Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Madarsko Hevíz termály

Od: simonaon odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,chtěla bych se zeptat mamka chce jet do termálů v Madarsku Hevíz,chtěla bych se zeptat zda je to pro ní vhodné,koukala jsem,že jezero v Hevízu se nedoporučuje lidem s onemocněním srdce a vysokým krevním tlakem a další nemoci a ona se právě se srdcem lěčí a s vysokým tlakem má i cukrovku?Myslíte,že může do těch termálů do vnitřních i do jezera?Děkuji hezký den

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Když se to osobám s určitým onemocněním nedoporučuje...asi to má nějaký důvod.

To však technicky vzato neznamená, že tam maminka nemůže...nikdo jí to zakazovat nebude.

doplněno 30.08.12 09:25:

P.S.: jinak být Vaší maminkou. tak se samozřejmě zeptám svého lékaře...koho také jiného, že?

nm
hodnocení

0x

Ahioj,

já v Hevízu byl. Je tam fakt nádherně. Voda je teplá, ale ne horká. To s tím nedoporučením pro kardiaky je čistý alibismus. Je to právě kvůli teplé vodě, existuje teorie, ze pobyt v teplé vodě zatěžuje srdce. No asi jo, ale pokud se tvoje mamka normálne koupe, tak bych to neřešil. Vůbec bych to neřešil a klidně ji tam poslal.

Voda je tam hodně železitá, taková tmavá, a rostou v ní vzácné druhy leknínů.

Jediná věc, která by mohla vadit, je to, že ta voda je fakt hodně hluboká. To jezero má všude tak 15 až 30 metrů hlobku a tak všude kolem prodávají plavací kruhy. Což doporučuju koupit i dobrým plavcům, protože šlapat nonstop vodu je dost namahavý a nenavodí to pocit relaxace. Mají tam teda natažený i takový trámy, kterých je možný se držet., ale kruh je kruh.

Jo a je tam dost lidí pohybově postižených, tak jen abyste se připravili na to, že tam je hodně vozíčkářů a lidí s berlema, to jen uvídím, proto, že některým lidem tohle bohužel vadí.

hodnocení

0x

Asi není dobré se v té teplé vodě moc vyvalovat, ale ono je to strašně příjemné a svádí to. A ta voda je lehce radioaktivní, asi by se v ní neměly podávad vysoké fyzické výkony (pro vstup do hluboké vody je povinný záchraný kruh); ta kontraindikace možná není jen kvůli teplu, ale i kvůli té radioaktivitě. Pro jistotu bych to konsultoval s lékařem, nejlépe balneologem.

Jinak bych jen doplnil, že je to Hévíz (víz je voda, to hé jistě nevím (přeci jen maďarsky tak moc neumím, typl bych, že je to ze slovesa hevít - rozehřát, rozpálit.)

doplněno 30.08.12 11:24:

Ale možná je to s tím hé blbost, původně mne napadlo, že je to staženina z hely (hej), což je místo, ale tam mi nějak schází to teplo. Zkusím to zjistit.

doplněno 30.08.12 12:14:

Tak jsem to zjistil a zde je odpověď jednoho Maďara a hungaristy:

slovo hévíz je kompozitum, ze dvou slov, "hő" a "víz". To prvni slovo znamena teplo, popr. teplotu, druhe, jak spravne pisete, vodu. Cili jde o "teplou vodu". Jako zajimavost dodavam, ze v Madarsku je rada termelnich pramenu, ktere maji v nazvu slovo "tapolca" (napr. Miskolctapolca), coz je, jak asi tusite, od slovanskeho slova "teplice".

ben*

já tam byl v březnu a paráda

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]