Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Když pošlu poštou reklamovat notebook zakoupený na internetu, uhradí mi daný prodejce částku, kteroujsem zaplatil při posílání?
Lze tento balíček poslat na dobírku?
Děkuji moc
Ano, poštové, respektive nutné náklady na doručení zboží k prodejci či servisu by Vám firma uhradit měla (moc lidí to ale neví).
Pokud to situace vyžaduje a jedná se o "velké" zboží, pak by Vám firma měla proplatit i náklady za automobil..
Osobně vyzkoušeno...a proplaceno...(ovšem musel jsem se ozvat, sama firma Vám to nabízet nebude).
Na dobírku bych reklamaci neposílal...to není správný postup.
doplněno 21.08.12 15:09:P.S.: samozřejmě mluvím o "uznané" reklamaci...nikoliv o neuznané..
Takže mám zboží poslat normálně do reklamace, čekat až mi přijde zbět, uhradit poštovné od nich a po té např. potvrzení o zaplacení poslat e-mailem a domluvit se s nimi jakým způsobem mi to uhradí?......
Ano, tak by to mělo být...
doplněno 21.08.12 15:17:Není zač..
P.S.: pokud jsou "soudní" a reklamace bude uznána, pak by ani poštovné od nich k Vám neměla firma po Vás chtít...a Vy by jste pak nárokoval jen poštovné co jste platil "k nim"..
Podle zákona má prodávající v případě vrácení zboží právo na úhradu nákladů, které mu vznikly s vrácením zboží. Jsou to také jediné náklady, které prodávající po spotřebiteli může při vrácení zboží požadovat V praxi se jedná zejména o poštovné nebo jiné náklady na přepravu. Když se jedná o vrácení zboží, které je bez vad, musí spotřebitel zaplatit náklady, které souvisí s vrácením tohoto zboží. Toto je zásadní rozdíl od reklamace zboží, kdy náklady spojené s uplatněním reklamace nese prodávající, neboť reklamace může vzniknout pouze z toho důvodu, že se na zboží vyskytla vada, za kterou prodávající odpovídá.
Právo kupujícího
§ 598 občanského zákoníku _ Kupující má právo na úhradu nutných nákladů, které mu vznikly v souvislosti s uplatněním práv z odpovědnosti za vady.
"Kupující má právo" ne "prodávající má povinnost", to je obrovský rozdíl. Ty jako kupující můžeš, ale nemusíš tohoto práva využít. Pokud něco posíláš na reklamaci, a současně uplatníš toto právo a požaduješ úhradu nákladů na poštovné a balné, tak ti ho musí proplatit (po doložení důkazů o nákladech _ podací lístek apod.).
Pokud se nikde o uplatnění úhrady nákladů nezmíníš, je logické, že ti je nikdo neproplatí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.