Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dluhy rodičů

Od: zazumolier odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, potřeboval bych poradit v situaci, kdy moji rodiče se zadlužili a já mám obavu,aby věřitelé nechtěli vymáhat splátky do budoucna po mé osobě (formou exekukuce na můj plat atd.), když jsem jejich syn..Jak se mohu tomu bránit?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Dokuď rodiče žijí,tak si své dluhy musí splácet sami.Až umřou,tak se musíte vzdát veškerého dědictví,je tam nějaká lhůta,tak to nepropásněte.

figurek*
hodnocení

1x

pokud vím, pak dluhy jsou z nepřenosné. Nikdo po vás nemůže chtít, abyste platil dluh vašich rodičů, pokud za něj neručíte. Horší je to ovšem s majetkem. Jestli bydlíte s rodiči a přijde exekutor, pak nastane problém. Co bude v domě, to exekutor zabaví. Vy se můžete bránit jen tak zvanou vylučovací žalobou, kdy prokážete, že zabavené věci jsou vaše. A to nebude ani snadné, ani laciné. Tak vám radím k opatrnosti.

iz*
hodnocení

0x

Dědictví se vzdávat nemusíte, za dluhy zůstavitele byste odpovídali pouze do výše dědictví (alespoň za současné právní úpravy).

jezevec*
hodnocení

0x

Za dluhy rodicu obecne nezodpovidate, tzn., ze dokud ziji, tak po Vas nikdo nemuze jejich dluhy vymahat. Po jejich smrti v pripade dedictvi odpovidate za dluhy do vyse dedictvi. Tzn. dedite automaticky aktiva i pasiva. Neni mozne brat jen aktiva, pak se musite zrici dedictvi jako celku a dluhy pak na Vas neprechazi. Dale jak zde jiz bylo receno, pokud sdilite s Vasimi zadluzenymi rodici spolecnou domacnost, tak je navsteva exekutora u Vas dost pravdepodobna a ani se nevyhnete zabavovani Vaseho moviteho majetku. Exekutorum totiz zakon umoznuje "domnivat se", ze v miste kde pobyva dluznik je i jeho movity majetek a vubec nerozlisuje na miste komu co patri. Dukazni bremeno nesete Vy!

buss
hodnocení

0x

Ne, proč? Co máte společného s jejich dluhy? Pokud bydlíte u nich, je třeba si zajistit doklady, které věci jsou vaše. Obecně platí, že exekutor jde, tam, kde tuší majetek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]