Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kupní smlouva na pozemky, podnikatel

Od: tesi05* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

sepisují nyní kupní smlouvu na prodej pozemků a nevím, jak specifikovat osobu, pokud je podnikatelem (OSVČ). Zda použít výraz sídlem nebo trvale bytem a zda uvést pouze IČ a DIČ (a to dále nevím zda stači katastru takovéto zkratky) či uvést i datum narození.

Zatím mi to vypadá takto:

Jan Novák, identifikační číslo (IČ): 12345678, DIČ: CZ1234567890, narozen dne 1.1.1950, trvale bytem na adrese Vesnice 12, 123 45 Město, Česká republika

(dále jen "Kupující")

Jak byste tuto část specifikovali Vy? Díky.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

0x

Odpověď vám dá jen kupující. Vy nevíte, zda si pozemek kupuje jen jako Novák a pak si je chce vložit do podnikání. I když je OSVČ, tak pořád vystupuje napřed pod svým jménem, až potom podle názvu firmy (pokud nějaký název má) Nemyslím tím s.r.o. atd.

Napadá mě, že kupující je soukromý zemědělec ... tak já být panem Novákem, tak bych chtěla smlouvu vyloženě jen na moje jméno, také tak zapsat do katastru. Vkládat pozemky do živnosti je ošemetné (pokud na nich nemude stavět). Rozřešení vám dá jen kupující.

tesi05*
hodnocení

Děkuji za Vaši reakci a zároveň se omlouvám za moje chybné vyjádření v uvodním příspěvku.

Já jsem Kupující (podnikatel OSVČ - IČ, DIČ), prodávající je soukromý zemědělec (OSVČ - IČ, DIČ). Pozemky chci vložit do podnikání jelikož zde budu provádět rozsáhlé úpravy a chci je dát tzv. do nákladů.

jenicekpoplatnik

Použil bych pojmy totožné s pojmy uvedenými v živnostenském resjtříku - jméno, příjmení, datum narození, bydliště, místo podnikání a IČ. Nejlepší by bylo se zeptat na místně příslušném KÚ.

pravnik*
hodnocení

0x
DOST NESMYSLU
Katastr nemovitostí eviduje jako vlastníka nemovitosti jen a pouze buď fyzickou osobou (Franta Novák, rodné číslo XY), nebo právnickou osobu (ABCD,s.r.o., IČ YZ), nic mezi tím. Zda se Franta Novák živí jako OSVČ katastr nezajímá.
tesi05*
hodnocení

Děkuji za cennou odpověď. V tom tedy máme jasno.

Ale poradíte, zda smlouvu napsat také pouze na RČ, či do ní nějak vložit i IČ a DIČ - práve kvůli tomu, abych nemovitost nějak "dostal" do majetku v podnikatelské činnosti? Děkuji za případnou radu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]