Nejste přihlášen/a.
Zdravím, je možné mít paradentózu v 16 letech?U poslední stoličky dole se mi jako by odchlipuje dáseň, je to možné? Mamka, táta i děda s tím mají už dlouho problémy. Jestli jo, co mám dělat?Zubaře se strašně bojím, mám zvýšenou kazivost zubů takže každá návštěva je pro mě utrpení, natož s tímhle Dneska sem sem zkoušela pastu Parodontax co má máma, a ústní vodu Corsydol. Co víc můžu udělat?
Strašně se bojím
Ano, je to možné, v případě, že byla v rodině, je to i dost pravděpodobné.
Zubní pastou sice ničemu nepomůžete, ale ani nic nezkazíte (reklamě nevěřte, spíše dejte na doporučení zubaře). Doporučuji tvrdý kartáček na čištění zubů - lépe brání usazování zubního kamene (hlavní příčina paradontózy) a pravidelné návštěvy zubního lékaře.
Musíš se překonat a jít k zubaři.
Měla bys k němu chodit pravidelně 2x do roka, obzvlášť, jestli máš kazivé zuby a špatné předpoklady z rodiny. nepodceňuj to. Zuby máš jen jedny. lepší tam chvilku protrpět, než to teď ze strachu zanedbávat a za pár let se bát usmát, aby ti nevypadly umělé zuby, no ne?
Holka já se taky bojím, k zubaři nechodím, ale tobě radím choď. Mně je šedást, tak už na tom nesejde, ale ty se snaž. Osmičku mám jednu, vyrostlou kousacím do tváře, kořeny nad sedmičkou v dásni. Trhali mně jednu šestku vlevo dole. Jinak mám všechny zubáky. Mám je dost provrtané, ale měla jsem štěstí na zubaře, mám plomby staré i 35 let a drží. Drží i novější, bílé ty mám tak 17 let na předních zubech zezedu, ani to není vidět. Na odchlíplou dáseň doporučuji, při čištění zubů středně měkkým kartáčkem sjíždět od začátku dásně (opravdu až kam se pod rty co nejvíc dostaneš) na konec zubu. Krvácení se u toho neboj, jde o to, promasírovat dáseň a vrátit jim tak pružnost. Mně zubař diagnistoval paradent na předních spodních řezácích v pětadvaceti a mám je dodnes, ani nevrtané, plombované. Chápu, že každý to má jinak. Co někomu zabere, na někoho neplatí. Ale tou masáží dásně nemůžeš nic zkazit. Výběr zubní pasty nehraje roli. Hlavně třít od dásně k zubu a jemně. Držím palce a ozvi se
Kdo má zvýšenou kazivost, měl by být u zubaře každou chvíli, protože vrtání malého kazu trvá chviličku a je jen trošku nepříjemné, ale nebolí, není třeba zádné umrtvení a není to nic, z čeho by měl mít člověk hrůzu. Prevence paradentózy je hlavně o důkladném čištění. Zuby se mají čistit ideálně po každém jídle, používat kazdý den mezizubní kartáčky, nebo nit. Nenechávat na zubech plak, který paradentózu způsobuje. Pokud to nedělá sám zubař, tak navštívit 2x do roka dentální hygienu.
Vrtání kazu zubu je zapeklitá věc. Já mám špatné zkušenosti, ale stalo se jednou, že zubařka byla zoufalá, malý kázeček, o kterým sama řekla, že je bezvýznamný, ale když jsem tam, tak ho odvrtne. Vrtala, vrtala a vrtala. Zavolala sestru, ať se jde podívat, že takhe se kazí mléčné zuby, ale u druhých zubů to neviděla. Já opravdu nic necítila, jen nepříjemné brnění, ale žádná bolest. Provtala mi šestku až do kořenu, když přestávalala, tak se mně ptala, jestli mně to nebolí a ještě se omlouvala, že musí vrtat dál.
Ale to bylo pouze jednou jedinkrát. S ostatním vrtáním mám bohužel opravdu špatné zážitky. Známá má zkušenosti s vrtáním naopak. Říkala, co ty lidi nadělaj, je to jen nepříjemné. A šup, vrtali jí zub a byla to bolest jak kráva.
Ještě k pastám, kartáčkům a čistění zubů. Kolega z práce (bylo mu v tý době tak 36) říkal: byl jsem tak unavenej, že jsem si ani zuby nevyčistil. Unavený byl 5x do týdne. Dnes mu je přes sedumdesát, hubu plnou zubů (jo, asi 3 má provrtané).
Zubní kámen. To je taky oříšek. Pod ním se prý kazí zuby a je příčinou paradontu. Zubní kámen mně roste o sto šest, ale zuby pod kamanem nemají jediný kaz. Když mi kámen odvrtají, odřu si jazyk a na zoubky mi táhne.
Tak babo raď, nebo spíš, čerte ru máš kropáč
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.