Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám zažádáno o insolvenci už měsíc. Na jaře jsem podepsala směnku na 20000 s tím, že mám vrátit 28tisíc. Žádný dokument od toho nemám. Do insolvenčního návrhu jsem napsala jméno a částku pána, od kterého směnku mám. Nyní je mi vyhrožováno, že nebude dávat přihlášku a že mě to bude bolet, pokud peníze nevrátím, že na to má lidi atd. Smí to vůbec, když už jsem cca měsíc u soudu? Insolvencí jsme s manželem schopni uhradit 100%svých závazků, bez ní ne. Poraďte prosím.
Samozřejmě, že věřitel vám vyhrožovat nesmí. Z druhé strany mu nerozumím. Pokud je směnka již dospělá, tak věřiteli stačí podat návrh na vydání směnečného platebního rozkazu a do dvou měsíců vás navštíví exekutor a uspokojí pohledávku věřitele. Není za tím ještě jiný problém, než dluh ve výši průměrné měsíční mzdy?
Tak abych to uvedla na pravou míru. Pohledávek máme víc, proto jsem si žádali s manželem o insolvenci. Jednu nebankovní půjčku nám dělal pán a ten nám dohodil i tohohle pána se směnkou. Volal nám ten pán od té nebankovní, že zjistil, že jsme si zažádali o insolvenci, ale ať nepočítáme s tím, že ten pán se směnkou si bude dávat přihlášku. Že máme šetřit koruny, aby jsme mu to dali, nebo že na to má lidi a bude to hodně bolet. Špatně se to píše. Ale podle vašich rad, si může dát přihlášku a platil by mu to insolvenční správce? My pokud nám insolvenci schválí zaplatíme 100%. Dnes nás s manželem spojili dohromady, tak doufáme, že to vyjde. děkuji všem za rady.
Oč přesně jste soud požádali? O insolvenci měl soud rozhodnout do 15 dnů ode dne podání návrhu.
Insolvenci lze řešit dvojím způsobem osobním bankrotem nebo oddlužením. Oddlužení soud povolí, pokud v rámci oddlužení splatíte alespoň 30 % dluhů. Můžete-li splatit více než 50 % závazků, soud oddlužení nepovolí.
Až do rozhodnutí soudu může věřitel vymáhat dluh exekucí (probíhající exekuci by zastavilo až rozhodnutí soudu o povolení oddlužení).
___ Podle mne byste měli zmíněnému věřiteli doporučit, aby se o svou pohledávku včas přihlásil, protože po Vašem zvěřejnění v insolvenčním rejstříku už nebude moci pohledávku vymáhat.
K vyhrožování si pořiďte důkazy (např. nahrávku) a obraťte se na policii.
doplněno 01.09.12 02:21:@mike :
Po schválení oddlužení se rozhodnutí zveřejní v insolvenčním rejstříku, čímž nastává jeho účinnost. Insolvenční správce proto může, v případě zpeněžení majetkové podstaty, prodat majetek dlužníka, a dále postupuje jako v případě konkursu. Pokud je dlužníkem plněn splátkový kalendář, insolvenční správce prodá majetek sloužící k zajištění, kterým se uspokojí zajištění věřitelé a dále splácí dle splátkového kalendáře. Účinkem schválení oddlužení je také neproveditelnost exekuce a soudního výkonu rozhodnutí.
doplněno 02.09.12 22:27:Údaj o 15 dnech prosím berte za bezpředmětný a omlouvám se, pokud jsem někoho zmátla. (Hledám, hledám, dohledat nemůžu a ani si nejsem jista, jestli si vzpomenu, kde jsem tuto lhůtu vyčetla.) Pokud bych dohledala, vrátím se a uvedu na pravou míru.
_ Informace o průběhu exekuce až do rozhodnutí soudu, o zvěřejnění v insolvenčním rejstříku a informace citované z webu Justice.cz jsou platné.
Co to tady píšete s prominutím za bludy?!
a, insolvenci fyzické osoby, osobní bankrot nebo-li oddlužení lze řešit dvěma způsoby a to plněním splátkového kalendáře a nebo prodejem majetku ...
b, oddlužení soud povolí pokud má žadatel příjem ze zaměstnání, je trestně bezúhonný a za 5 let dokáže uhradit min. 30% z celkového objemu všech svých dluhů ... pokud může splatit až 100% ...tím lépe! Takže Vaše tvrzení, že pokud může splatit víc než 50% závazků, soud oddlužení nepovolí je zcela zavádějící a nesmyslné!
c, Až do rozhodnutí soudu ,může věřitel vymáhat dluh exekucí - další nesmysl! Od podání návrhu na oddlužení až do rozhodnutí soudu se veškeré exekuce zastavují a čeká se na rozhodnutí soudu ... exekuce může bát nařízena, ale nesmí být vykonána, jak se píše v insolvenčním zákonu...
d, zveřejněním v insolvenčním rejstříku nezaniká právo věřitele pohledávku přihlásit řádně do řízení ... soud po zvážení insolvenčního návrhu dlužníka vydá usnesení o povolení oddlužení a v něm vyzve všechny věřitele aby do 30 dnů přihlásily své pohledávky a pokud tak neučíní ve stanovené lhůtě bude jejich pohledávka později nevymahatelná a k pozdějí přihlášeným pohledávkám se již nepřihlíží ...
