Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověď zaměstnavatelem

Od: jezekp odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,
14.7.2012 mi bylo zaměstnavatelem oznámeno, že mě musí propustit z důvodu nedostatku práce a financí s tím, že dostanu odstupné a v Srpnu již nenastoupím. Následující den mi bylo řečeno, že zůstanu ještě v Srpnu. 31.8.2012 jsem se zaměstnavatele ptal, jak to bude s výpovědí a odstupným a ten mi řekl, že pokud jsem našel jinou práci, tak mě pustí pouze dohodou a odstupné neuvidím. Jak vzniklou situaci řešit? Je nějaké právo na získání odstupného, když mi již jednou oznámil, že mě propustí a dostanu odstupné? Již ve firmě déle zůstávat nechci, ale dohodou opravdu jít nechci.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobrý den. Výpověď ze strany zaměstnavatele upravuje § 52 zákoníku práce. Výpověď musí být dána písemně a doručena zaměstnanci do vlastních rukou. Pokud Vám bylo cokoliv oznámeno pouze ústně, pak je to neplatné. Takže abyste dostal odstupné, je třeba vyčkat, až Vám zaměstnavatel dá písemnou výpověď z důvodu nadbytečnosti.

hodnocení

1x

Tak jestli vám výpověď byla oznámená pouze ústně, tak jako by nebyla. Čili pokud jedna strana bude chtít poměr ukončit, tak buď klasickou výpovědí s výpovědní dobou, nebo dohodou - to se týká jak zaměstnance, tak zaměstnavatele. Pokud se pracovní poměr ukonční na žádost či výpovědí ze strany zaměstnance, tak odstupné nenáleží.

Pokud máte od zaměstnavatle výpověď písemně, tak platí to, na čem jste se dohodli. Pokud máte něco písemně, tak určitě to nebude výpověď, protože u té by uplynula výpovědní doba 30.9. (pakliže byste ji obdržel v červenci), ale dohoda a tam pak záleží na znění dohody (dohoda může být s odstupným i bez něj, záleží na důvodu ukončení poměru).

iz*
hodnocení

0x

Vzniklou situaci nemůžete nijak řešit. Dokud Vám zaměstnavatel nedal výpověď (ta by musela být písemná, ústní sdělení není výpověď), nevzniká nárok na odstupné.

Jestli jste si tedy našel jinou práci, a chcete-li odejít, musíte situaci řešit sám. Můžete zaměstnavatele požádat o rozvázání pracovního poměru dohodou, nembo musíte dát výpověď s dvouměsíční výpovědní dobou, po niž byste ještě byl povinen pro zaměstnavatele pracovat.

Jiná cesta není.

doplněno 03.09.12 16:27:

Jedině, že byste se rozhodl čekat, až Vám zaměstnavatel dá výpověď.

Pro úplnost: Pokud by Vám zaměstnavatel navrhoval ukončení pracovního poměru dohodou, nejste povinen na jeho návrh přistupovat.

Kdybyste ale chtěl na návrh zaměstnavatele přistoupit, trvejte na tom, aby v písemné dohodě o rozvázání pracovního poměru uvedl důvod skončení pracovního poměru. Bez uvedení důvodu by Vám nevznikl nárok na odstupné (na ústní slib zaměstnavatele nemůžete spoléhat, protože nárok na odstupné je podmíněn důvodem skončení pracovního poměru).

Pokud byste se po rozvázání pracovního poměru dohodou bez vážného důvodu registroval na úřadu práce, krátila by se Vám podpora na 45 %.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]