Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Platba převodem

Od: jindrisek odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, rád bych se zeptal na jednu věc. Možná to bude znít hloupě, ale já těmto věcem opravdu moc nerozumím. Situace je taková: pokud si přes internet s někým dohodnu, že mi něco prodá, cca za 1000 Kč a zaplatím mu to bankovním převodem, jak (a pokud vůbec) se řeší daně? Osoba mi prostě sdělila, že si za o a to představuje olik a tolik. Ta osoba musí ten příjem zdanit (předpokládám, že je to fyzická osoba a já také). A jak je to s mou osobou? Bude někoho zajímat, že jsem někomu převedl 1000 Kč na osobní účet? Nebo je to pouze starost té dané osoby - příjemce, která platbu přijme? Já nemám tušení, zda daná osoba chce příjem zdanit či nikoliv (ale na netu jsem četl, že nahodilé příjmy do určité výše se ani nedaní). Má otázka tedy zní: mám si dělat JÁ starosti s tím, že někomu posílám menší obnos na účet a obdržím za to nějaké zboží? Moc díky za odpovědi!

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

0x

Ne. Prostě pošlete určenou částku:)

iz*
hodnocení

0x

Nikoliv, Vás vůbec nemusí zajímat, jestli/kdy/jak prodejce příjem zdaní, to je jeho starost.

doplněno 29.08.12 19:40:

Ano. V tomto případě by věděl, že řemeslník nejedná poctivě a podílel by se na jeho podvodu. (Má trvat na vystavení dokladu a zaplatit plnou cenu.)

Koupě zboží přes internet je dvojího druhu: Koupíte-li zboží v e-shopu, vystaví obchodník fakturu a odvede vše potřebné.

Ve druhém případě - koupě použitého (nevyužitého) zboží, se podle mne není třeba zabývat otázkou případného zdanění.

___ Ale počkejte si, co Vám odpovědí další.

jindrisek
hodnocení

Dovolte mi prosím ještě jednu otázku. Co například situace, kterou asi všichni v CŘ znají...řemeslník vyrobí třeba skřín a nabídne, že nevystaví doklad,ale za to sníží cenu. Obere stát o DPH. A zákazník, který s tím souhlasí - je postižitelný, protože na to přistoupí? Moc děkuji za odpověd.

des*

Není žalobce,není soudce.

buss
hodnocení

0x

Božíčku, když to má ta osoba zdatni, tak je to její problém, ni? Říká se tomu daň z příjmu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]