Nejste přihlášen/a.
Zajímá mně, zdali byste si vzali v důchodu milionovou hypotéku na zrekonstruovaný byteček a RD pronajímali. Proč ano, proč ne? Děkuji za podněty.
Pt, napsala jsem ti dlooouhou odpověď a v předposlední větě se mi to smazalo - tak znova:
Já bych do toho šla v případě, že by příjem (nájem) z RD pokrýval hypotéku a nájem + náklady na bydlení v bytě. Prostě aby to vyšlo alespoň šul-nul. Takhle budeš mít "za pár let" ten byt prakticky "zadarmo" a zůstane ti dům i byt.
Navíc, pokud se bude ručit bytem, pořád budeš mít možnost, kam se vrátit, kam jít, kdyby náhodou byly problémy se splácením.
Sami jsme měli asi dvojnásobnou hypotéku, kterou se nám naštěstí podařlio splatit během několika let. Hodně jsme se uskromnili, veškeré peníze "navíc" (prémie z práce atd.) jsme investovali do hypotéky, opravy na baráčku stály. Když jsme to v červnu konečně celé splatili, otevřeli jsme si tu nejlepší flašku vína, co jsme doma měli v archívu Psychicky je to hodně náročné. Ale ty podle mého názoru nemáš co ztratit. Maximálně ten byt (který vlastně ještě nemáš) a peníze. Na ulici neskončíš.
Pavli, chvíli nosím vaši otázku v hlavě a převaluji ji. Víte, vlastně v takovém bytečku také bydlím. Ale musím vám říct, že mi nesmírně chybí zahrada, nějaká práce na ni, projít se ráno po ní, strčit do pusy jahůdku nebo angrešt, vypít si kafe pod stromem, večer plánovat, co potřebuji druhý den na zahradě udělat. V bytě, když vezmete do ruky vlhký hadr a jednou stranou jdete otevřít okno a druhopu stranou se vrátíte, máte čisto. A co?! Knížka, počítač, procházka se psem, sámoška za rohem.Jestli jste byla zvyklá na zahradu, budete jako tygr v kleci, nehledě na to, že budete velmi stagnovat. Budete velmi stádat.
A ještě. V domku jste měli klid a ticho. Tady budete mít sousedy, kteří dělají hluk, kouří, vaří, z wecka jdou pachy. Před barákem čurbes. Na to všecko si budete muset zvyknout. Těžce zvyknout. A nebudete mít kam utéct. V domku jste šli do jiné místnosti nebo na zahradu, do sklepa, garáže a tady budete jen na někakých 50 čtverečních metrech, bez možnosti úniku. Váš muž, když byl zvyklý na práci, si sedne, dá kafe, přečte noviny a co?! Jako můj táta. Jen seděl a sledoval, co se kde pohybuje. Pohybovala se maminka a on jí začal vysvětlovat, jak se krájí cibule. Byly chvíle, kdy ho měla maminka plné zuby.
Nějak jsem pochopila, že už nadvakrát nejste zdraví a silní a péče o to všecko vám dává více zabrat, než je dobré. Nešlo by, udělat na zahradě nějaké úpravy tak, aby se pracnost soustředila jen na sekačku? A v domku nechat na používání jen něco a něco odstavit, zakonzervovat?
Také je důležité, mít nablízku rodinu. Pomoci s vnoučkama, pozvat mladého na oběd, zajít s ním na procházku a pod kaštany na jedno.
To, jak promýšlíte hypotéku a byt, by bylo asi úplně ideální, ale vy budete chátrat. Rychlým tempem. Držte se, není to snadné. Když příjdou roky, je to naprd!
já jen doplním , že v dnešní složité době není pronájem RD banální záležitostí spojený jen s inkasováním nájmu od nájemníka. Kdo si toto myslí, je nanejvýše najivní. Kolikrát jsou s tím spojeny takové problémy, že dotyčný majitel by už do toho nikdy nešel. Mj. Znáte někoho ve svém okolí kdo žije v RD v nájmu, já tedy ne. Bežně to bývá tak, že tyto RD obývá více mladých párů (věčně se střídajících) nebo bandy zahraničních zde zaměstnaných dělníků = "značka ideál". Do toho jde jen dobrodruh. Dnes se často majitelé obávají devastace nemovitosti. Tazatel tuto obavu zdaleka nemá a řeší jen peníze, to je pohled opravdu růžovýma brýlema. Kdo se u domu bude starat o vše potřebné, zahradu, střechu, sklep, běžnou údržbu, opravy, běh domu obecně,porádek. Samo se to neudělá.
ach jo miromiro - několikrát tu zaznělo, že tazatelka má zkušenosti z pronájmu, takže ví do čeho jde.
