Nejste přihlášen/a.
už rok mi mbývalý neplatí alimenty a tak jsem na něj před půl rokem podala trestní oznámení a nic se neděje. Zkoušela jsem podat k soudu návrh na exekuci z platu, ale protože neznám zaměstnavatele mýho bývalýho, tak mi to bylo zamítnutý. kdo poradí jak dál postupovat. předem děkuji za odpověd
Já jsem dítě z rozvedené rodiny a moje máma měla uplně stejný problém a teď ho mám i já protože mi je 19 a táta by měl platit mě...Bohužel v tomhle státu skoro nic s tímhle nejde dělat, Můj táta na mě dluží skoro 200 000,- ale 150 000 je už promlčených a zapomenutých. Mamka ho dávala už hodněkrát k soudu, ale k ničemu to nevedlo. Jen možná k tomu, že můj Otec dostal podmínku a zaplatil malou část dluhu(aby soud věděl že se snaží a nechal ho napokoji) Což moc problémů nevyřešilo.
Rada? Zjistila jsem, že se dá neplatící otec jen obžalovat za neplacení alimentů(aby to šlo tak musí neplatit 6 měsíců), dát návrh na exekuci a čekat až se soud rozhoupe, aby něco s tím udělal a nebo volat každý měsíc otci a pořád od něj chtít peníze. ale to na toho mýho nezabírá... Jinak o žádným jiným fíglu nevím a pokud o něm někdo ví jak vyzrát na naše soudnictví tak mi ho prosím napište.
Přeji hodně štěstí a snad aspoň něco dostanete.
Na co je rozsudek, to má promlčecí lhůtu 10 let, takže na co má maminka rozsudky, to není ztraceno.
To neplacení 6 měsíců je na trestní oznámení, ale exukuce může běžet i bez něj. Jenže pozor na jednu kličku - musíte mít doklady o komunikaci s tatínkem ohledně vymáhání, aby nemohli říct - tohle není žádná rodina, poštvala na něj exekutora, pak totiž je možné dávky po 18. roce věku zamítnout.
Mám dobrou zkušenost z občanskou poradnou www.obcanskepora/..., kde Vám poradí podle Vaší konkrétní situace a zdarma. Přeji hodně štěstí.
Zajímalo by mne,pro koho jsou ty naše zákony dělané,když matka samoživitelka nemá šanci se domoci peněz od otce pro děti.Sama jsem v podobné situaci,bylo mi řečeno,že když nebude manžel na děti platit,tak mu to půjde exekučně z platu ale teď když platí po částech,tak musím počkat až dojde k soudu a teprve potom mohu vymáhat dluh.Protože částku máme zatím v dohodě mezi sebou i když před soc.pracovnicí ale vidím,že zatím naše zákony nahrávají otcům neplatičům.
doplněno 28.11.08 13:40:Předpokládám,že když jste od otce dětí odešla,že vám dobrovolně údaje o zaměstnavateli nedá?
Pokud jde o výživné na nezletilé dítě, soud vám může pomoci zjistit údaje potřebné k výkonu rozhodnutí, exekuci. Podle § 260 osř podáte návrh, na základě kterého oni zkusí zjistit jestli nemá účet, zaměstnavatele. Pokud víte, kde bydlí, můžete podat návrh na výkon rozhodnutí prodejem movitých věcí - prodají mu, co najdou a zpeněží. Pokud znáte číslo jeho účtu, máte také vyhráno, lze podat návrh na výkon rozhodnutí přikázáním z účtu. Pokud dojdete na soud, zkuste se zeptat na opatrovnickém oddělení, zda jejich vyšší soudní úřednice vám pomohou takový návrh sepsat, někde to dělají, jde-li o nezletilé dítě, nebo vám aspoň poradí jak to napsat. Z trestního oznámení pro vás nic neplyne, oni ho prostě jen potrestají - dají mu obecne prospěšné práce, podmínku a pokud je to opakované, tak ho na chvilku zavřou, upozorňuji, že se tím spíš můžete o peníze i připravit, pokud v důsledku trestního stíhání přijde o práci apod., ale některé otce to donutí k akci, protože pokud vám rychle doplatí sluh, trestní stíhání proti nim se tak zastaví.
doplněno 08.12.08 22:37:Ještě doplňuji, že ty návrhy je nutno podat každý zvlášť, soud to bohužel nedělá jako exekutor, že by sám zkoumal, jakým způsobem z něj půjde peníze vyrazit, ale ten způsob musíte navrhnout vy v konkrétním návrhu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.