Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neschopenka ve zkušební době?

Od: katerina123123 odpovědí: 9 změna:

Dobry den mam hned nekolik dotazu. Priblizim vam blize muj pripad: Nedavno jsem nastoupila do zamestani, dostala jsem i smlouvu ve ktere je uvedena 3 mesicni zkusebni doba, jenze co cert nechtel, predevcirem jsem onemocnela (hnisava angina), je mozne mit neschopenku ve zkusebni dobe? A jeste jedna vec, do dnesniho dne jsem chodila jeste k detskemu lekari, ale jestli muzu mit ve zkusebce neschopenku musim prestoupit k "dospelemu" lekari, co mam vse udelat, plati se neco za prestup? Dekuju moc za vysvetleni

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Nemocenské pojištění vzniklo dnem nástupu do zaměstnání, takže budete mít nárok jak na náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele (za pracovní směny naplánované do 21. dne nemoci s výjimkou prvních 3 směn) i na nemocenské dávky (vyplácí OSSZ od 22. dne nemoci).

Počítejte ovšem s tím, že zaměstnavatel může po uplynutí prvních 21 dnů nemoci pracovní poměr zrušit ve zkušební době, a to i v době nemoci (v poslední době k tomu sahá čím dál více zaměstnavatelů). Pokud by zaměstnavatel pracovní poměr nyní nezrušil, prodloužila by se Vám zkušební doba o dobu nemoci.

barthomer*
hodnocení

0x

Ano, ve zkušební době lze mít neschopenku. Bohužel je doba špatná a tak počítejte, že Vás mohou za toto onemocnění i vyhodit a nebo Vám neprodlouží smlouvu. Přestup mezi lékaři není tak složitý. Dětskému lékaři se oznámí lékař ke kterému půjdete. S dospěláckým lékařem se domluvíte, zda k němu můžete přestoupit a pak to záleží na nich. Buďto si mezi sebou veškerou dokumentaci pošlou sami a nebo pokud se s nimi domluvíte, tak Vám dokumenty lékař předá a Vy je předáte tomu druhému. Jak dlouho mají na přepis, to nevím, ale myslím si, že by relativně šlo, aby i v ten samý den Vás vyšetřil a vystavil neschopenku, ale za to ruku do ohně nedám. S největší pravděpodobností bude chtít nějaké dny na přepis, protože dává oznámení i na pojišťovnu a nevím co ještě...

hodnocení

0x

Dobrý den. I ve zkušební době můžete omarodit, nemoc si nevybírá. Takže neschopenku Vám vystaví lékař a tu si v zaměstnání odevzdáte. Za přestup k jinému lékaři se neplatí nic, jen si musíte najít lékaře, který Vás vezme jako svého pacienta. Možná Vám doporučí nějakého i Vás současný dětský lékař. K tomu se pak zajdete zaregistrovat a ten Vám také vystaví neschopenku do zaměstnání.

doplněno 29.08.12 22:07:

Ano, neschopenku zaměstnavateli musíte odevzdat do třech pracovních dnů.

doplněno 30.08.12 16:10:

Neschopenku za Vás může doručit zaměstnavateli kdokoliv. Nemusíte osobně předávat.

katerina123123
30.08.12 16:37
hodnocení

Diky moc :)

hodnocení

0x

Dobrý den Kateřino. Dětskému lékaři stačí zavolat, vysvětlit, že potřebujete přejít k obvoďákovi, jste nemocná a potřebujete neschopenku do zaměstnání. Může Vám říct, ať si přijdete hned.

Musíte si najít obvodního lékaře, který Vás vezme. Většinou Vás objedná na další den. Neschopenku ve zkušební době můžete, ale jak je již psáno, zaměstnavatel Vám nemusí prodloužit smlouvu. Neschopenku Vám také může vystavit pohotovost. Jen můj názor.

ron*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Neschopenku mít ve zkušební době můžete, neznamená to ještě ukončení pracovního poměru. Lidé prostě nemocní bývají, zaměstnavatel to většinou pochopí. Důležité je se co nejdříve omluvit a doručit zaměstnavateli doklad o pracovní neschopnosti. Neschopenku Vám může vystavit i Váš současný dětský lékař, přestup k jinému můžete řešit až se uzdravíte.

Ještě připomínám, že sjednaná zkušební doba se o dny Vaši pracovní neschopnosti prodlužuje. To znamená, máte-li ji sjednanou na tři měsíce, nemocná budete např. 14 dní, tak se o těchto 14 dní zkušební doba prodlouží.

katerina123123
hodnocení

Detsky lekar mi neschopenku nevystavi, prave kvuli tomu se musim prehlasit k tomu pro dospele ;) Neschopenka se musi dat zamestnavateli do 3 dnu - mam pravdu?

katerina123123
hodnocení

A muze za me predat neschopenku clen z rodiny nebo musim osobne? (Necitim se opravdu dobre)

majsterjoe*

Určitě může kdokoliv z rodiny, a možnáí že i mimo rodinu. Když budete ležet v nemocnici, tak taky nepůjdete do práce jim to oznámit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]