Já děkuji strašně moc za všechny podněty, za všechny odpovědi, za všechny názory. Všichni máte kus pravdy. Četla jsem všechny příspěvky manželovi, povídali jsme si dlouho. Všechny odpovědi na mně zapůsobily, jak ty, co mně podporují, tak i ty co nesouhlasí. "babkazov", Vy jste mně rozebrala na kousíčky a moc si toho vážím, že jste si dala tu práci. To rozhodnutí nebude lehké, ale bude muset být definitivní. - pt
Pominu-li otázku, že by mi banka už hypotéku neposkytla, nevzala. V důchodu bych už chtěla mít svůj klid a ne starosti, jestli budu mít vždy na splátky.
doplněno 31.08.12 23:34:Předesílám, že nijak nehodnotím ani nekritizuji Vaše ani jiné rozhodnutí, posuzuji to ze svého úhlu pohledu, s určitým zdravotním omezením, ... Jde tedy o subjektivní úvahy.
___ Jako první mne napadla možnost pronajímat turistům, což by znamenalo hodně se otáčet (kvůli artróze bych s tím mohla mít problémy) a dost nejistý příjem (pokud bych nesehnala nějakou zrpostředkovatelskou agenturu). Příjem by sice mohl být vyšší, ale nejistý. Až na výjimky bych dopředu nevěděla, jestli budu mít obsazeno, na jak dlouho, ... Z toho plyne nejistota příjmu a tedy i schopnosti splácet.
Další možností je dlouhodobý pronájem, což by chtělo dobře právně ošetřit. Rozhodně bych vynechala realitky (ani ne tak kvůli provizi, jako kvůli jejich "kvalitám").
Našla bych si někoho, k sepsání smlouvy/smluv a nájemníky bych si vyhledávala sama. Což by pro mne časem mohlo být příliš velké sousto.
___ Žádná realitka ani žádný právník mne osobně nezklamal, ale pomáhala jsem a pomáhám napravovat lidem různé záležitosti, které jim "zpackali"placení "odborníci".
___ Máte-li např. v rodině nebo mezi svými dobrými známými právníka, mohla byste se do toho pustit. [Podle mých zkušeností pro člověka lépe pracuje ten, kdo (a klidně to může být i student) něco dělá přímo pro mne, ví, co potřebuji, vysvětlí mi, co jde, a co už ne a proč, ... ]
___ Mně by asi více vyhovovali turisti (v mládí jsem při studiu dělala průvodkyni). I kdyby mi někteří "nesedli", věděla bych, že za pár dnů odjedou, a že zase bude klid. Z dlouhodobého pronájmu bych měla větší obavy, nemuselo by být snadné v případě potřeby nájem rychle ukončit.
___ Ale nejspíš se obávám toho, že už bych v důchodu nemusela mít dost energie.
doplněno 31.08.12 23:39:Pt®, než jsem dopsala, doplnila jste, že už máte s pronájmem /..., takže by Vám minimálně jedna starost odpadla.
"ivez", děkuji za názor. Vím určitě, že Banka by hypotéku poskytla, ručilo by se tím bytečkem v OV a měla bych další peníze z pronájmu. Pokud by to byl plynulý přechod, myslím, že by to bylo vše v klidu, relativně bez starostí. I přesto byste do toho nešla? Nebo je ještě nějaký podnět, či důvod, proč ne, který byste mi poradila?
"ivez", právě, že zvažuji úbytek energie s věkem, proto přemýšlím o přestěhování do zrekonstruovaného bytečku. RD mi přijde zbytečné prodávat, když bude zdrojem příjmů. Z peněz za prodej RD při inflaci, by peníze ztrácely na ceně, ale při pronájmu je RD zdrojem příjmu. Samozřejmě, že advokáta máme, ale s pomocí pronájmu bych se klidně na RK obrátila, nemusela bych nikoho hledat, pouze vybírat. Již jsem to tak v minulosti praktikovala. Zatím nezazněl nějaký vážný důvod, proč ne. Děkuji za názor.
