Nejste přihlášen/a.
Ahoj, koukám na pracovní nabídky na portálu MPSV.
Adresa: portal.mpsv.cz
Vyhledávání volných míst zde: portal.mpsv.cz/...
Můžete mi někdo říct, zda ty částky jsou tam uváděné v hrubém nebo v čistém? Já mám za to, že je to v hrubém, ale několik lidí mi tvrdilo, že oni mají povinnost to uvádět v čistém, tak jak to tedy je?
Dík.
Mělo by to být v hrubém ale nevěřte tomu většinou vysoké výdělky je jen lákadlo a skutečnost je až na místě a to už je pozdě a jste pomalu na infarkt
DĚKUJI ZA HODNOCENÍ
Je to vlastní zkušenost
Ano, souhlasím. Oni tam píšou vždy částku ve stylu: od xxxxxxxx Kč. V reálu ale to je většinou částka maximální, které lze dosáhnout po nějaké odpracované době u nich.
Ptal jsem se kvůli tomu, že jsem tam našel svého zaměstnavatele, který nabízí moji pozici a má tam uvedenou nějakou částku a tak zda vůbec odpovídá tomu reálu co mám já, jinak bych si šel říct o přidání... A nakonec by to asi vypadalo takhle, když by si to šéfové řekli mezi sebou, co že jsem si to vůbec dovolil...
V inzerátech, smlouvách, a výměrech se vždy uvádí hrubá mzda či hrubý plat (místo platu se častěji uvádí platová třída), v případě dohod o pracovní činnosti nebo o provedení práce pak hrubá odměna.
Tam, kde se uvádí čistá odměna, zpravidla nejde o pracovně právní vztah, nýbrž v lepším případě o "práci na ŽL"- tedy o podnikání vlastním jménem jako OSVČ (pojištění byste si z vyplacené odměny musel odvádět sám) nebo v horším případě o práci na černo.
doplněno 02.09.12 18:58:Itane71®, nepřehlédl jste, že jsem odlišila pracovněprávní vztah od "práce na ŽL"a upozornila na práci na černo?
doplněno 02.09.12 19:21: Usko®, živnostník nesmí(!) nikoho "zaměstnat na ŽL". Živnostník smí zaměstnat i OSVČ formou dohody o provedení práce (nebo o pracovní činnosti), případně na základě pracovní smlouvy na dobu určitou či neurčitou. (=Zaměstnávat lze pouze formou pracovně právního vztahu, který se řídí zákoníkem práce.) ___ Váš příklad není zaměstnáním, nýbrž klasickou zakázkou: Jeden živnostník si objedná produkt nebo službu, druhý živnostník (klidně i OSVČ bez živnostenského oprávnění - to není vždy nutné) produkt dodá nebo vykoná /priovede službu. Takové jednání je samozřejmě v pořádku.@ivzez živnostník nemůže ze zákona od 1.1.2012 zaměstnat na ŽL neboli OSVČ
doplněno 02.09.12 18:38:Jo a je tam právní fígl a jde to ale nevím jaký možná časem to zjistím.
doplněno 02.09.12 19:09:To bylo jen pro doplnění
itan71 - živnostník MŮŽE i v letošním roce zaměstnat osobu s ŽL. Je rozdíl zaměstnat a zaměstnávat. Např. budu mít kadeřnictví a potřebuji nové topení. To si je mám udělat sama? Ne, oslovím osobu s ŽL a nechám si udělat nové topení. Dostanu fakturu (nebo nedostanu), zaplatím a co je na tom divného? Je jasné, že mi celý rok nebude dělat topení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.