Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Terorizoval mě, teď mě prosí o pomoc

Od: hlavnistranka odpovědí: 4 změna:

Na začátku se omlouvám, že je to titulek jak z bulvárních novin, ale stručnější název jsem nevymyslel. Ale k tématu.
Před rokem o prázdninách jsme byli s partou každý den spolu. Ovšem do party nám přibyl jeden kluk, kterého sice všichni znají, ale že by ho někdo nutně postrádal, to ne. No a tento kluk si právě před rokem ze mě předevšemi dělal srandu, ponižoval mě a navážel se do mojí rodiny. V té době jsem byl zrovna v psychické krizi a jeho čin mě stáhnul ještě víc ke dnu. Tenkrát se mě sice pár lidí zastalo, ale to nebylo nic, co tenhle kluk u mě prohloubil.
Uběhl rok a věci se dost změnily. Já už jsem na tom stoprocentně lépe a toho kluka nyní nazývam kamarádem. Nepřímo se mi omluvil a svěřil, že se cítí jako lidská zrůda, protože jsem nebyl jeho první ani poslední "obětí"
Člověk posedlý mstou by ho v tom nechal vymáchat, ale já ne. Vyslechl jsem ho a poté i co otevřel svoji duši a odhalil svůj životní příběh, jsem mu odpustil.
Prostě typický klučina, který si myslí, že bude oblíbenej, když bude srážet na kolena ostatní lidi. Vyprávěl o tom, jak mu mrazilo v zádech, když přemýšlel o tom, co vlastně dělá. Své rodině dělal také peklo. Jeho máma a táta nevěděli, co s ním mají dělat, když utíkal ze školy, zkoušel drogy a prostě si zkoušel ten život z jiné strany. Teď toho všeho lituje a já poznávám, co je opravdu zač. Možná vypadá sebevědomě, ale uvnitř je to velmi citlivý člověk bez sebevědomí, které se vytratilo během roku, protože si uvědomil, že jeho kamarádi nejsou kamarádi, že není uznávanej, že není oblíbenej. Udělal si dost nepřátel a teď se v tom moří a bojí se cokoliv udělat. Má svůj svět a trpí. Trpí tím, že má tak hodné rodiče a on jim to nevrací, tak jak by měl. To všechno si uvědomuje..
Jenže já cítím, že uvnitř se skrývá úžasný potenciál a předpoklad k úspěchu.
Chci mu pomoct, ukázat směr, cestu, ale když vždy na toto dojde řada, tak začne poukazovat na minulost a vcelku rozumně to odůvodňuje. To, aby se přestal hrabat v minulosti, zavrhne ze stolu, jelikož si nedokáže představit, že na to všechno by měl zapomenout a dělat, že se nic nestalo. Nyní má dojem, že musí trpět a taky, že trpí.
Na otázku, proč se bojí otevřít a být tím dobrým novým člověkem mi odpověděl, že se bojí, aby to zase nebyl ten člověk, který byl před rokem.
Otázka tedy zní, jak ho nastartovat, aby věděl, že jde správným směrem?
Ano, obávám se, že se pořád může změnit k horšímu, ale do té doby s ním budu kamarád a pokusím se ho podpořit v jeho jednání.
Jinak to připomíná film. Kluk si uvědomí, že jeho počínání bylo otřesné a snaží se to napravit.
A protože je to ojedinělý případ, (klidně mohl zůstat tím zlým, nebo se stát ještě horším) tak proto mu chci pomoci :)

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

V první řadě musím uznat, že se mi líbí Vaše snaha, pomoci. Ale myslím si, že sám na toto nestačíte. Když je v člověku něco zakořeněno uvnitř, je třeba probrat nejprve příčinu chování a odstraňovat jí opatrně. Chce to pomoc odborníka (psycholog, psychiatr). Vy mu můžete pomoci tím, že mu vyjádříte podporu, budete mu naslouchat, upozorňovat ho na chyby a budete tady zkrátka pro něho, když bude potřebovat. Ale to, co v něm dříme, by měl opravdu probrat s odborníkem. Navrhněte mu to, i to je známka pomoci. Člověk se nezmění ze dne na den a opravdu je to někdy obtížné, změnit se. Chce to změnu uvažování, přehodnotit některé věci, připouštět si omyly a chyby a umět se s tím vyrovnat a poprat. Pokud uvnitř trpí a má nízké sebevědomí, chce to léčit. Aby toto všechno nepřerostlo třeba v nebezpečné deprese. Je to jen můj názor, Vy ho znáte lépe, zvažte, co pro něho bude nejlepším povzbuzením a pomocí.

des*
hodnocení

0x

Tak jen do toho,člověk má pomáhat,ty máš charitu?Hodně peněz?Jestli ano,tak si tě odhadl dobře.Vysaje tě a pošlape ,ještě víc než minule.GOOD LUCK:

ron*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Souhlasím s Kapkou. Fandím Vám, ale myslím,že je to pro Vás moc velké sousto. Nevěřím, že člověk se změní málem ze dne na den. Popisujete jeho problémy s drogou, s rodinou. Myslím, že Váš přítel má opravdu velké problémy. Sám na to stačit nebudete. Stačí sebemenší neúspěch a bude tam, kde byl před rokem. Nechci být pesimistická, ale radím obrátit se o pomoc na odborníka. Vy mu pomůžete už tím, že při něm stojíte a že mu věříte. Za to si Vás musí považovat, stejně jako já.*palec*

iz*
hodnocení

0x

Já si myslím, že o žádnou velkou změnu nejde. Ten kluk bude dost citlivý, vnímavý k okolí, nejistý a snadno zranitelný. Nejistotu a zranitelnost se snažil kompenzovat drogami, "machrováním" a srážením jiných.

Ale je zřejmě natolik chytrý, aby si uvědomil, že tudy cesta nevede. Je dobře, že si uvědomuje, kolika lidem ublížil, i svou nejistotu (z níž plynou obavy, aby se později nechoval stejně jako před rokem).

Chápu, že se ani nesnaží něco napravit, protože to, co se stalo, nebo co komu udělal, napravit nejde. V takových případech se doporučuje udělat za minulostí "tlustou čáru" a začít znovu od začátku. Podmínkou však je, aby se k minulosti nikdo nevracel, aby mu ji nikdo nevyčítal. A tady může být kámen úrazu.

Je možné změnit chování, ovšem o tom, že jde o trvalou změnu by musel přesvědčit i své okolí včetně rodičů, což mu vzhledem k minulosti může připadat jako nesplnitelný cíl.

Horší je, že s tím nechce (alespoň zatím) nic dělat. Na dálku neodhadnu proč (tipuji obavu ze selhání, nejistotu - přesně by důvod určil odborník - psycholog).

Chcete-li kamarádovi pomoci, pokuste se jej k návštěvě psychologa přesvědčit. Můžete mu třeba nabídnout, že půjdete s ním. Bude-li mít pocit, že "v tom není sám", dá si možná říci. Nebuďte ale zklamán, kdyby se Vám to nepodařilo. Je to opravdu těžký úkol a sám bez pomoci jej těžko můžete zvládnout. (Pomocí míním snahu a úsilí Vašeho kamaráda a pomoc psychologa.)

___ Oceňuji, že jste schopen a ochoten se od minulosti odpoutat, a že chcete kamarádovi pomoct. Je však potřeba si uvědomit, že pomoci se dá jenom tomu, kdo o pomoc stojí. A u Vašeho kamaráda ten pocit zatím nemám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]