Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
vím, že sem chodí i spousta lékařů, proto bych vás poprosil o radu.
Zhruba před týdnem se mi začala rukou šířit snížená citlivost a pocit otupělosti. Napřed jen při práci na počítači, ale stačilo ruku protřepat. Napřed to byl jen malíček na levé ruce. Bohužel mám pocit, že se k němu postupně přidává prsteník. Navíc jsem s rukou začal pravidelně cvičit, ale nepomáhá to. Nyní mám v malíku pocit "tlaku".
Četl jsem si o syndromu karpálního tunelu. V mnoha pramanech se uvádí, že postihuje převážně palec a postupuje vyjímečně až k prsteníku. Tudíž přesně opačně, než je tomu u mě. Co si o mém problému myslíte?
Rád bych s tím zašel k lékaři, ať vím. Ale v Brně, kde teď bydlím, lékaře nemám a nemocnic, poliklinik, středisek je tady spousta. Jak to tedy funguje, kam můžu zajít? Kamkoliv?
Děkuji všem, co mi pomohou svojí odpovědí.
Lokalizace, kterou uvádíte, odpovídá útlaku nervu ulnárního. Ten vychází (zjednodušeně) z krční páteře a jde paží, kolem lokte a předloktím do malíkové části ruky. Jeho slabé místo je v takovém žlábku (jmenuje se sulcus nervi ulnaris), který je vedle lokte navnitř - jde nahmatat, je to žlábek mezi kostními výčnělky. Další zranitelné místo je v karpálním tunelu. Při jednostranné zátěži - např. počítačová myš - se objevují problémy s inervací tímto nervem. Doporučuji cvičit zápěstí - krouživý pohyb; loktem - prosvičovat do krajních poloh, občas i zakroutit krkem (sobě). Žádný závažný problém ale na obzoru nevidím.
doplněno 27.01.13 11:46:Zdravim do OV!
Dobrý den. To, že se uvádí opačný postup vůbec neznamená, že to karpální tunel nemůže být. Jde o to, že každé tělo je individuální a u každého se projevují příznaky jinak. Jak jsem to postupně četl, napadl mě karpální tunel. A pokud třeba děláte na počítači v práci hodně, tak je to velká pravděpodobnost. Měl byste si zajít naneurologii. Tam Vás vyšetří a řeknou, co dál. Možností je spusta, ale normální to rozhodně není. Takže v pondělí na polikliniku nebo do nemocnice na neurologii.
V případě zdravotních potíží by Vás měl vzít jakýkoliv praktický lékař. Víte mimochodem, že je v Brně u sv. Anny klinika pracovního lékařství (tam by Vás ale musel doporučit ošetřující nebo závodní lékař)?
doplněno 26.01.13 23:26:K lékaři si určitě zajděte. Kromě karpálního tunelu by mohlo jít i o problém s cévami, což bych (stejně jako karpální tunel) nedoporučovala podcenit.
Přeci jen Vás ještě žádám o radu, kam s tím můžu zatít k doktorovi? Přímo na neurologii, nebo musím napřed najít nějakého praktického lékaře? Otázka je ale kde a koho.
Souhlasil bych s Drejdlem. Jednak vím, že tomu rozumí a hlavně jsem něco podobného měl kdysi, když jsem začínal s počítačem (první dva roky). Doktor tenkrát měl taky takový "doktorský pindy" (sorry), kterejm normální smrtelník nerozumí, ale poradil mi změnit polohu u počítače. Nejsem si jistej, jestli jsem si tenkrát židli zvedal nebo dával dolů, ale pomohlo to a od té doby mám klid. Bylo to tím, jak jsem pořád ve stejném úhlu ťukal do klávesnice a držel myš.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.