Nejste přihlášen/a.
Dnes jsem dostala po dovolená výpověď dohodou.Nezbylo mi nic jiného než podepsat.Chcise zeptat,jelikož jsem nervově na dně,je mi 53 a práci budu hledat opravdu těžko-je nějaká lhůta pro nemoc?jak by byla placena.děkuji
Dobrý den.
Pokud jste již výpověď podepsala, pracovní poměr skončil. Doporučuji se jít hned dnes přihlásti do evidence úřadu práce. Vemte sebou dohodu o rozvázání pracovního poměru a zápočtový list s průměrným výdělkem.
Ochranná lhůta pro nemoc je 7 kalendářních dní. To znamená, že v této lhůtě můžete bývalému zaměstnavateli doručit doklad Potvrzení o pracovní neschopnosti (díl II. s modrým pruhem). Bohužel nemocenské dávky budete dostávat až od 22. kalendářního dne nemoci. Prvních 21 dní platí náhradu nemoci zaměstnavatel. Jelikož Vám už ale pracovní poměr skončil, na náhradu nemáte nárok. V době nemoci ani nemůžete pobírat podporu v nezaměstnosti. Prvních 21 kalendářních dní nemoci budete tedy bez finančních prostředků. Zdravotní pojištění si za tuto dobu platit sama nemusíte.Jen vaši zdravotní pojišťovně nahlaste ukončení pracovního poměru a evidenci na přadu práce, příp. nemoc. Pokud bude nemoc pokračovat, doklady o pracovní neschopnosti budete nadále odevzdávat bývalému zaměstnavateli až do ukončení nemoci. K 21. dni nemoci obdržíte u lékaře IV. díl (s červeným pruhem), na který si vypíšete číslo účtu či doručovací adresu pro zasílání nemocenských dávek. Při přechodu nemoci z jednoho měsíce do druhého odevzdáváte potvrzení o trvání pracovní neschopnosti (lístek na peníze). Ten odevzdáváte ke každému poslednímu dni v měsíci trvání nemoci. Po ukončení nemoci odevzdáváte V. díl s červeným pruhem.
Při onemocnění v ochranné lhůtě (7 kalendářních dnů po skončení zaměstnání) nebudete mít nárok na náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele (do 21. dne nemoci), ale od 22. dne nemoci budete mít nárok na nemocenské dávky. Podpůrčí doba pro výplatu nemocenské činí 380 dnů, odečítají se od ní všechny nemoci v předchozích 380 dnech (včetně zmíněných 21 dnů). V případě potřeby však lze před uplynutím podpůrčí doby požádat OSSZ o její prodloužení, zdravotní stav pak posoudí posudkový lékař.
Jaký důvod skončení PP zaměstnavatel v písemné dohodě uvedl? Nebsahuje-li písemná dohoda o rozvázání pracovního poměru (PP) vážný důvod skončení PP, budete mít po celou podpůrčí dobu nárok na podporu ve výši 45 % průměrného čistého výdělku.
Před registrací na úřadu práce doporučuji se seznámit s právy a povinnost/... .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.