Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Strach ze zubaře - jak na kaz bez vrtání

Od: macach* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

mám panickou hrůzu ze zubaře.Dá se kaz odstranit i jinak než vrtáním?(myslím nějakým nebolestivým a příjemnějším způsobem)?

Děkuji za rady:)

M Ch

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

4x

Pro mě bylo strašně důležité najít doktora, ke kterému mám opravdu důvěru. Který s vámi pokecá a nezlobí se, když mu řeknu: "Pane doktore, dneska se na to necítím (vrtání,trhání-prostě větší zákrok)". Tak udělá něco malého a příjdu jindy. Nejhorší je, než se odvážím. Když už sedím na křesle, tiše trpím (ono to není tak strašné), zatínám nehty do dlaní a čekám na konec. Takže je nás hodně, ale dá se to vydržet. Myslím, že víc bolí injekce než samotné vrtání. To snad v případě, kdyby dělal víc kazů na jednom místě. Obdivuji ty, kteří chodí na preventivní prohlídky - ale já to v žádném případě nejsem.*uf* Panickou hrůzu má podle mého minimálně každý čtvrtý -stačí se porozhlédnout v čekárně. Já sázím fakt na tu důvěru!

Nechodite na preventivni prohlidky a pak mate kazy... Lide co chodi jich mivaji mene. A to hlavne z duvodu, ze zubar vam sunda zubni kamen, coz je to spravne podhoubi pro tvorbu kazu. A take zarodek zubniho kazu lze odvrtat, ani to necitite, ale kdyz uz mate v zubu jamu, tak to holt to asi boli.
Takze cistit zuby, pouzivat mezizubni kartacky, chodit kazdy pulrok na preventivni prohlidky a zubare se uz vic bat nemusite.
p.s. Ja chodim pravidelne od mala a jeste nikdy mi nevratal...ale tak moc bolet to snad nemuze. To ten samotnej bolavej zub musi byt horsi. Navic ten boli furt a sam neprestane. U zubare to muze bolet tak pet minut.

brucky*
hodnocení

2x

No to nevím ale možná že by zubař píchnul injekci a pak teprv vyvrtal.Ale jinak fakt nevim.Ale jedna pozitivní zpráva nakonec-já z něj mám taky velkej strach:)

macka80*
hodnocení

2x
Zrovna to teď řeším včera mě začal bolet zub( jako vždy o vikendu)v pondělí jdu k zubaři protože taky vím jak dokáže bolet zub,ale bez injekce ani ránu
doplněno 29.11.08 12:54: Tím sem chtěla říct že je to asi jediná možnost

tomh*
hodnocení

2x

Existuje přístroj, který dokáže kaz rozpustit a ten se poté odpaří. Jde o ozon..některé pražské soukromé kliniky to mají, ale je to dost drahé..myslím si, že injekce suprakainu a poté vyvrtání přežije každý...

ale jo, jen když najde vrtačkou nerv, tak bych ho zabil! Už se mi to stalo 2x, pokaždé u jiného. První je výborný, ale zrovna na MD :-D

ukulele*
hodnocení

2x

Ahoj, sice Ti neporadím, ale ujistím Tě, že nejsi jediná, kdo se při vcházení do ordinace ptá jestli už nebyla vynalezena pilulka na zubní kaz! Alespoň já to tak dělám, ty ne? Prý je to na Nobelovku a ta ještě udělena nebyla...

ale mám skvělou paní zubařku, která nešetří injekcemi proti bolesti ((teda já je sice platím,ale vem to čert)) někdy bych sice potřeboval malé lékařské konsorcium, ale většinou se jí poddám, nebo oddám , teď fakt nevím...

hodnocení

2x

Jéje, já po základce nebyla nějakých deset let u zubaře *hi*, pak jsem si na doporučení našla jednu velmi vstřícnou a chápavou a od té doby chodím co půl roku bez větších problémů... tím ti chci naznačit, že zvládnout se to dá, i když má člověk strach ;)

Jinak jak už tu bylo psané - ošetření ozonem anebo další možnost je v analgosedaci. To v podstatě budeš v jakémsi polospánku, podávají se jak analgetika, tak léky, po kterých si nebudeš pamatovat, co se s tebou dělo. Obojí je ale docela drahé - tak před rokem jsem se o analgosedaci zajímala kvůli trhání osmiček a padaly sumy jako pět táců za půlhodinový výkon (plus zaplatit vstupní prohlídky, předoperační vyšetření krve a blablabla...), takže jsem to pusitla z hlavy.

Jinak si zkus zadat do googlu HealOzone a stomatologické zákroky v analgosedaci, určitě ti vyjede dost klinik, které je poskytují.

macach*
hodnocení

Děkuji vám všem za odpovědi, jsem ráda, že nejsem sama...ta co se bojí.

Jen pro zajímavost...už 14 dní mě bolí zub, zatím se cpu ibalginem, ale odvahu k zubaři fakt nemám :)

Mějte se hezky MCh

lidka*

Přiznám se, že jsem kloktala i vodku, až se mi zprotivila. Ale ještě jednu dobrou radu: v lékárně prodávají HERBADENT. Je to poměrně laciná vodička na přírodní bázi, kterou jsem si potírala okolí zubu a musím říct, že to fakt pomáhá. No a pak už jenom hodný zubař *sok*

Chápu tě, taky jsem se spoustu let panicky bála zubaře... probralo mě, až když jsem asi ve 30 letech přišla o zub. Tak dlouho jsem se bála jít s kazem, radši jsem spala vsedě (vleže se zub rozdováděl) několik měsíců...Pak mi vytrhli nerv (v lokálním umrtvení, nic to nebylo!) a mrtvý zub se asi do 5 let rozdrobil. Od té doby chodím co půl roku na prevenci a už se až tak nebojím - mám zlatou zubařku, laskavou a chápavou. Kdykoli mi musí něco opravit, opíchne mi to. Bojím se, ale vždycky jdu. Nechci přijít zbytečně o další zub.

Mohu s jistotou konstatovat, že se zubaře bojí i zubař. A to dokonce velmi panicky... Alespoň já jednoho takového znám, a protože to je velmi blízký kamarád, vím to...

dejf*
hodnocení

0x

Strach ze zubaře...To znám taky :) Dřív jsem chodil k zubaři ze "staré školy"- Problém? Jedeme, rychle, vrtáme, trháme...Teď chodím k jinému. Problém? A mohl bych poprosit o injekci? Ale beze všeho... Injekce je dobrý vynález. Ani velké zákroky po ní nebolí. Zkus to. A věř mi. Po injekci u zubaře, kdyby tě někdo vzal kladivem přes zuby, neucítíš nic. A to říkám bez nadsázky.

helahela
hodnocení

0x

Dobrý den, také jsem pátrala a hledala. Mám dvě děti, které se také bojí zubaře. Našla jsem přírodní preparáty Bachovy esence, sprej, kapky nebo cucavé bombony. Jsou naprosto úžasné, nenávykové, přírodní. Pro dospělé i děti. Výborně zvládají jakékoliv psychické potíže . Mají je na www.produkty-bio.cz/bachovy-esence/bachovy-kvetovane-esence

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]