes 4 roky a do konce mi již zbývá několik měsíců ... povinnou hranici 30% uhrazení dluhů jsem již překročil a tudíž jsem splnil jednu ze dvou zásadních podmínek pro osvobození od zbývající části celkových dluhů ... ta druhá podmínka je oněch 5 let ... otázka zní s jakým předstihem a formulací zažádat soud o osvobození aby nedošlo k tomu, že lhůta 5 let již bude naplněna a z důvodu přehlcenosti soudu, obrovského množství podávaných návrhů na osobní bankrot, dochází k opožděnosti vyřizování ...

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Co se zeptat insolvencniho spravce?
Proto si ho platis kdyz uz si ho platis.

mike32*
hodnocení

No ... insolvenční spráce je nestranný ... tudíž on bude usilovat aby věřitelé dostaly pokud možná co nejvíce a nemusí mi poradit zrovna " v mém zájmu" jestli chápete ... a podání návrhu na osvobození z důvodu splnění podmínek pro oddlužení je čistě na dlužníkovi ... takže spíše budu kontaktovat svého právníka, který mi před lety návrh sepsal ... ale tehdá mi to stálo 7 000.- kč a chápejte, že po 4 letech žití na životním minimu nemám zrovna na rozhazování a proto jsem přišel s tímto dotazem nejprve sem ... :)

Plne Ti rozumim. Kdyby sis ten navrh pred 5 lety sepsal sam tak nemas moznost jit za pravnikem ktery Ti to sepsal.

Insolvencni spravce jak pises je nestranny, tudiz nema zajem usilovat aby veritele dostali vic nez by meli, protoze take musi dodrzovat zakon.
Nebo se obratit s predstihem na soud at reknou sami kdy ma clovek podat navrh na osvobozeni.

mike32*
hodnocení

zkusím včas kontaktovat insolvenčního správce ( půl roku před vypršením lhůty 5 let ) a pokud nedostanu pro mne uspokojivou odpověd ... to znamená, bude konstatovat, že je ještě dost času apod. , tak se obrátím i na právníka který se mnou návrh sepisoval a podával ho na soud ... každopádně díky za radu ...

sebod*

mike. Možná Tvému dotazu nerozumím dobře, pak mě oprav. Ty se domníváš, že když jsi zaplatil 30 % dluhů, tak nadále nemusíš platit? To není pravda. Někteří dlužníci splatí celých 100 %. O tom, kolik uhradíš celkem se rozhodovalo při projednávání Tvého návrhu. Soud došel k nějaké měsíční částce, kterou jsi povinnen platit po celou dobu insolvence! Tedy celých pět let.

mike32*

Ahoj sebod ... ano, musím tě opravit ... máš pravdu v tom, že 30% je minimum ... nemáš pravdu, že každý měsíc musíš platit stejnou částku celých 5 let ... já třeba onemocněl a celý dva měsíce jsem odváděl místo 7 000.- věřitelům jen 2000.- a soud i správkyně to samozřejmě akceptovali ... stejně tak ... moje výplata byla pohyblivá a ne stabilní ... platilo pouze to, že co vydělám nad životní minimum, což činilo v mém případě ( 8762.-kč ), tak vše nad tuto částku pošlu správkyni ... respektive přímo můj zaměstnavatel ... já se o nic nestaral ...

Každopádně za 4 roky jsem byl schopen uhradit zhruba 35% všech celkových dluhů ... tudíž ještě před dovršením lhůty 5 let jsem splnil jednu z podmínek oddlužení ... SAMOZŘEJMĚ budu platit ještě pár měsíců dál ... abych naplnil druhou podmínku oddlužení, což je odvádět zbývající částky nad životní minimum věřitelům po dobu celých 5 let ... takže za těch pár měsíců co mi ještě zbývá splatím zhruba 40% všech svých celkových dluhlů co jsem počítal ...

Můj dotaz zněl, že návrh na osvobození od zbytku dluhů musí podat dlužník po dovršení 5 let a splnění podmínky, že uhradil minimálně 30% dluhu ... otázka je kdy tento návrh poslat na soud aby nedošlo posléze k překročení hranice 5 let a já pořád platil věřitelům z důvodu toho, že soud je v současné době přehlcenej návrhama na osobní bankrot a tudíž vyřizování všech návrhů nějakou dobu trvá ... a já nechci platit víc než je nutno ... to znaměná 5 let budu mít splněno a 30% už mám ...

doplněno 07.09.12 11:28:

Aby byla jasnější představa ... při podávání návrhu jsem dlužil 1 220 000.- kč 4 věřitelům ...

Za 4 roky jsem byl schopen splatit ZATÍM 420 000.- kč ( 35%)

Za 5 let to bude částka zhruba 488 000.-kč ( 40%)

Takže mi bude odpuštěno 732 000-kč!

Co jsi zjistil? Treba se to nekomu bude hodit.

mike32*
hodnocení

Má insolvenční správkyně mi dá včas vědět ... že se nemusím bát ... Návrh na osvobození od zbývající části neuspokojených nezajištěných pohledávek ( což v mém případě byly 100% všechny ) připraví a před odesláním na soud to u ní jen vlastnoručně podepíši ... pak prý do 14 dnů soud vydá usnesení o vzetí na vědomí splnění oddlužení a ustanoví termín kdy se budu muset i s ins. správkyní dostavit na soud ... v ten den vydá usnesení o osvobození a sprostí ins. správkyni funkce ( to celé trvá asi 10 minut - formalita ). Takže snad to takhle nějak dopadne

rudolf*

jelikož je osvobozování z pohledu praxe "v plenkách" (resp. ještě se to nikdy nestalo uplynutím lhůty 5 let) a exekutoři budou vždy vše vykládat k vaší tíži, doporučuju si návrh na osvobození podat (jednou větou "navrhuji osvobození dle § 414 ...") současně s oznámením o splnění oddlužení, neboještě lépe, předem..

dle zákona končí ins. řízení (tedy i účinky - mimo jiné zákaz provádění exekuce) rozhodnutím soudu o splnění oddlužení dle § 413,

tzn. čím kratší bude období mezi splněním a osvobozením tím lépe pro vás (někteří soudci tato rozhodnutí dokonce po projednání spojují, což je z pohledu ochrany před exekucí pro vás nejideálnější...

mike32*

Ano ... přesně tak ... musí se to udělat tak aby usnesení o splnění oddlužení bylo rovnou spojeno s osvobozením jinak by mohlo docházet k tomu, že by exekuce mohla být provedena v období mezi usnesením o splnění oddlužení a usnesením o osvobození.

Proto je určitě nejlepší návrh na osvobození z důvodu splnění oddlužení k tomu a tomu datu podat s dostatečným předstihem jak píšete...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]