Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Můžete mi prosím poradit?4roky pracuji v jednom supermarketu,dva roky jsem pracovala jako pokladní,pak jsem přešla na pozici Pokladní dohled,samozřemě i zvýšení platu.V práci jsem pracovala svědomitě,bez problémů(žádný vytýkací dopis).
Letos na podzim jsem dostala dovolenou,když jsem se vrátila,bylo mi oznámeno,že mám bud skončit,nebo přejít zpšt na pokladnu,tím se mi sníží plat.Důvod mi samozřejmě nebyl odůvodněn,ale jak jak už to v supermarketech bývá,i když pracujete od nevidím do nevidím,stejně si na vás něco najdou..
Poté,co mi to bylo oznámeno,jsem šla marodit,samozřejmě ještě nemám předelanou smlouvu..Už mají na mou pozici náhradu..
Chytil mě žaludek,už se léčím asi 3měsíce..Do práce už se vrátit nechci,takové ponížení by vedlo k dalším nemocem,už by jsem to tam psychicky nevydržela..
Jestli se můžu zeptat,jak ukončit prac.poměr,abych měla nárok na podporu na Uřadě práce?Zaměstnavatel mi samozřekmě odstupné nedá,to nedal nikdy nikomu..Ale brát na UP jen 45%,to je málo...samozřejmě po nástupu na UP bych se chtěla přihlásit na Rekvalifikační kurz.
Předem děkuji za odpovědi.Lenka
Dobrý den, jak proběhla změna v zaměstnání? Šlo o dodatek k pracovní smlouvě?
Jestli ne (v dotazu písemný dodatek nezmiňujete), je zaměstnavatel povinen Vám přidělovat pouze ten druh práce, který jste si s ním sjednala v pracovní smlouvě.
Máte-li mzdu sjednánu přímo v pracovní smlouvě, nemůže ji zaměstnavatel měnit bez Vašeho souhlasu. Máte-li však mzdu stanovenu mzdovým výměrem, může ji zaměstnavatel bez Vašeho souhlasu měnit i směrem dolů. Musí však dodržet minimální zaručenou mzdu.
___ Zaměstnanec může dát výpověď i v době své nemoci. Uvedete-li v písemné výpovědi vážný důvod skončení pracovního poměru, nebude se Vám v případě následné evidence na ÚP krátit podpora.
Doručíte-li zaměstnavateli písemnou výpověď do 31. ledna t.r. včetně, skončí Váš pracovní poměr 31. března 2013.
Nárok na nemocenské budete mít i po skončení zaměstnání - až do konce nemoci nebo do konce podpůrčí doby (max. 380 kalendářních dnů).
Po dobu pobírání nemocenského hradí zdravotní pojištění stát. Jen byste své zdravotní pojišťovně musela dodat potvrzení od OSSZ o pobírání nemocenského.
___ Odkazy:
Vážné důvody skončení pracovního poměru (zákon o zaměstnanosti, § 5 písm. c)
Práva a povinnosti uchazečů o zaměstnání (+ informace o podpoře)
[ Výtisk práv a povinností obdržíte při registraci a budete muset podepsat, že jste s nimi byla seznámena, ale nebudete mít čas na jejich pročtení. Doporučuji seznámit se s nimi v předstihu, abyste se rovnou mohla zeptat na případné nejasnosti. ]
doplněno 26.01.13 20:41:Výpověď je jednostranný právní krok. Tzn., že výpověď dává jedna strana druhé. K výpovědi nepotřebujete souhlas druhé strany (zaměstnavatele). Dáte-li výpověď Vy (zaměstnanec), nárok na odstupné nevznikne.
NEBO:
Nebo byste se zaměstnavatelem mohla uzavřít písemnou dohodu o rozvázání pracovního poměru (to není výpověď). Ovšem dohodu je možné uzavřít pouze v případě, že s ní bude souhlasit i zaměstnavatel (to není jeho povinnost).
___ Já bych situaci řešila písemnou výpovědí, v níž bych uvedla některý z vážných důvodů z výše uvedeného odkazu. Výpověď bych zaměstnavateli zaslala doporučeným dopisem s dodejkou. Dodejku Vám pošta po doručení písemnosti vrátí s potvrzeným datem převzetí.
Od 1. února vy začala běžet výpovědní doba a pracovní poměr by skončil 31. března.
___ Neuvedete-li v písemné výpovědi (nebo v případě souhlasu zaměstnavatele dohodě) vážný důvod, bude se podpora krátit. To nelze nijak obejít.
doplněno 26.01.13 22:31:Že jste se ještě nepodívala na výše uvedené odkazy? Ten první vede přímo na zákon o zaměstnanosti, v němž jsou vyjmenovány vážné důvody. Druhý odkaz vede na web ÚP, kde najdete kdo a za jakých podmínek má nárok na ne/krácenou podporu.
Použijete-li některý z vážných důvodů v písemné výpovědi, měl by to ÚP uznat. Pokud žádný z těchto důvodů neuvedete, bude se podpora krátit.
Jiná možnost není. (Nelze se dohodnout se zaměstnavatelem, aby Vám dal výpověď bez nároku na odstupné. Kromě toho byste v takovém případě mohla nárok na podporu ztratit úplně.)
O odstupném není potřeba se zmiňovat: Protože chcete odejít Vy, nárok na ně nevznikne.
Nastoupila jsem v roce 2008 jako pokladní-prodavač,v roce 2011 jsem byla povýšena na pozici pokladní dohled(dohoda o změně pracovní smlouvy).Než mi byla letos změněna smlouva,tak jsem šla marodit.
Kdyby jsem se domluvila se zaměstnavatelem na rozvázání prac.poměru,jak na tom budu na UP?V podstatě mi musí udělat novou smlouvu,protože přestupuji na nižší pozici.. ještě dotaz,omlouvám se,na UP jsem nikdy nebyla,vždy jsem hned měla práci,tak nevím jak to chodí.. Určitě vím,že mi zaměstnavatel odstupné nedá,jak se domluvit,nebo jak odejít,abych nebyla na UP bez peněz,45% je opravdu málo,když musíte plati poplatky atd..Ráda by jsem si hned po nástupu na UP udělala rekvalifikaci... Moc všem děkuji za odpoved...
A proč byste přestupovala na nižší pozici? Dodatkem k praconí smlouvě máte sjednán nový druh práce.
Vy nejste povinna přistoupit na návrh zaměstnavatele a vracet se na původní nebo sjednávat další druh práce. Naopak zaměstnavatel je povinen Vám přidělovat sjednaný druh práce (ten nový).
Pokud pro Vás zaměstnavatel nemá sjednaný druh práce, musel by dát výpověď on Vám - podle § 52 písm. c) - s nárokem na odstupné.
V takovém případě by zaměstnání skončilo z vážného důvodu, takže by se Vám podpora nekrátila.
___ K vážným důvodům: Píšete, že máte problémy se žaludkem, což může být mj. důsledkem stresu v zaměstnání.
Dáte-li výpověď ze zdravotních důvodů (a doložíte ÚP lékařskou zprávu), půjde opět o vážný důvod a podpora by se ani v tomto případě nekrátila.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.