Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úřad práce na internetu

Od: barthomer* odpovědí: 9 změna:

Ahoj, koukám na pracovní nabídky na portálu MPSV.

Adresa: portal.mpsv.cz

Vyhledávání volných míst zde: portal.mpsv.cz/...

Můžete mi někdo říct, zda ty částky jsou tam uváděné v hrubém nebo v čistém? Já mám za to, že je to v hrubém, ale několik lidí mi tvrdilo, že oni mají povinnost to uvádět v čistém, tak jak to tedy je?

Dík.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

2x

Je to v hrubé mzdě. Čistou mzdu nemohou zveřejnit neboť jí nevědí. Každý pracovník může mít jiné odpočky z daní - svobodný nebo ženatý se 2 dětmi a nebo průkaz ZTP atd ...

itan71*
hodnocení

2x

Mělo by to být v hrubém ale nevěřte tomu většinou vysoké výdělky je jen lákadlo a skutečnost je až na místě a to už je pozdě a jste pomalu na infarkt *cert*

doplněno 01.09.12 21:48:

*palec**andel*DĚKUJI ZA HODNOCENÍ*ua**tuc*

Je to vlastní zkušenost

barthomer*
hodnocení

Ano, souhlasím. Oni tam píšou vždy částku ve stylu: od xxxxxxxx Kč. V reálu ale to je většinou částka maximální, které lze dosáhnout po nějaké odpracované době u nich.

Ptal jsem se kvůli tomu, že jsem tam našel svého zaměstnavatele, který nabízí moji pozici a má tam uvedenou nějakou částku a tak zda vůbec odpovídá tomu reálu co mám já, jinak bych si šel říct o přidání... *bezim*A nakonec by to asi vypadalo takhle, když by si to šéfové řekli mezi sebou, co že jsem si to vůbec dovolil... *vtip*

ron*
hodnocení

1x

Dobrý den.

Mzda je uváděna vždy hrubá. Nikdo nemůže správně uvést čistou mzdu. Nemůže tušit, budete-li mít podepsané daňové prohlášení,

budete-li mít slevy na dani na poplatníka nebo i na děti, na studenta, na invalidní důchod. Je tedy uvedena vždy hrubá mzda.

hodnocení

1x

Ahoj. Souhlasím s Uškou i s Ron. Mzda se uvádí vždycky v hrubém příjmu.

iz*
hodnocení

0x

V inzerátech, smlouvách, a výměrech se vždy uvádí hrubá mzda či hrubý plat (místo platu se častěji uvádí platová třída), v případě dohod o pracovní činnosti nebo o provedení práce pak hrubá odměna.

Tam, kde se uvádí čistá odměna, zpravidla nejde o pracovně právní vztah, nýbrž v lepším případě o "práci na ŽL"- tedy o podnikání vlastním jménem jako OSVČ (pojištění byste si z vyplacené odměny musel odvádět sám) nebo v horším případě o práci na černo.

doplněno 02.09.12 18:58:

Itane71®, nepřehlédl jste, že jsem odlišila pracovněprávní vztah od "práce na ŽL"a upozornila na práci na černo?

doplněno 02.09.12 19:21: Usko®, živnostník nesmí(!) nikoho "zaměstnat na ŽL". Živnostník smí zaměstnat i OSVČ formou dohody o provedení práce (nebo o pracovní činnosti), případně na základě pracovní smlouvy na dobu určitou či neurčitou. (=Zaměstnávat lze pouze formou pracovně právního vztahu, který se řídí zákoníkem práce.) ___ Váš příklad není zaměstnáním, nýbrž klasickou zakázkou: Jeden živnostník si objedná produkt nebo službu, druhý živnostník (klidně i OSVČ bez živnostenského oprávnění - to není vždy nutné) produkt dodá nebo vykoná /priovede službu. Takové jednání je samozřejmě v pořádku.
itan71*

@ivzez živnostník nemůže ze zákona od 1.1.2012 zaměstnat na ŽL neboli OSVČ

doplněno 02.09.12 18:38:

Jo a je tam právní fígl a jde to ale nevím jaký možná časem to zjistím.

doplněno 02.09.12 19:09:

To bylo jen pro doplnění

uska*

itan71 - živnostník MŮŽE i v letošním roce zaměstnat osobu s ŽL. Je rozdíl zaměstnat a zaměstnávat. Např. budu mít kadeřnictví a potřebuji nové topení. To si je mám udělat sama? Ne, oslovím osobu s ŽL a nechám si udělat nové topení. Dostanu fakturu (nebo nedostanu), zaplatím a co je na tom divného? Je jasné, že mi celý rok nebude dělat topení.

itan71*

To je pravda že topení nebude dělat celý rok to ovšem by mě zajímalo jakou fakturu Vám na celý rok bude dávat topenář jako kadeřnici.Zámečnická fa se zaměřením na svařování bude zaměstnávat zámečníka se svářečákem to nejde to šlo ještě loni může mu dát zakázku v nějakém určitém znění.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]