Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přijmutí veřejné prace

Od: pkarlik odpovědí: 20 změna:

Jsem na ÚP protože nemám odpracováno 12m jen 10, nepobírám žadné dávky. Mám nebo musím přijmout - podepsat smlouvu na veřejně prospěšnou službu, myslím si že to je nevýhodné - prosím poradte. diky za odpovědí

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

3x

Pokud veřejnou službu odmítnete, budete vyřazen z UP. Služba sice není povinná, přijmout ji nemusíte, ale tím pádem na UP končíte. Ona nějak výhodná zrovna není, ale je to bič na ty, kdož sedí na UP, pobírají dávky a makat se jim nechce. Po dobu VP za Vás UP samozřejmě i nadále hradí pojištění.

pkarlik
hodnocení

Dik za odpověd, ja jsem ale žadné davky nebral a neberu, praci si shaním, nic ale u nas není, nevím tedy jak to udělat, to přeci není placene , potřebují sice penize, mám to teda vzít a jít zametat chodniky , jsem z toho zoufalý.

Pkarlik - Martinaa má pravdu. Buď přijmete a ÚP za Vás bude nadále hradit zdravotní pojištění, nebo pokud bez vážného důvodu odmítnete, budete vyřazen z ÚP. Je nutno si uvědomit, že v tom případě byste si musel hradit zdravotní pojištění sám a do evidence uchazečů o zaměstnání byste mohl být znovu zařazen nejdříve po uplynutí 6 měsíců ode dne vyřazení.

doplněno 20.08.12 16:49:

Sociální za Vás ÚP nehradí. To není povinné. Povinné je jen zdravotní.

martinaa*

Úplně Vás chápu, taky už mi práce hrozily, ale naštěstí jsem našla pracovní poměr. Jak říkám, když je vezmete, vše máte hrazené od úřadu, teď si ale nejsem jistá, zda si na nich něco vyděláte (spíše tipuji ne), a máte plus, protože jste na ty prác šel. Pokud je nepřijmete, UP Vás vyřadí... jenže když je přijmete, sice u toho můžete nadále shánět práci, ale už se třeba časově nestihne žádný rekvalifikační kurz.

A není to jen o zametání chodníků. J to i výpomoc starším lidem, práce v útulku apod. Záleží, co Vám úřad zrovna vybere.

Pokud mám ovšem mluvit sama za sebe, tak klidně přiznám, že bych to asi nevzala (jenže pak si platit pojištění sama je dost náročné, bez práce). Bylo by to pro mně docela ponížení, zvlášť pracovat někde venku před známými lidmi, aby se mi cigáni smáli do obličeje, jak se stalo známému... ale to neberte jako radu:)

pkarlik
hodnocení

Díky za odpověd,a to mne vyřadí úplně nahned,když bych ted odmítl.mám tam jít pozítří, když to vemu,budu mít sice to plus,je to začarovaný kruh, to pojištění bych ale neměl z čeho platit, to sociální také platí UP- a kolik se platí?,pro mne je to také ponížení,aby mne někdo známý viděl na ulici se smetákem,žiji na malém městě,když to vemu,jak dlouho se tam chodí? to normálně je jako zaměstnání s tím rozdílem,že je bez platu? díky za odpověd,takže musím vzít co oni mi vyberou?

askmenow*

Pokud bych musela jít pracovat někam na chodník, nasadila bych si kšiltovku (pokud čepice není součást stejnokroje), velké sluneční brýle, a přežila bych to. Kdybych měla pracovat třeba v útulku, nebo někde s lidmi, brala bych to úplně v pohodě. Myslím, že se to jako dočasné řešení dá přežít. Třeba úklidem ulic neskončíte... a i kdyby. Kdyby měl nějaké řečičky někdo cizí, kdo jde kolem, může vám to být fuk. Kdyby vás potkal někdo známý, tak buď si vás nevšimne (já po metačích nekoukám), nebo vás nepozná (proto čapka a brýle), nebo, pokud je to bližší člověk, to pochopí.

doplněno 22.08.12 01:14:

... chápu, že to není to, na co se ptáte, chci jen říct, že bych se tím být vámi tolik nestresovala :)

To Martina-nemáš až tak pravdu,není to jen pro ty co pobírají dávky jako spíš bič pro ty co jsou dlouho na UP ,ale nepobírají nic,žádnou dávku,ale pracovat by chtěli ale není pro ně práce,tak aby si nějak zasloužili platbu zdravotního, a výhodná? to není vůbec,jediná výhoda že při práci mohou ZDARMA využít veřejné WC,když zametají ulice v jeho dosahu!Pro ty co popisujete je právě ten druhý typ "nucených prací" ,ale ti za to dostanou nějaké peníze!

