Nejste přihlášen/a.
Jsem jedinou majitelkou rodinné rekreační chalupy (darované mě otcem). Mohu v závěti vyloučit z dědictví jak manžela? (hned by to prodal), tak i sestru? (je v exekucích) a odkázat celou nemovitost jen neteři (dcera od sestry)? Sama děti nemám.
Manžel je neopomenutelný dědic, takže nemůžete. Sestra by dědila pouze v případě, že by dědictví manžel odmítl a i Vaši rodiče. Takže jak psal rádce přede mnou, měla byste za života chalupu neteři darovat.
doplněno 20.08.12 22:10:Omlouvám se, učili jsme se to takto, asi se mezitím zákon změnil.
Manžel ani sestra nejsou neopominutelní dědici (jsou opominutelní), pokud tedy nemovitost v závěti odkážete neteři, bude závět platná a nenapadnutelná. Neopominutelními dědici jsou pouze zletilí a nezletilí potomci (viz § 479 obč. zákoníku). Předchozí rada je nesprávná.
Mám tomu rozumět tak,že pokud si celý život budu splácet úvěr na byt a má přítelkyně se bude o mne starat,tak jí ten byt pak nemůžu odkázat,ale musím jej odkázat dětem,které se o mne nestarají?
a) v rozporu s dobrými mravy neposkytl zůstaviteli potřebnou pomoc v nemoci, ve stáří nebo v jiných závažných případech,
b) o zůstavitele trvale neprojevuje opravdový zájem, který by jako potomek projevovat měl,
c) byl odsouzen pro úmyslný trestný čin k trestu odnětí svobody v trvání nejméně jednoho roku,
d) trvale vede nezřízený život.
Pokud se rozhodnete ještě za života darovat neteři, tak nezapomeňte na věcné břemeno užívání pro vás.
Pokud jste rozhodnutá chatu neteři darovat, tak si můžete třeba vymoci doživotní břemeno užívání a taky klauzuly, že pokud by se k Vám časem chovala špatně, že můžete od darovací smlouvy ustoupit. Případně Vám uhradit nějakou částku. Manžela můžete z dědictví chalupy vyloučit. Bohužel zrovna řešíme dědictví v rodině, tak vím že vše toto je možné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.