Krkovičko, jde o hypotéku na byteček, neradi bychom RD prodávali, ale raději pronajímali. Již jsme tak jednou pronájem praktikovali, asi po 9 let, platila jsem daně FÚ, ale byl další příjem.
Šla bych do toho pokud byt je v dobré lokalitě a víte z 80%, že jej pronajmete. I v důchodu lze získat hypotéku, záleží na výši splátek a výši důchodu. Nic horšího se nemůže stát než, že o nemovitost přijdete. A to je ta nejhorší varianta. Když se nebude dařit pronajímat - můžete nemovitost prodat. I v důchodu musí být nějaký vedlejší příjem. Že je tu věk nehraje roli, to i třicátníka zítra může trefit šlak a nebo přejet auto. Důchodový věk není jen na papuče a noviny.
"uska", myslím, že jste mně správně pochopila. Také si myslím, že je maximálně varianta, přijít o ten byteček v OV, kterým by se ručilo na hypotéku.
hypotéku banka dává ,ale musí mít na minimum. Podle mne,takový důchodce je jistější než ta omladina. Do 75let ji musí zaplatit.
doplněno 31.08.12 23:17:vím to jistě,jelikož syn je fin.poradce
"polínek", myslím také, že důchodce je jistota s pravidelným příjmem. Jen nerozumím té první větě za čárkou.
Dobrý den. Hypotéku v důchodu, ne!
Proč ne? Nemoc, nebo něco v rodině, může přijít kdykoliv.
Pronajímat domek, nebo volný byt, ano!
Proč nedělat rekonstrukci bytečku, z části peněz, které dostanete z pronájmu domečku? V klidu, bez stresu, zda budete mít na splátky, nebo ne. V létě si odjet na odpočinek na dovolenou a pak zase, v klidu dál provádět rekonstrukci. Ale bez půjček.
Budete mít klidné stáří i o zábavu postaráno. Hlavně nebudete mít na krku žádného věřitele. Jen můj názor
doplněno 31.08.12 23:40:To je můj pohled na věc, tak bych to dělala já.
"viky", zřejmě jsem dotaz napsala příliš stručně. Jde o hypotéku na pěkný zrekonstruovaný byteček, kam bychom se nastěhovali z RD. RD bychom pronajímali, přece jen zahrada je spousta starostí a práce. V bytě by byly kytičky na Lodžii a také by bylo hned uklizeno a při tom bychom měli další příjem z pronájmu. Viky děkuji za názor.
pt. Já bych do hypotéky taky nešla. RD bych prodala, koupila byt a modlila se , aby mi nějaké peníze zbyly a ty bych si pěkně užívala
pt. Podporu... Víš, jde o to, z které strany na to koukáš. Já vím, že Ty jsi velice aktivní ženská. A právě proto bych nešla na Tvém místě do pronájmu. Může (ale i nemusí) to být spousta problémů s nájemníky. Já bych si tyhle starosti odpustila a věnovala se svým koníčkům. Ale...zmínila ses, že by jednou,možná RD připadl vnoučkům. A to zase mění pohled na věc. Jestli to je v pěkné lokalitě, nemuseli by tím jednou pohrdnout.
No a v neposlední řadě tu je citové pouto k tomu domu, viď? A to se pak těžko někomu jinému radí, aby dům prodal
Přeji Ti, ať uděláš jakékoliv rozhodnutí, ať Ti přinese jen a jen dobrou pohodu
A proč si hypotéku nevzít? Tazatelka evidentně nepatří mezi ty,kteří berou život pasivně a jednou za měsíc vyhlížejí pošťačku,tady se uvažuje a dle mého názoru správným směrem.
Jen je opravdu zapotřebí zhodnotit lokalitu.
Přeju hodně štěstí.
"zajda888", jen zvažuju, že je toho na nás hodně, barák, zahrada, údržba, v bytečku zamknu a jdu pryč, vrátím se kdy chci. RD by zůstal vnoučátkům např. Lokalita je kousek od Prahy do 20 km.
doplněno 01.09.12 00:16:"zajdo888", děkuju.
Tohle jsem měl přesně na mysli,s přibývajícím věkem už je obtížné všechno obstarat.
Lokalita domku je příznivá,nechci vnucovat svůj názor,ale já bych do toho šel.
Prodávat domek v dnešní době při současných cenách je hřích.
Pronájem je nejlepší řešení.
