Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se určují daně z výplaty?

Od: martinaa* odpovědí: 13 změna:

Pěkný den, nastoupila jsem do nového zaměstnání. Z čeho se určuje, kolik z platu odvedu na daních? Vezmu plat třeba 15 000,-, jsem svobodná, bezdětná, bydlím u rodičů. Prý právě proto, že jsem mladá, budou daně vysoké.

Netušíte někdo, o jakou částku přijdu?

Moc děkuji za rady:)

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

gregor*
hodnocení

2x

tak lze to spočítat naprosto jednoduše.

pokud máte 15000 hrubého tak zbytek je následující.

připočtěte cca 35 % a získáte superhrubou mzdu. Z této částky se odvádí vaše zdravotní a sociální pojištění ve výši soc. poj. 975 ,-kč a zdrav. poj. 675,- a daň ve výši 15% ( dáno zákonem) tj. 3015,-kč. Máte nárok na základní slevu na dani a ta činí 2070,- kč ( dáno zákonem).

tudíž vaše daň bude 3015-2070 = 945,-kč

Výsledek je 15000 - 975-675-945 = čistá výplata na účet 12405,- Kč

snad stačí takto .-)

jenicekpoplatnik

Výsledek čisté mzdy je správně, jen těch 35% musíte nahradit 34%.

martinaa*
hodnocení

Ještě jednou se omlouvám, toto řeším poprvé a ani pořádně nevím, jak na to. Děkuji, moc mi to pomohlo:)

ron*
hodnocení

2x

Dobrý den.

Ano, čistá mzda bude 12.405 Kč. Není pravda, že jste-li mladá, platíte vyšší daň. Věk nerozhoduje. Výši daně snižují odpočty na poplatníka, na děti, na studenta apod. Vy si zatím můžete uplatnit pouze základní slevu na poplatníka ve výši 2.070,- Kč. Podmínkou je, že si u zaměstnavatele podepíšete daňové prohlášení.

Jen bych Vám chtěla poradit: do 15.2.2013 si zažádejte u posledního zaměstnavatele o roční zúčtování daně za rok 2012. Pokud jste celý rok nepracovala (např. evidence na úřadu práce, delší nemoc a pod.), je pravděpodobné, že vám při ročním zúčtování vznikne podstatný přeplatek daně. Ten se vám samozřejmě vrátí. Daň při ročním zúčtování se dá snížit například odpočtem zaplaceného pojistného na životní pojištění, potvrzením o darování krve apod. Vaše mzdová účetní vám jistě poradí.

hanher*

Tady si to můžete sama spočítat:

prace.cz/...

martinaa*
hodnocení

Děkuji i Vám:) Nevěděla jsem, jak to do googlu přesně napsat a vyjížděly mi samé nepodstatné věci.

martinaa*
hodnocení

Moc děkuji za odpověď:) Zvlášť s tím přeplatkem.

itan71*
hodnocení

0x

15 procent z hrubého to znamená 2250Kč plus soc.azdrav.

martinaa*
hodnocení

Aha... a netušíte, proč zrovna 15% (resp. z čeho se to počítá) a zda ty daně potom nějak klesají? Omlouvám se, jsem v tomto naprostý analfabet:(

doplněno 28.08.12 20:46:

Našla jsem toto vyplata.cz/..., tam zase uvádějí 12%*nevi*

jenicekpoplatnik

Naprostý nesmysl - raději neraďte. Daň se počítá ze superhrubé mzdy.

jenicekpoplatnik
hodnocení

0x

Mám matný dojem, že jste tady něco psala o svém studiu na VŠ. Mělo by vám postačovat si přečíst zákon č. 586/1992 Sb. v platném znění. Pokud byste jej nepochopila, pak si vypočtěte daň z příjmů, odvody nebo čistou mzdu na některé z mnoha kalkulaček, které se na netu vyskytují. Kalkulačku vyhledáte tak, že vyhledávače zadáte slova "výpoečt čisté mzdy 2012". Vyhledávač je např. na adrese www.seznam.cz nebo www.google.cz. Hodně úspěchů.

martinaa*
hodnocení

Netušila jsem, jak to mám do vyhledávače zadat, není potřeba tolik ironie. Školu jsem už dávno ukončila na vlastní žádost, jak jsem zde mnohokrát psala.

I přesto díky za reakci.

buss
hodnocení

0x

Záákon o dani z příjmu...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]