Souhlasím s Vámi téměř ve všech bodech, s výjimkou c:
Nemáte pravdu ani Vy, ani ivzez. Pouhé podání návrhu NEZNAMENÁ stopnutí exekucí. I po podání návrhu může být exekuce vykonána. Tím pilířem je nikoli schválení oddlužením splátkového kalendáře, ale usnesení soudu, ve kterém odsouhlasí, že je dlužník v úpadku, schvaluje oddlužení (zatím jen obecně, jedním ze způsobů oddlužení je i konkurz) a stanoví termín věřitelské schůze. Pak teprve nesmí být exekuce provedena a čeká se na rozhodnutí soudu, zda schvaluje oddlužení plněním splátkového kalendáře.
A věřte mi, v tomto jsem si naprosto jistá - pohybuji se v oblasti poradenství ohledně insolvencí a mám desítky zkušeností lidí, kterým ještě po podání návrhu přišli exekutoři a je to v pořádku (dle zákona). Prostě dokud soud neuzná úpadek, pod jeho ochranou nejste.
nemáte pravdu vy, tak neříkejte, že jste si jistá...
zákaz provedení exekuce nebo výkonu rozhodnutí je účinkem zahájení ins. řízení, tzn. nastává zahájením ins. řízení = podáním ins. návrhu, resp. oznámení takového podání vyhláškou - tj. max. do dvou pracovních hodin od podání (viz § 109 IZ)
(to že to neznamená zastavení exekučních řízení, nebo nemožnost jejich zahájení je věc jiná, na to ale nemá vliv ani rozhodnutí o úpadku)
Ano, jsem si naprosto jistá. Pracuji s lidmi, co insolvencí procházejí či prošli a je to praxe, která je běžná. Několikrát si dlužníci podávali stížnost k soudům a neuspěli - prostě je to tak, že samotné podání návrhu neznamená, že nemohou exekuci provést. Takže ano pane, JSEM SI JISTÁ. To vy pouze citujete něco, co jste našel na internetu, ale zkušenost žádná.
Těch 15 dní je naprostý nesmysl, stejně jako oddlužení NEBO osobní bankrot - je to totéž. Dlužník může splatit i 100% pohledávek v řízení!
Příště nepište k tématu, které je pro některé lidi životně důležité a Vy mu nerozumíte!
doplněno 29.08.12 09:30:Toto bylo myšleno pro ivzez
V tom bodě C Vám dávám za pravdu ... měl jsem za to, že se exekuce zastavují po podání návrhu na soud a jeho zveřejněním v insolvenčním rejstříku ... zřejmě se tedy zastavují až usnesením soudu o úpadku dlužníka ...
Jinak já sám jsem v oddlužení plněním splátkového kalendáře 4 roky, takže celý insolvenční zákon mám projetý od zhora dolu asi už 1000 krát A přeci se najde ještě něco co nevim ...
Tak oprava : myslím, že jsem měl přeci jenom pravdu ...
Insolvenční soudce :
Existují vedle značného počtu podání také jiné důvody, proč od podání návrhu do rozhodnutí o způsobu řešení úpadku uběhne například pět měsíců?
Samozřejmě jsou zde další aspekty situace, asi nejvýraznější je fakt, že dejme tomu šedesát procent návrhů je třeba doplňovat. Při chybách v podání musí soud vydat usnesení s poučením, dojde k prodlevám ze strany navrhovatelů. Což má svojí logiku, SE SAMOTNÝM ZAHÁJENÍM ŘÍZENÍ jsou dlužníci do značné míry kryti proti exekutorům a vymahačským firmám, zároveň se jim ale nestrhávají peníze podle splátkového kalendáře. Takže toto období "mezi"je pro dlužníky vítaným časem oddychu a určitého klidu.
doplněno 26.09.12 17:02:ZDROJ : vyzkuminsolvence.cz/...
Já jsem v oddlužení již 4 roky ... co se týče pána ... informujte insolvenčního správce a až pojedete k soudu na schválení oddlužení vše vyložte u soudu ... věřte mi, že si s pánem velmi rychle poradí a ještě lépe, než policie ... tu každopádně kontaktujte taky a podejte podnět na podezření z trestného činu vydírání ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.