Osobní zkušenost!

doplněno 20.08.12 17:32:

Ještě doplním - pro UP nejsou důvodem toto odmítnout ani zdravotní důvody.Lékařka napsala manželce potvrzení že toto vykonávat nemůže-dělala to 2 dny a od té doby je jako lazar,ruplo ji v zádech , a když to dokládala tak ji úřednice řekla že se z toho nevyvlékne,Automaticky až ukončí léčbu,že ji na to nažene z5!

ron*
hodnocení

1x

Dobrý den.

Já bych se asi nebránila. Nemusí to být jen úklid chodníků, může to být cokoliv. Není důvod se za jakoukoliv práci stydět. Říkáte, že potřebujete peníze. Tak je podle mě zbytečné plati pojistné, když přijmutím veřejné služby za vás pojistné platí stát. Myslím, že čas na hledání zaměstnání budete mít i tak. Veřejná služba může být vykonávána max. na 20 hodin týdně. A nikdy nevíte, na jakém místě budete tuto službu vykonávat. Třeba získáte zajímávé kontakty a trvalé zaměstnání.

Viz citace zákona: V novele zákona o zaměstnanosti je s účinností od 1. 1. 2012 stanoveno, že uchazeč o zaměstnání, který je veden v evidenci uchazečů o zaměstnání nepřetržitě déle než 2 měsíce a bez vážného důvodu odmítne nabídku vykonávat veřejnou službu , bude vyřazen z evidence uchazečů o zaměstnání. Následně, pokud by byl vyřazený uchazeč zároveň osobou v hmotné nouzi, přestal by mít nárok na dávky pomoci hmotné nouzi. Přijde také o pojištění placené státem.Do evidence uchazečů o zaměstnání může být takový člověk znovu zařazen nejdříve po uplynutí 6 měsíců ode dne vyřazení.

doplněno 20.08.12 17:14:

Pokud si najdete zaměstnání, budete to hlásit Úřadu práce. I když budete vykonávat veřejné práce, budete pořád v evidenci Úřadu práce. Kolik hodin denně a jak dlouho budete pracovat vám přesně řekne zaměstnanec ÚP.

Přeji Vám hodně štěstí a úspěch v hledání trvalého zaměstnání.

pkarlik
hodnocení

Ano,díky máte asi pravdu/ mohl by se člověk třeba i něčemu přiučit/ tak to asi zkusím,a kdybych mezi tím něco sehnal,nějaké zaměstnání tak co pak? Jim nahlásit asi,že ano, a tím bych u nich skončil.díky za odpovědi.A ještě se chci zeptat jak dlouho-?týdnů či měsíců se tam musí chodit/dokud člověk nic nesežene?/ A když 20h týdně,tak to oni stanoví-ten či den? hodin tam člověk má být,nebo je to pravidelně 4 h denně,má s tím někdo zkušenosti?já zatím ne,práci jsem měl,ale ne moji vinou jsem byl propuštěn,díky za rady či odpovědi.

iz*

Najdete-li si zaměstnání, skončí Vaše evidence na ÚP a tedy i veřejné práce. Jinak by tomu bylo v případě nekolidujícího zaměstnání, které Vám nesmí bránit v poskytování potřebné součinnosti úřadu práce, v hledání zaměstnání ani ve výkonu veřejných prací.

Případu, který uvádí výše Diesel®, se bát nemusíte. Jedna nekompetentní pracovnice jedné pobočky úřadu práce neznamená, že takto jednají všechny. Zdravotní stav je vážným důvodem, pro který lze veřejné práce odmítnout.

Viz: vážné důvody (Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, § 5 písm. c)

___ Pro Diesel®: Zprostředkovatelka nejedná v případě Vaší manželky správně. Vaše manželka má právo si na nekompetentnost úřednice stěžovat u jejího nadřízeného (buď u přímého nadřízeného zprostředkovatelky - u vedoucího oddělení zprostředkování nebo na právním odboru).

Možné to je to víme,ale jak to dokázat že jsou u nás na UP takové ... když na to její tvrzení nemá nic! Další jak u nás jednají-matka samoživitelka s dítětem cca3,5-4 roky a zprostředkovali ji dvousměnnou práci-odmítla= vyřadili z evidence,když si stěžovala s tím že samoživitelku nesmí umístit do smměnného provozu a zárovenn si to potvrdila i na jiných UP ji u nás usadili s tím že tady nejsme v Praze,Budějkách či Brně ale ... a nic nezmohla!

doplněno 20.08.12 20:29:

To Ivzez - jo máte pravdu ale i tak jsou lidé různí i úřednící se liší úřad od úřadu.Jinak to s tou samoživitelkou mám zprostředkovaně a je to již alespoň deset let!

des*

karliku,sháníš práci ,leda prd,veřejná práce snad není práce?Představ si že u nás má obec 3místa a lidi se o ně perou!Nemají žádnou povinnost hlásit splnění úkolu,chodí na 8 a ve 12domů!A ještě si nakoupí.Abyses z toho nepotento,ten známý co tě uvidí ti dá víc?Tak jaké štráchy.

