Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jak to udělat když mi skončila prac smlouva 20.8 a šel jsem na nemocenskou 27.8.
Nárok jsem na to měl v ochranné lhůtě 7 dní. Na ÚP jsem mezi 21-26.8 nebyl.
Kdo za mně bude platit pojištění mezi 21-26.8? Co teď s tím prosím?
Poradí mi někdo?
Mockrát vám děkuji.
Nikdo. Do 20.8. se vám strhávalo zdravotní z výplaty, od 27.8. je plátcem zdravotního stát, mezidobí nemá nikdo (ani vy) povinnost platit. Vy byste si sám platil pouze v případě, pokud byste byl bez práce (a nebyl ani v pracovní neschopnosti, ani evidovaný na úřadu práce) po celý kalendářní měsíc.
doplněno 02.09.12 13:58:Nj, to o nemocenském je dobrá připomínka - stát je plátcem zdravotního nikoli za lidi na neschopence, ale za příjemce dávek nemocenského pojištění, což už není to samé. Ale i tak se na vás povinnost zaplatit zdravotní nevztahuje, protože jste zpočátku měsíce byl zaměstnaný.
Dobrý den.
Zdravotní pojištění budete platit Vy.
doplněno 02.09.12 13:52:Jen doplňuji, že zdravotní pojištění budete platit od 21.8. až do 21. kalendářního den nemoci, včetně. Stát je za Vás plátcem zdravotního pojištění až za dobu, kdy pobíráte nemocenské dávky, tedy od 22. kalendářního dne nemoci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.