Trvanlivost majonézových salátů

Od: Datum: 15.11.12 17:31 odpovědí: 16 změna: 16.11.12 18:00

Dobrý večer,

jakou trvanlivost mají majonézové saláty? Nemám na mysli saláty,které jsou baleny v plastových krabičkách,ale konkrétní příklad:

Prodejna lahůdek s vlastní výrobnou,kuřecí salát s majonézou.

Po požití došlo k "faraonovu hněvu"*smich*.

Díky za informaci.


avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: olaf71*
Datum: 15.11.12 18:24
 

tak pokud do nich nebude použito chemie (éčka), tak dva dny. ve skutečnosti o něco déle

 
Datum: 15.11.12 18:48
 
avatar

Když kupuji salát na váhu, tak dávají na krabičku štítek s uvedením váhy, ceny a spotřebujte do - 1 den. Pokud salát nesním do druhého dne, tak ho raději vyhodím. Několikrát jsem měla zažívací potíže. V letním období saláty na váhu už nekupuji.

 
Datum: 15.11.12 19:19
 
avatar

Přesně tak. Majonézové saláty by se měly sníst pokud možno ještě ten stejný den, co byl koupený. Pokud se nedojí, a je "načatý", tak vyhodit. Nikdy nemůžete přesně vědět, kdy byl vyrobený, a jak dlouho ležel na prodejně.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 15.11.12 19:28
 

Já ho sním tentýž den,co ho koupím.

Jde o to,zda prodejna lahůdek může neprodaný salát uskladnit do druhého dne a pak ho znovu nabízet k prodeji.

Datum: 15.11.12 19:26
 
avatar

Asi máte svůj důvod kupovat tyto saláty. Třeba nedostatek času. Ale nejlepší bude takový salát konzumovat ten samý den. Já oobně, bych nevěřila ani údaji na krabičce. V prodejnách "lahůdek" chtějí vydělat, takže nevyhodí kýbl neprodaného salátu a klidně ho budou prodávat i druhý a i třetí den. Já bych měla radu, ale asi se Vám líbit nebude. Nekupovat v "lahůdkách". Takový salát si vyrobíte snadno doma a také ho můžete uchovat třeba tři dny, v domácí lednici. Pokud ho ovšem nesníte dříve. A pak, víte, co v tom salátu je opravdu. Zrovna ten kuřecí nedá vůbec žádnou práci. A majonézu si dělám doma sama, už dvacet let a věřte mi, že mi v lednici vydrží i deset dní. Nikdy jsem neměla žádný problém v podobě průjmu a ani nikdo z lidí, kteří ji jedli. Jestli budete mít zájem, pošlu postup na naprosto bezkonkurenční a téměř bezpracnou majonézu, která se nechá uchovat v kelímku v lednici.

doplněno 16.11.12 15:01:

Recept na majonézu.

Jedno celé vejce, i s bílkem, vhodit do mixéru, přidat rovnou polévkovou lžíci pravé Francouzské hořčice. Ne tu naši. Moutarde de Dijon značka Amora. Je to jednak kvůli chuti, ale hlavně kvůli její "síle", ona totiž to vejce jakoby "uvaří". A zapnete mixér a necháte šlehat krátkou chvíli. Uvidíte, že vejce s hořčicí je krémové, přidat trochu soli a trošku cukru a přilévat olej "čůrkem". Na jedno vejce spotřebuji půlku lahve oleje. Šleháme do požadované hustoty. Nakonec popřípadě přisolím a přicukruji, dle vlastní chuti a přidám asi lžičku jablečného octa a znovu promixuji. Ocet může být obyčejný, ale já mám raději chuť jablečného. Majonézy je hodně a je pěkně pevná. Tu pak přendám do zavařovací sklenice, nebo do nějaké nádoby co se dá uzavřít a dám do lednice. Když z ní pak dělám třeba tatarku k zelenině, nebo z ní pak dělám různé dresingy, tak ji ochutím podle nálady a vetšinou odlehčím přidáním bílého jogurtu. Můžete přidat třený česnek, nebo drobně nakrájenou cibulku, nasekanou petrželku, pažitku, prostě na co máte chuť. Posílám obrázek mixéru, ne kterém ji dělám. Mám ten s tím diskem, ale holky, které jsem to naučila, maí i normální s metlama a dělají to v hluboké nádobě. Ale to šlehání vajíčka s hořčicí, trvá v tom případě o něco déle. Majonéza se mi za celá ta dlouhá léta nikdy nesrazila a jak už jsem doleji psala, nikdy jsem neměla žádnou salmonézu a ani nic jiného...