To des-ano je to taky práce ale bez finančního ocenění Ti lidé u Vás se asi perou o placenou práci a ne o veřejně prospěšnou či jak se to vlastně jmenuje.Vy byste s radostí šla a makala (či makal) zadarmo někde 4 hodin bez ohledu zda prší či je extrémní horko?

des*

Diesel-já ne,ale manželka je dělala,měla za to 2tisíce a když pršelo seděli v čekárně.(bylo jich víc)V zimě na OÚ.Jinak shrabovali sníh.Byly to veřejně prospěšné práce.Časem přešla na nošení jídel důchodcům,za tutéž odměnu.Nedělali zadarmo,bylo to přes ÚP.

No, ale nebylo to ještě loni? Od letoška je ta vymožnost, že tato práce není placená, neb se přece dělá pro dobro nezaměstnaných (aby neztratily pracovní návyky a tak).

doplněno 21.08.12 09:45:

zpravy.idnes.cz/...

des*

Lesi máš pravdu,bylo to loni a už je v důchodě,taky jsme to nevěděli,že je to zadarmo.

iz*

Každý uchazeč o zaměstnání má vedle povinností i svá práva. Přestože jsou zaměstnanci ÚP povinni uchazeče o právech a povinnostech informovat, mnohdy tak nečiní (často jenom předají výtisk, který je psán spíše "úředním jazykem", takže mu uchazeč ne vždy musí rozumět). Uchazeči pak bohužel nevědí, jak se mohou svévoli zprotředkovatelek účinně bránit.

To je mimochodem i důvod, proč zde k podobným dotazům doplňuji odkaz na práva a povinnosti uchazečů o zaměstnání na Portálu MPSV. Pokud tazatel něčemu nebude rozumět, může v dotazu pokračovat a vyptat se na konrétní věci.

___ Vyřazení z evidence ÚP kvůli odmítnutí práce nevhodné pro uchazečku s malým dítětem je pochopitelně nesmysl a kdyby paní byla znala svá práva, byla by se snadno domohla nápravy.

Zahájí-li ÚP z tohoto důvodu správní řízení, má uchazeč právo až do rozhodnutí podávat námitky, doplňovat informace, navrhovat důkazy, ... Vše je ale nutno adresovat právnímu oddělení ÚP, nelze to řešit se zrpostředkovatelkou, která by to pravděpodobně smetla ze stolu.

Jestli od vyřazení ještě neuplynuly dva roky, mohla by se neoprávněně vyřazená paní domáhat nápravy i zpětně.

S tímto mám osobní zkušenost - před rokem jsem ve stejné záležitosti pomáhala své neteři (matce dvou dětí), kterou chtěl ÚP vyřadit také z důvodu odmítnutí práce na směny. Právní oddělení nám dalo za pravdu a neteř v evidenci zůstala.

hodnocení

1x

Všichni už všechno napsali. Veřejná práce není placená a jste povinen ji přijmout. Protože zůstáváte pak v registru ÚP a ten za Vás platí zdravotní. To činí 1.080 Kč měsíčně. A kde byste chtěl tu tisícovku vzít, když jste bez příjmu? A nikdo Vám ji neodpustí. Proto je lepší ty práce přijmout, aspoň na to zdravotní nemusíte myslet. Takže veřejně prospěšná práce není až tak zadarmo. Ale za 1.080 Kč. Není to mnoho, vím, ale je z Vás tak sejmuta jedna Vaše povinnost - platit si zdravotní.

Je fakt nepříjemný pocit, když bych měla třeba zametat okolo chodníků, kolem by chodili lidé, kteří by věděli, že jsem byla učitelkou a nyní koště.:( To víte, že by se leckdo zasmál. Ale těch slušných, co to pochopí, je víc, než rejpálků. Lepší pomoci, než sedět doma bez pohybu.

A pokud byste mezitím práci sehnal, opustíte klidně ze dne na den veřejnou práci i ÚP. Přeji Vám, aby to vyšlo a práci jste sehnal. Ještě rada: ÚP sežene jen zřídka cokoli. Musíte sám - inzerce, nabídky práce na netu, uhánět kamarády a známé. Právě přes známé se občas i zadaří. Jaga.

krkovicka*
hodnocení

0x
Kdybyste si sehnal DPP-brigádu a smlouvu předložil UP-smíte si při evidenci vydělat pouze 4000 hrubého měsíčně-pak Vám dají pokoj s nějakými veřejnými pracemi.Taky záleží z jakého velkoměsta jste.V Praze na jednu úředníci připadá 1300 uchazečů.
iz*

Nekolidující zaměstnání nesmí uchazeči bránit v poskytování potřebné součinnosti úřadu práce, v hledání zaměstnání ani ve výkonu veřejných prací.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]