Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
na provozování živnosti mám podnájmení smlouvu s 3 měsíční výpovědní lhůtou. Jelikož se mi naskytla lepší možnost prostor potřebuji stávající smlouvu vypovědět. Háček je v tom, že 3 měsíce je dlouhá doba a ty nové mám již od září. Platit 3 měsíce 2 nájmy je rujnující. Ve stávající smlouvě se píše: Smlouvu lze vypovědět kteroukoli ze smluvních stran a to i bez udání důvodu. Výpovědní lhůta v takovém případě činí 3 měsíce a počíná běžet 1. dnem měsíce následujícího, co byla výpověď doručena... Smlouvu lze ukončit i dohodou smluvních stran.
Na tu dohodu se právě ptám. Není tam spedifikováno nic dalšího k té dohodě a když jsem napsala žádost pronajímateli o ukončení smluvního vztahu dohodou k 30.9. odvětil mi, že to se mě netýká a že teda běží ta výpovědní lhůta 3 měsíce. Chtěla jsem se zeptat: Opravdu se mě to netýká? Koho se pak dohoda tedy týká?
Při podpisu jsem si smlouvu řádně přečetla a se vším jsem souhlasila ale během trvání nájemního vztahu mi postupně byl omezen přístup do dvora, kde mi při podpisu bylo zajištěno parkovací místo zdarma a nyní je to s nájmem 500,-/měsíc.
Zase ale nemůžu říct, že když jsem něco potřebovala vyřešilo se to ze strany pronajímatele, sice to dýl trvalo ale nakonec se vše vyřešilo. Proto jsem doufala, že mi vyjdou vstříc i v tomto.
Prosím tedy o radu jak je to s tou dohodou a co bych mohla udělat pro to aby mi smlouva byla ukončena k 30.9. (jestli to nějak jde).
Děkuji za pomoc a za rady.
Aby byla ukončena podnájemní (nebo nájemní?) smlouva dohodou, musí existovat shodná vůle obou stran smluvní vztah dohodou ukončit. Není povinností žádné ze smluvní stran na takovou dohodu přistoupit. Jestliže pronajímatel bude trvat na výpovědní lhůtě, nic s tím nenaděláte. Pronajímatel by však měl reagovat na vaši písemnou žádost také písemně a sdělit např., že s návrhem dohody nesouhlasí, dohodu o ukončení pronájmu odmítá a pod. Jeho ústní vyjádření, že se vás to netýká je nesmyslné, protože vy jste jednou ze smluvních stran. Zkuste mu ještě zahrát na city nebo slíbit mu, že se pokusíte do pronajatých prostor namísto sebe najít jiného nájemce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.