Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozvod rodičů

Od: iva36 odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

je mi šestnáct let a moje rodiče se rozvádějí (matka podala žádost). Bylo mi řečeno, že když otci řeknu, že se o jejich rozvodu bavím s prarodiči, tak to může u soudu použít proti mamce. Je to pravda a jak by to mohl použít? Už mu raději nic neřeknu, protože jakýkoli můj názor v rozhovoru obrátí vždy proti mě nebo matce, ale zajímalo by mě to.

Pravda je, že když jsem se otci zmínila, že jsem se o rozvodu bavila s babičkou, tak ho to docela naštvalo a vyčítal to mamce... Nic teď nechápu :(. Můj otec umí všechno dobře prekrucovat a nechtěla bych matce škodit tím, že je se před ním jen o něčem okrajově zmíním... Takže jak může u soudu otec využít toho, že se o rozvodu bavím s prarodiči? Nevidím na tom nic špatného...

Děkuji za odpověď.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ahoj Ivo. Bavit se o rozvodu s prarodiči, je normální věc. Dotýká se Tě to a mluvit o tom s někým musíš. Nemyslím si, že by toho otec mohl nějak zneužít, protože jsi už velká a můžeš se k tomu vyjádřit. Ničeho se neboj, určitě nic zlého neděláš. Na svůj názor máš právo a určitě neříkáš nic tak špatného, že by to mohlo mamce přitížit.

pohanka*
hodnocení

1x

Jsem opačného názoru, dítě by se nemělo ke vztahu, jednání a rozvodu rodičů vyjadřovat.

Cokoliv řekne, i když pravdu, tak tomu chybujícímu rodiči ublíží. Tomu, kdo se chce rozvést, nahrává.

Je to moc špatné, že se rodina rozpadá, vyřešit si to musí rodiče sami mezi sebou, nebo s pomocí manželské poradny.

Rodiče se mě rozvedli před 25ti lety, chtěli vědět můj názor, byla jsem při mámě. A víte co mě máma řekla po 15 letech? Že kdybych nebyla tehdy při ní, tak by se nikdy nerozváděla. Myslím, že toho rozvodu do smrti litovala. A já také, že jsem se to dozvěděla. Dnes bych řekla, že si to musí vyřešit opravdu mezi sebou atd.

Ivo, Vy se můžete pouze vyjádřit, ale až to bude opravdu akutní, s kým chcete v budoucnosti bydlet. Rodiče jsou jenom jedni, a pokud tam není nějaká patologie a musí se opravdu rozvést, nikdo je nenahradí.

iz*

Souhlasím s @kapkanadeje : Dítě i dospívající má své potřeby, city a pocity, o nichž si potřebuje pohovořit.

Podle mne je rozumnější, když si v této situaci pohovoří s prarodiči, než když bude hovořit s rodiči (to by naopak mohlo ještě přilít olej do ohně) nebo s kamarády.

askmenow*
hodnocení

0x

Ahoj,

je to určitě těžké, nezávidím ti to.

Pokud by chtěl, vždy si najde cestu, jak něco použít. Třeba řekne, že tě matčina část rodiny proti němu očkuje a že i prarodiče ti vtloukají do hlavy názory proti němu, že ti podsunují jen jejich úhel pohledu, atd. Prostě použije to, co je pravd a- že se s nimi o tom bavíš - a přikrášlí to. Ale samozřejmě jen, pokud by to chtěl doopravdy udělat, to my tady nevíme.

Pokud máš nějaké opodstatněné důvody "nadržovat" jednomu rodiči nad druhým, chápu to. Pokud ne, doporučuji ti to brát tak, že oba tvými rodiči zůstanou a že spory mezi nimi jsou jen mezi nimi. Pak jednomu neříkej, co říká nebo dělá druhý, ani co o něm říkají jiní členové rodiny.

hodnocení

0x

No ventilovat to potrebuje,souhlasim,ale radej az po rozvodu.nemuze si uvedomit,co rekne,co by mohlo byt pouzito,proti druhe strane.Ivo vydrz,ted jsou rodice nastvani,casem po rozvodu,treba i normalne budo mluvit a navstevovat se v klidu.Ve vzteku ted emaji cisto hlavu a ono lepsi,nez aby se nekde doma hadali.rodice ti nikdo nevezme,ty mas na vzdy,jen otce budes videt mene.Drzim palce.

hodnocení

0x

A s kým jiným by ses o téhle tíživé situaci měla bavit? Snad s cizími lidmi? Rozhodně je důležité se ze svých pocitů vypovídat. A pokud k sobě máte s prarodiči pěkný vztah, tak jsou docela logicky první na řadě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]