Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ukončit činnost před mateřskou?

Od: kacule* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

měla bych dotaz ohledně nástupu na mateřskou a následně rodičovskou dovolenou. Vykonávám masérskou činnost a v pokročilém stádiu těhotenství asi nebudu moct dál pracovat. Potíž je v tom že na mateřskou můžu jít nejdřív 8 týdnu před porodem. Chtěla jsem se tedy zeptat, co můžu udělat abych mohla být doma dříve? Resp. abych si nemusela platit soc. a zdrav. pojištění? Můžu jít na úřad práce? Ovlivní to nějak mateřskou a výběr varianty rodičovské (rychlejší/pomalejší)? Platím si nemocenské pojištění a mateřská mi bude přiznána. Nejde o to, že bych soc. a zdrav. nechtěla platit ale jednoduše si na to nevydělám.

Popřípadě co byste doporučovali jako řešení.

Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Vzhledem k tomu, že nemáte zaměstnavatele, nemůžete čerpat mateřskou ani rodičovskou dovolenou (obojí je volno na péči o dítě od zaměstnavatele).

Předpokládám, že jste masérka, takže byste se i na úřadu práce ucházela o zaměstnání v tomto oboru. Tudy podle mne cesta nepovede.

Napadá mne jenom neschopenka. V době, kdy byste měla nárok na nemocenské, by za Vás hradil zdravotní pojištění stát.

doplněno 26.01.13 14:17:

Zaměňujete volno na péči o dítě od zaměstnavatele (mateřská a rodičovská dovolená) s dávkou nemocenského pojištění (peněžitá pomoc v mateřství) a se sociální dávkou (rodičovský příspěvek).

Zatímco podmínky pro přiznání obou dávek zřejmě splníte (takže na ně budete mít nárok), volno na péči o dítě Vám nemá kdo poskytnout, protože nemáte zaměstnavatele.

__ Dívala jsem se i na vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství, ale i ten mohou pobírat pouze zaměstnané ženy v případě, že je zaměstnavatel kvůli těhotenství převedl na jinou práci.

___ Zkuste se domluvit s ošetřujícím lékařem, jestli by Vám nemohl vystavit neschopenku na dobu, kdy již nebudete moci masírovat.

doplněno 26.01.13 14:19:

Po dobu, po kterou byste pobírala nemocenské, byste nehradila zdravotní pojištění (to by za Vás hradil stát).

Nevím ale, jak by to v případě neschopenky bylo s pojištěním sociálním. To by Vám měli sdělit na OSSZ.

doplněno 26.01.13 21:55:

Není zač.

Nemohla byste sem pak doplnit, co jste zjistila o sociálním pojištění (mohlo by se to hodit dalším v podobné situaci)?

kacule*
hodnocení

Jakto, že nemůžu čerpat rodičovskou? Mateřskou bych pochopila, ale platím si nemocenské pojištění a tudíž mám nárok i na ni. Sice v té nejmenší výši ale ano. To nemá s tím jestli mám zaměstvanavatele nebo ne nic společeného. To spíš právě nemocenskou nedostanu, protože první 3 dny nedostane nikdo nic, následující 4. - 21.den platí zaměsnavatel a pak teprve stát. Nemocenská mě ale taky napadla, nějaké úspory mám tkže by mě to zas tak neohrozilo nedostat nic ale právě nevím jestli mám povinnost platit zdravotní a sociální.

kacule*
hodnocení

Aha, tak to jsem netušila že je to rozdíl. Děkuji za vysvětlení :) aspoň se budu na sociálce vyjadřovat ve správných termínech. Asi se domluvím s doktorkou na tu nemocenskou. Děkuji moc

kacule*
hodnocení

Určitě ráda doplním až něco zjistím :)

samicka*
hodnocení

2x

Doporučuji Vám zavolat si na sociálku, kam budete dle bydliště patřiř. Dle Vašeho jména Vám bude přiřazena pracovnice a s tou budete nadále v kontaktu.

Každý jsme v jiné situaci (zaměstnavatel, osvč, nezaměstnanost) a toto ovlivňuje, na co budete mít nadále nárok.

Před nástupem na MD všeobecně můžete kdykoliv (po dohode s dr.) nastoupit na nemocenskou (většinou se to už píše jako rizikovka).

Toto platí u zaměstnaneckého poměru. U Vás může být vše jinak, ale nemusí. Neváhejte a rychle se poraďte na sociálce, ať zbytečně nepřijdete o něco, na co máte nárok. Jinak dále pak Vaše dr. Vám vystaví papír s datumem nástupu na MD (ať už budete dávky pobírat nebo ne, to nevím) ale toto je důležité datum pro další úřadování, přechod na RD atd atd ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]