Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, minulý rok jsem od ledna do října byla studentka, v říjnu na ÚP, v listopadu a prosinci jsem pracovala na DPČ, kde můj hrubý příjem byl 8198 Kč (listopad) a 5325 Kč (prosinec). Také mi přišlo Potvrzení o zaplaceném pojistném ve výši 5000 Kč. Nevyznám se teď, jestli si mám zajít za mzdovou účetní a požádat o roční zúčtování daní (a co vše budu potřebovat s sebou vzít) nebo na to nárok nemám. Děkuji za rady
Nárok máte, ale pokud jste u DPČ podepsala Prohlášení poplatníka (růžový dvojlist) a uplatňovala slevu na dani, tudíž jste žádné daně neodvedla, není Vám co vracet a žádat o RZ je bezvýznamné.
Dle mého názoru po podpisu prohlášení dani, jste žádnou daň neodvedla, není tedy co vracet. Vratka daně je jen do výše odvedené daňové zálohy, čili o zaplacené pojistné nemá smysl snižovat daňový základ.
Chcete-li mít ale naprostou jistotu, zajděte si za mzdovou účetní a nechte si vystavit Potvrzení o zdanitelných příjmech. Nubude-li na tomto potvrzení uvedená sražená a odvedená daňová záloha, není opravdu co vracet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.