Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povinná dovolená vs neplacené volno

Od: lolek* odpovědí: 5 změna:

ahojda.

tak jsem tu s dalším zajímavým tématem. vzhledem k automotive krizi jsme dnes měly výrobní poradu, kde nám bylo sděleno, že doma jsme už od 17/12 do 7/1/2009. bohužel 95% lidí na to již nemá řádnou dovolenou, protože do nás po celý rok hustily ať si vybereme všechnu dovolenou krom 5 dní mezi Vánoci. Já konkrétně mám 4 dny ŘD, pač jsem si myslel, že holt v prosinci zůstanu na přesčasy... a ono ouhle... nadělávání je teď zakázáno. Bylo nám tedy řečeno, že holt dostaneme neplacené volno. A to mě zaráží... má zaměstnavatel vůbec právo, kvůli svejm problémům (je to problém zaměstnavatele, že nemá zakázky a né zaměstnance) rozdávat neplacenky? jak je to potom se zdr. a soc.?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

neplacené volno je ze strany zaměstnance, Firma Vám nemůže říci, zůstaňte doma zadarmo. Je to překážka v práci na straně zaměstnavatele.

§ 207 Prostoje a /...

Nemůže-li zaměstnanec konat práci
a) pro přechodnou závadu způsobenou poruchou na strojním zařízení, kterou nezavinil, v dodávce surovin nebo pohonné síly, chybnými pracovními podklady nebo jinými provozními příčinami, jde o prostoj, a nebyl-li převeden na jinou práci, přísluší mu náhrada mzdy nebo platu ve výši nejméně 80 % průměrného výdělku,

sociální viz : podnikatel.cz/...

dusatka*

Plně souhlasím s odpovědí a ještě k dotazu dodávám, že pokud byste na to neplacené volno přistoupil (tj. formálně požádal), platíte zdravotní pojištění podle počtu dnů v měsíci - poměrnou část z minimální mzdy, a počítají se do toho i soboty a neděle. T.j. pokud by neplac. volno bylo např. 10 dní a počet dní v měsíci je 31, pak by Vám strhli zdravotní pojištění, které je za zaměstnance 4,5% z částky 10/31 krát 8000 (min, mzda), což by bylo nějakých 116 Kč. Dvojnásobek toho má ještě zaplatit zaměstnabatel, leda že byste se mu zavázal písemnou smlouvou, že to zaplatíte taky Vy. Sociální pojištění se v těchto případech neplatí.

lolek*
hodnocení

děkuji. jsem moc rád, že vím co nyní mohu po zaměstnavateli zcela legitimně požadovat.

lolku, co si od toho slibujete?

lolek*
hodnocení

slibuji si od toho to, že nebudu doma zadarmo, když za to ani nemůžu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]