Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
měla bych dotaz ohledně nástupu na mateřskou a následně rodičovskou dovolenou. Vykonávám masérskou činnost a v pokročilém stádiu těhotenství asi nebudu moct dál pracovat. Potíž je v tom že na mateřskou můžu jít nejdřív 8 týdnu před porodem. Chtěla jsem se tedy zeptat, co můžu udělat abych mohla být doma dříve? Resp. abych si nemusela platit soc. a zdrav. pojištění? Můžu jít na úřad práce? Ovlivní to nějak mateřskou a výběr varianty rodičovské (rychlejší/pomalejší)? Platím si nemocenské pojištění a mateřská mi bude přiznána. Nejde o to, že bych soc. a zdrav. nechtěla platit ale jednoduše si na to nevydělám.
Popřípadě co byste doporučovali jako řešení.
Děkuji
Vzhledem k tomu, že nemáte zaměstnavatele, nemůžete čerpat mateřskou ani rodičovskou dovolenou (obojí je volno na péči o dítě od zaměstnavatele).
Předpokládám, že jste masérka, takže byste se i na úřadu práce ucházela o zaměstnání v tomto oboru. Tudy podle mne cesta nepovede.
Napadá mne jenom neschopenka. V době, kdy byste měla nárok na nemocenské, by za Vás hradil zdravotní pojištění stát.
doplněno 26.01.13 14:17:Zaměňujete volno na péči o dítě od zaměstnavatele (mateřská a rodičovská dovolená) s dávkou nemocenského pojištění (peněžitá pomoc v mateřství) a se sociální dávkou (rodičovský příspěvek).
Zatímco podmínky pro přiznání obou dávek zřejmě splníte (takže na ně budete mít nárok), volno na péči o dítě Vám nemá kdo poskytnout, protože nemáte zaměstnavatele.
__ Dívala jsem se i na vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství, ale i ten mohou pobírat pouze zaměstnané ženy v případě, že je zaměstnavatel kvůli těhotenství převedl na jinou práci.
___ Zkuste se domluvit s ošetřujícím lékařem, jestli by Vám nemohl vystavit neschopenku na dobu, kdy již nebudete moci masírovat.
doplněno 26.01.13 14:19:Po dobu, po kterou byste pobírala nemocenské, byste nehradila zdravotní pojištění (to by za Vás hradil stát).
Nevím ale, jak by to v případě neschopenky bylo s pojištěním sociálním. To by Vám měli sdělit na OSSZ.
doplněno 26.01.13 21:55:Není zač.
Nemohla byste sem pak doplnit, co jste zjistila o sociálním pojištění (mohlo by se to hodit dalším v podobné situaci)?
Jakto, že nemůžu čerpat rodičovskou? Mateřskou bych pochopila, ale platím si nemocenské pojištění a tudíž mám nárok i na ni. Sice v té nejmenší výši ale ano. To nemá s tím jestli mám zaměstvanavatele nebo ne nic společeného. To spíš právě nemocenskou nedostanu, protože první 3 dny nedostane nikdo nic, následující 4. - 21.den platí zaměsnavatel a pak teprve stát. Nemocenská mě ale taky napadla, nějaké úspory mám tkže by mě to zas tak neohrozilo nedostat nic ale právě nevím jestli mám povinnost platit zdravotní a sociální.
Doporučuji Vám zavolat si na sociálku, kam budete dle bydliště patřiř. Dle Vašeho jména Vám bude přiřazena pracovnice a s tou budete nadále v kontaktu.
Každý jsme v jiné situaci (zaměstnavatel, osvč, nezaměstnanost) a toto ovlivňuje, na co budete mít nadále nárok.
Před nástupem na MD všeobecně můžete kdykoliv (po dohode s dr.) nastoupit na nemocenskou (většinou se to už píše jako rizikovka).
Toto platí u zaměstnaneckého poměru. U Vás může být vše jinak, ale nemusí. Neváhejte a rychle se poraďte na sociálce, ať zbytečně nepřijdete o něco, na co máte nárok. Jinak dále pak Vaše dr. Vám vystaví papír s datumem nástupu na MD (ať už budete dávky pobírat nebo ne, to nevím) ale toto je důležité datum pro další úřadování, přechod na RD atd atd ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.