Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hypotéka - má cenu ručit ještě dalším bytem?

Od: tomasgulas odpovědí: 10 změna:

Zdravím všechny!

Chtěl bych si koupit zhruba za 1/2 až 3/4 roku byt. Nic velkého, cena zhruba kolem 900 000kč. Dával bych nějaké své peníze, asi 300 000kč. Ručil bych samozřejmě tímto bytem a chci se zeptat: Myslíte si, že by bylo plus pro bonitu, pokud bych ručil ještě garsonkou, kterou mám ve vlastnictví? Nebo je to bance už šumák a tohle na to nemá vliv, pokud ručím již tou kupovanou nemovistostí a nechci 100% LTV?

Díky za odpověď.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

2x

Vlastnictví - a příp. ručení další nemovitostí je pro bonitu plus. Někdy dokonce ani nestačí ručení nemovitosti zakupovanou (banka si dělá vlastní odhad nezávislý na kupní ceně) a je nutné mít ručení další (nemovitost, ručitel, depozit)...

ron*
hodnocení

2x

Dobrý den.

Banka bude určitě chtít znát Váš průměrný čistý příjem, počet vyživovaných osob a samozřejmě záruky. Garsonka v osobním vlastnictví je pro Vás plus. Konkrétněji a přesněji už Vám ale odpoví přímo v bance, kde budete hypotéku žádat.

tomasgulas
hodnocení

Děkuji Vám oběma za odpověď. Čistý příjem a vše okolo - to je jasné. Docela jsem se o to zajímal, ale nikde jsem nenašel, jak je to s další nemovitostí.

Takže píšete, že se to bere v potaz, to jsem rád.

milenafin
hodnocení

0x

Dobrý den,
pokud máte vlastní prostředky, což uvádíte 300.000Kč, což je více jak 30% (LTV do 70%), a máte dostačující příjmy, tak bych rozhodně další nemovitost do zástavy nedávala. Garsonku si nechte jako rezervu, pokud by se něco stalo (přišel dlouhodobě o práci, nemoc, úraz..) můžete jí prodat nabo jakoliv s ní naložit. Pokud garsonku necháte k zástavě, může se stát že příjdete o oba byty.

Přeji hodně úspěchu

M.S.

tomasgulas
hodnocení

Máte recht, ale já, jakožto živnostník uplatňující paušál, nemám čistý příjem moc vysoký a Bohužel nepředpokládám, že v bance sedí lidé s IQ alespoň nad 100, kteří by pochopili, že by bylo lepší se podívat na peníze, které jsou přijaty a zůstávají na účtu měsíc co měsíc. Proto se ptám, jak se ptám...

Každopádně díky za názor.

sebod*

Tomáši. Jsou banky, které tok peněz na Tvém účtu zajímá a berou to v potaz. Z toho důvodu podnikatelé uměle navyšují tuto částku. Prostě jeden den všechny peníze vyberou a druhý den je opět vloží. A tak stále dokola po dobu minimálně tří měsíců - za toto období se většinou předkládají výpisy z ůčtu.

tomasgulas
hodnocení

No vidíš, na tohle jsem právě zvědavý, protože mám u FIA zhruba 24 příchozích plateb, které zůstávají de facto u nich, odečteno přesně 5000kč (graf vypadá velmi vtipně jako dlouhá šikmá čára). Tak jsem zvědavý, jestli na to zareagují, až půjdu tu hypošku vyřizovat...

hodnocení

0x

Dobrý den,

tu garsonku si nechte v záloze,prozatím bez ručení na ten Vámi vyhlídnutý byt,protože v případě,že by brutálně klesly ceny nemovitostí (jako třeba teď ve Španělsku,kde to spadlo až o 75%),zcela jistě bude banka chtít další zajištění.Tuto klauzuli mají všechny banky ve smlouvě k hypotečním úvěrům.

pravnik*
hodnocení

0x
Pozor ať neplete dohromady dvě různé věci - zajištění splacení úvěru a jistota splácení úvěru. Zajištění splacení úvěru je o výši úvěru a hodnotě zástavy. Jistota splácení úvěru je o Vašich měsíčních příjmech a výdajích, abyste po splátce měl (oficielně) i na živobytí. V těchto případech se nevyplatí bance lhát nebo něco zamlčovat, banka není berňák a lecos pochopí. Takže když nebudete schopen (dokázat, že jste schopen) úvěr splácet, nepomůže Vám že dáte do zástavy nemovitost, jejíž hodnota x-krát převyšuje výši úvěru.
tomasgulas
hodnocení

Tak a tohle je asi přesně to, co jsem potřeboval vědět. Takže jinými slovy, pokud by nestačil můj příjem, nepomůže mi dát do zástavy ještě svůj byt, s bonitou to nehne.

Omlouvám se ostatním za neexaktnost v otázce, přesně takto jsem to myslel, viz výše.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]