Nejste přihlášen/a.
Pěkný den, nastoupila jsem do nového zaměstnání. Z čeho se určuje, kolik z platu odvedu na daních? Vezmu plat třeba 15 000,-, jsem svobodná, bezdětná, bydlím u rodičů. Prý právě proto, že jsem mladá, budou daně vysoké.
Netušíte někdo, o jakou částku přijdu?
Moc děkuji za rady
tak lze to spočítat naprosto jednoduše.
pokud máte 15000 hrubého tak zbytek je následující.
připočtěte cca 35 % a získáte superhrubou mzdu. Z této částky se odvádí vaše zdravotní a sociální pojištění ve výši soc. poj. 975 ,-kč a zdrav. poj. 675,- a daň ve výši 15% ( dáno zákonem) tj. 3015,-kč. Máte nárok na základní slevu na dani a ta činí 2070,- kč ( dáno zákonem).
tudíž vaše daň bude 3015-2070 = 945,-kč
Výsledek je 15000 - 975-675-945 = čistá výplata na účet 12405,- Kč
snad stačí takto .-)
Dobrý den.
Ano, čistá mzda bude 12.405 Kč. Není pravda, že jste-li mladá, platíte vyšší daň. Věk nerozhoduje. Výši daně snižují odpočty na poplatníka, na děti, na studenta apod. Vy si zatím můžete uplatnit pouze základní slevu na poplatníka ve výši 2.070,- Kč. Podmínkou je, že si u zaměstnavatele podepíšete daňové prohlášení.
Jen bych Vám chtěla poradit: do 15.2.2013 si zažádejte u posledního zaměstnavatele o roční zúčtování daně za rok 2012. Pokud jste celý rok nepracovala (např. evidence na úřadu práce, delší nemoc a pod.), je pravděpodobné, že vám při ročním zúčtování vznikne podstatný přeplatek daně. Ten se vám samozřejmě vrátí. Daň při ročním zúčtování se dá snížit například odpočtem zaplaceného pojistného na životní pojištění, potvrzením o darování krve apod. Vaše mzdová účetní vám jistě poradí.
Aha... a netušíte, proč zrovna 15% (resp. z čeho se to počítá) a zda ty daně potom nějak klesají? Omlouvám se, jsem v tomto naprostý analfabet
Našla jsem toto vyplata.cz/..., tam zase uvádějí 12%
Mám matný dojem, že jste tady něco psala o svém studiu na VŠ. Mělo by vám postačovat si přečíst zákon č. 586/1992 Sb. v platném znění. Pokud byste jej nepochopila, pak si vypočtěte daň z příjmů, odvody nebo čistou mzdu na některé z mnoha kalkulaček, které se na netu vyskytují. Kalkulačku vyhledáte tak, že vyhledávače zadáte slova "výpoečt čisté mzdy 2012". Vyhledávač je např. na adrese www.seznam.cz nebo www.google.cz. Hodně úspěchů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.