Tak dobrou chuť. A ještě, do majonézy prostě přilévám oleje tolik, než ji mám na mnou požadovanou hustotu a pevnost. Ono také záleží na velikosti vajíčka a také někdy na kvalitě oleje. Používám slunečnicový, nebo řepkový, nebo jiný, ale nikdy ne olivový, to není dobré.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 15.11.12 19:32
 

Vaše rada se mi líbí,samovýroba je opravdu nejlepší.Ta provozovna lahůdek měla vždycky suprový vajíčkový salát,jen poslední dobou,když ho vidím,nemám odvahu ho koupit.

Tak jsem zkusil ten kuřecí.Vzal jsem ho včera a dnes,když jsem do lahůdek přišel (dal jsem si jen chlebíček),tak v chladící vitríně byla vanička s kuřecím salátem,naplněna jen z poloviny,druhá půlka vaničky byla úplně čistá.Takže evidentně tam dali zbytek ze včerejška.

doplněno 15.11.12 19:33:

Recept na majonezu bych uvítal,děkuji předem.

Od: bmbx®
Datum: 15.11.12 19:42
 
Recept na majonézu je jednoduchý, ale problém bych viděl v bakteriich salmonely v syrovych vejcich, kupovana majoneza se vyrábí kvůli tomu jinak.
 
Od: olaf71*
Datum: 15.11.12 19:51
 

ano, některé salátové majonézy jsou vyrobeny úplně z jiných surovin, než známe. mouka, škrob, guaranová guma atd.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: olaf71*
Datum: 15.11.12 19:48
 

tak to si asi budete sama dělat pečivo, uzeniny, mléčné výrobky, konzervy atd. vždyť je to tak jednoduché a snadno si to vyrobíte doma sama. ;)

 
Od: bmbx®
Datum: 15.11.12 20:14
 

olaf:

tak jsem to nemyslel, složení kupované majonezy je stejné, jen vejce jsou sušená, tím se likviduje bakterie salmonely - tak že výsledek je totožný, ale v domácích podmínkách těžko proveditelný ;)

doplněno 15.11.12 20:17:

dobře udělaná domácí majonéza se musí nastavit mlékem, protože by byla nepoužitelná - je tak hustá, že se dá krájet ;)

 
Od: olaf71*
Datum: 16.11.12 07:11
 

já to ale myslel vážně. denně jsem zdělával několik desítek kg. majonézy, salátové i základní. nebudu zde uvádět výrobce, ale složení těch majonéz bylo z výše mnou uvedených surovin. sám majonézu mlékem nanastavuji (neředím)

 
Datum: 16.11.12 14:09
 
avatar

Olaf, ano. Vyrábím! Peču chleba a i jiné dobroty, dělám si konzervy, zavářím si ovoce a zeleninu, vyrábím pomazánky a paštiky a vůbec, je toho hodně, co si dělám doma sama. Ale neudím. Salámy nejím a uzenku si koupím málokdy, nějak mi nechutnají. Kdysi jsem milovala párky, ale ani ty mi dnes už nechutnají. Co se týče mléčných výrobků, tak jsem dokonce našla na internetu receptury na domácí sýry, ale je k tomu potřeba siřidlo a je to dost zdlouhavý postup a taky musíte nakoupit různé pomůcky, tak jsem od tohoto nápadu nakonec ustoupila. Jinak jogurty jím jenom bílé a zase ne tolik, takže ty také kupuji.