Máte mou virtuální morální podporu
má známá se teď rozchází z přítelem.Ona má domek ,ve které si zařídili hospůdku a i pension. Vše mají napsano na polovinu. V pensionu bydlí zaměstnanci,kteří tady pracují,,a má nabito na stálo,jen v zimě je to slabší.
Teď se rozcházejí a On by jí měl vyplatit určitou částku,ale má malý důchod čili hypotéku nedostane ,,má 61let.Ona si chce koupit ty mobilní domy2 celoroční a pronajímat a jeden pro sebe. Má 55let.Píši to proto,že nemá problém s dělníky ,kterým to pronajímá. Má tam i bazén,kulečník..zahradu no vše Ok.Tak jde do dalšího podnikání .Bude to stavět na vlastním pozemku.
Jenže On ten její přítel má důchod 7 500kč a to je moc málo i když mu ta hospoda vynáší. Takže On tu hypošku nedostane. Záleží,kolik dělá ten důchod a čas splátky
Dobrý den, ještě jednou. V případě, kdy se byt bude kupovat a RD pronajímat je trochu jiná věc. Důležitý je i Váš věk, důchodci mohou být i mladšího věku. Zase je nutno, porovnat náklady na pořízení bytu a výdělek za pronájem RD. Záleží, zda RD je v místě, kde ho máte dlouhodobě výhodně pronajatý, tím je zajištěná platba, nejen na hypotéku, ale i zbytek pro Vás, na poplatky za byt. Příklad: (I když byt máme vlastní, stejně měsíční poplatky přijdou i s pojištěním bytu na 9.000,- Kč měsíčně.) Záleží, kde byt bude, v jakém městě, jak velký. V žádném případě bych nikdy nekupovala družstevní byt, kde o všem rozhoduje družstvo, majitel bytu, jen platí. ( také jsme měli, družstevní byt) Jen můj názor.
Pokud vám zbude nějaká finanční rezerva i pro případ, že dům bude třeba 6 měsíců nepronajat nebo nájemce nebude platit a bude problém s jeho vystěhováním (částečně řeší kauce), tak bych do toho určitě šel. V dnešní době prodávat nemovitost není moc rozumné (cena nízká, peníze bude čím dál rychleji ujídat inflace, možnosti bezpečného investování se slušným výnosem jsou prakticky nulové a bankrot státu je může dokonce úplně vyluxovat). Vaše úvaha o nezbytnosti tvorby pasivních příjmů je určitě správná, neboť spoléhat se jen na sociální dávku zvanou starobní důchod, je extrémně riskantní. Přeju hodně štěstí na vzorně platící nájemníky a vzhůru do toho.
Já bych do toho asi šel. A vzhledem k tomu, že se množí lidé, kteří chtějí bydlet a neplatit, bych zvážil následující možnost.
Žádnou kauci. Ale pronájem na dobu určitou(1rok), s platbou na celý rok dopředu. A prodloužení nájmu, jakmile zaplatí před skončením smlouvy vždy na další rok. Lidé, kteří uvažují o bydlení v baráčku, mívají část naspořenu, a tento způsob by eliminoval neplatiče. A jim zároveň dával jistotu. Zákon tuto jistotu nedává. Bohužel. Ať se daří.
NE, nesem mamonář a zvlášť neprahnu po milionovém majetku a penězích.Znám spoustu lidí, co mají domy za miliony, zvlášť je neshedávám šťastnými opravdu.
doplněno 01.09.12 10:23:pokud někdo už nemá "tolik sil.", myslím, že namá sil ani na držení a udržování obou nemovitostí. Z důchodu platit hypo je podlě mě nesmysl a bance za 1,0M zaplatíte 1,5M. Zřejmě je to pro Vás výhodné. Já zde napsal jen svůj pohled na věc. Když si důchodce tu hypo vezme, vadit mi to zcela nebude. Je to jeho věc.
Co je mamonářského na tom, když někdo zjišťuje, že už nemá tolik sil, aby se mohl starat o svou nemovitost a zvažuje, jestli ji prodat nebo pronajmout? K tomuto rozhodování dospěje většina normálních lidí dříve nebo později. A že se blíží doba, kdy státní starobní důchod bude jen symbolická částka a každý bude muset žít především za své, to je jasné. Že by někomu pak přinášelo štěstí stát někde ve frontě na polévku a nějakou žebračenku, to se mi zdá nepravděpodobné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.