Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem,
píšu jako redaktor do jednoho internetového portálu za drobný honorář ve svém volném čase. Už mam dost naspořeno tak jsem se rozhodl, že si peníze nechám vyplatit. Musím vyplnit smlouvu o vytvoření díla...
Ptal jsem se majitele webu, co ta smlouva pro mě znamená, jestli budu mít nějaké povinnosti a tak.. on mi řekl, že ne, že je to smlouva o autorství těch článků které píšu a je to povinnost to takto uzavřít. Prý se pak musí poslat ještě nějaké daňové přiznání...
Já se chci právě zeptat: jaké daňové přiznání, kde ho seženu, kde to poslat, když ten honorář činí cca 300Kč...
Díky
Dobrý den.
Dobrý den.
Je třeba rozlišit, zda je smlouva o dílo zdaňována podle § 10 (ostatní příjmy) nebo podle § 7 (příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti), závisí na tom, zda je činnost na základě smlouvy o dílo vykonávána soustavně za účelem dosažení zisku (§7) nebo jen příležitostně (§10). Obecně platí, že příjem z příležitostných činností, zdaňovaný podle § 10 odst. 1 a), je osvobozený od daně z příjmů, pokud v úhrnu za rok nepřesáhne 20000 Kč. Tento osvobozený příjem se v daňovém přiznání neuvádí.
Předpokládám, že Vás se týká §10-ostatní příležitostné příjmy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.