Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zázvorový čaj a jeho účinky

Od: micke* odpovědí: 10 změna:

Že zázvorový čaj pomáhá na nachlazení se všeobecně ví, ale co z něj vlastně pomáhá? Nebo pomáhá více citron či snad med?

Můj oblíbený recept, pokud by někdo hledal inspiraci: Část kořenu (bez loupání, stačí omýt) na jemno nastrouhat, zalít horkou vodou. Stačí nechat minutu vyluhovat a doředit studenou vodou, zcedit, přilít citronovou šťávu a přidat med. Vtip je v tom, že je vyluhovaný extrémně dobře, rychle, po zalití studenou vodou se neničí vitamíny z citronu ani prospěšné látky z medu.

Teď už mě jen zajímá, co to vlastně pomáhá :)

Díky

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

2x

Zázvorový čaj milujeme, 5 tenkých plátků zaleju 1,5l vařící vody a nechám zázvor luhovat do doby než čaj vypiju, já ho nesladím a nepřidávám citron v zimě pijeme teplý a v létě vychlazený. Kandovaný zázvor je u nás doma stále ale inak do jídla zázvor přidám velmi zřídka.

Zázvor a jeho účinky na naše zdraví

Typickou intenzivní vůni dodávají zázvoruesenciální oleje, kromě nich má však v sobě také celou řadu vitamínů, např. vitamín A, B1, B2, C, E, a minerálních látek – sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník, železo. Jednou ze stovek látek prospěšných pro naše zdraví obsažených v zázvoru jegingerol, jenž má na svědomí typickoupikantní chuť. Gingerol je svým chemickým složením velmi podobný kapsaicinu, tedy složce obsažené vchilli papričkách. Při tepelné úpravě se gingerol přeměňuje nazingeron, který je hojně využívaný například v potravinářství a při výrobě parfémů.

V nejrůznějších podobách má zázvor pozitivní účinky na trávicí trakt (potlačuje pálení žáhy a nadýmání, podporuje trávení a chuť k jídlu), využívá se jako prevence proti rýmě a chřipce, pomáhá proti nevolnosti a migréně a v neposlední řadě podporuje organismus v boji proti rakovině. Horkézázvorové obkladyulevují od bolesti za krkem a uvolňují ztuhlé svaly.

působí protizánětlivě a posiluje imunitní systém

stimuluje krevní oběh, snižuje cholesterol

pomáhá při redukci váhy

prohřeje celé tělo a má relaxační účinky

předchází vzniku chronických onemocnění dýchacích cest

zmírňuje nevolnost při cestování i v těhotenství

působí jako afrodiziakum(citace z internetu)

cocinkamichalka*
hodnocení

0x

Přítelovi po zázvorové kůře vymizely beďary - další super účinek :)

stirecek*
hodnocení

0x

Horká voda všechno cenné zničí, to už je lepší nespařený citron, i když zázvor určitě špatný není, ale pokud možno tepelně neupravený. Jinak na rýmu a nachlazení je dobré kvašené zelí. Už třicet deka dodá celodenní dávku vitamínu C. Třikrát denně taková dávka a za dva tři dny je člověk fit. Zelí zárovenˇdíky svým účinkům pročistí střeva od zahlenění a díky živým biokulturám nastartuje správný proces ve střevě. Důležité je ale nejíst žádné hlenotvorné potraviny.

ze syrového zázvoru půjde těžko dolovat šťáva a kousání kusu to je pro velmi odolné jedince :) možná jako součást nějakého drinku, který projde odšťavňovačem.

Ale i zpařený horkou vodou stále pálí, takže silice, které jsou antibakteriální jistě fungují dál.

wogoos*

Vynikající je nakládaný zázvor. Ten se často používá i k sushi, ale dá se udělat i doma. Nevaří ani nezalívá se a není ostrý. Jak příloha k masu je to špička. Jen mě trápí kde sehnat mladý zázvor. Markety mají jen staré kořeny.

hodnocení

0x

Já jsem strašný barbar, čaj mám na to, abych se neudusila chlebem *hi* Když však čtu vaše povídání, zvláště pak Liduš, sbíhají se mi sliny a vyzkouším. Na návštěvách a u dcer jsem spoustu čajů vyzkoušela, pochutnala jsem si. Doma mám několik druhů čajů, ale nepříjde mi to s chutí si vychutnat. Budu se muset polepšit.*jasne*

hodnocení

0x

Já si kořen zázvoru přistrouhávám skoro do každého čaje doma i v práci a tu vyluhovanou drť nakonec i sním,už tolik neštípe a díky jemu se i v době chřipek jakž,takž držím a můžu i opečovávat manžela,kterého chřipajzna totálně skolila.

martinaa*
hodnocení

0x

Pěkný den, přidám čerstvou zkušenost. Máma má zánět průdušek a na mé doporučení se tři dny prolévala zázvorovým čajem (když si ještě myslela, že je to nachlazení). Poté šla za doktorem, který ji sdělil, ať čaj okamžitě pít přestane, protože z něho má vysušené a podrážděné sliznice v krku a jícnu, což vede k dalšímu kašli.

Asi platí "všeho s mírou"...

hodnocení

0x

účinky jsou popsány i zde: poradte.cz/... :)

hodnocení

0x

Mě nepomáhá ani jedno. Jediný, co mi pomáhá na imunitu je Imunoglukan.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]