Jinak všechno ostatní, o čem jsem psala, není pro mne žádným velkým problémem. Chce to samozřejmě čas a hlavně radost z té práce. Pak to jde všehno snadno. Je to jako se vším, co děláte rád. ;)

 

 

Datum: 15.11.12 20:01
 
avatar

Olafe71, na posměváčky jsou háčky*smich* Jinak si myslím, že problém je v tom, že jsme zlenivěli, dříve byla samozřejmostí si většinu věcí dělat sami. Co se týče té majonézy jsem na vážkách, protože se říká, že kupovaná (ve sklenicích, Hellmans), je jistější z hlediska salmonely. No ale nevím, jestli to zase nerozšiřuje výrobce;). V 7O. letech to začalo - aby se ulehčilo "pracujícím ženám", začaly se prodávat polotovary. A v dnešní době si už málokdo dělá třeba vlastní strouhanku (zrovna nedávno jsem četla, že pravý vídeňský řízek je třeba obalovat v čerstvé strouhance, jinak se nedá mluvit o pravém vídeňském řízku), luštěniny se prodávají předvařené, rýže sáčkovaná, chleba už nakrájený atd. atd. - Prostě hrozně jsme zpohodlněli, a myslím, že se to odráží i na zdraví, protože už málokdo z nás jí přirozenou stravu.

 
Datum: 16.11.12 14:15
 
avatar

Limoško, díky. A co se týče té majonézy, vyrábím si ji doma už přes třicet let a ještě jsem salmonelou neonemocněla, průjem neměla a ani jiné bakterie jsem nenachytala. nemocemi netrpím, žádné operace jsem neprodělala, jenom mi nějak divně přibývají roky. *smich* Ale to je tak ten můj největší neduh...

Jo, a recept na majonézu posílám. Bude dole.

 
Datum: 16.11.12 07:20
 
avatar

Kupované vážené saláty jsou opravdu problém. V sousední obci v Jednotě je mají naporcované už předem, za kelímek si navíc účtují 2 koruny. Ale když je chuť. Kupovala jsem pařížák 8. 11. /poslední kus z chlaďáku/ a na kelímku na samolepce bylo napsáno: Spotřebujte do 5. 11. Tedy 3 dny PO. Ukázala jsem balíček prodavačce a zeptala se, zda nemají nějaký čerstvý. Odpověděla, že mi nabere z kbelíku, ale že je to ten samý, co držím v ruce. Takže celý kbelíček už byl "jetý". Ještě jsem si všimla, že z toho mého vráceného balíčku strhla nálepku a lípla tam jinou, asi s "čerstvějším" datem. Tak to prostě chodí, lidé jsou šuleni a nevím, jak z toho ven. Když to nekoupím, koupí to stejně jiný. Zvláště staří lidé, kteří špatně vidí na ty nálepky a nekontrolují si spotřebu, jsou na tom často biti.

Já si říkám: Když něco sní člověk s chutí, nic mu po tom nebude. A kdybychom viděli a věděli všechno, jak se co vyrábí, asi bychom umřeli hlady. Nebo si opravdu i buřta museli udělat doma.*ee*

Takže jednou za čas toho faraóna vydržet, člověk se vyčistí a zase bude dobře. Jaga.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: lll
Datum: 16.11.12 18:00
 

Recept na domácí výrobu majonézy, s pomocí tyčového mixeru, za cca 2 minuty, jsem sem dával. Myslím, že kdo bude mít zájem, tak ho najde přes zdejší vyhledávač. Je tam i odkaz na www stránky, kde jsem ten návod našel.

Je rozhodně lepší se dnes spoléhat na sebe než na jakoukoliv firmu, která vyrábí na kšeft. Pro peníze jsou dnes firmy schopné udělat cokoliv, a tak není nad vlastní salát z doma vyrobené majonézy. Stejně tak jako málokde koupíte rohlíky nebo chleba, srovnatelné s doma pečenými. Je to smutné, ale je to tak.

 

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.