Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Možnost se bránit?

Od: susen* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, mám otázku... Jsem v neschopnosti od 12.6 do 2.7 mě platil zamestnavatel - od té doby jsem na sociálce.. 26.7 jsem odevzdala zaměstnavateli lístek na peníze a te´d jsem se dozvěděla, že ho ještě neodeslal...Pátrala jsem po penězích, které doposud nepřišly a na sociálce mi řekli, že ještě nic neobrželi... Mám nějakou možnost se bránit? Je nějaká zákoná lhůta- do kdy musí změstnavatel papír odeslat na příslušný sociální odbor? Mám možnost nějaké náhrady mzdy nebo tak něco? děkuji za pomoc

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Zaměstnavatel (většinou mzdová účtárna) je povinen předávat podklady k výplatě nemocenských dávek neprodleně (§ 97 zák. č. 187/2006 Sb) příslušné Okresní správě sociálního zabezpečení. Tzn. že je zasílá OSSZ průběžně a nečeká s předáním dokladů až na konec kalendářního měsíce. Tyto doklady by měl předávat OSSZ alespoň jednou týdně, aby nedocházelo ke zbytečnému prodlení výplaty nemocenské dávky. Bohužel na žádnou náhradu mzdy ze zákona nárok nemáte. OSSZ má po obdržení náležitých podkladů lhůtu k vyplacení nemocenských dávek 30 dnů.

Je to od Vašeho zaměstnavatele bezohlednost. Většina mzdových účetních podklady překontroluje, chybné údaje doplní a odesílá druhý pracovní den. Navrhuji zaměstnavatele(nadřízeného mzdové účetní) na povinnost neprodleného odesílání podkladů upozornit. A na OSSZ si opakovabě zkontrolovat, zda už podklady byly doručeny.

doplněno 19.08.12 22:36:

Ivzez. Na mimořádnou zálohu jsem také myslela. Jen nevím, bude-li ji z čeho srazit. Tazatel může být práce neschopný celý srpen. Od zaměstnavatele by tedy neměl žádný příjem, pouze nemoceské dávky od OSSZ.

hodnocení

0x

Dobrý den. Já bych ještě jen dodala, že na postup zaměstnavatele si lze stěžovat, můžete se obrátit na Okresní správu sociálního zabezpečení, Úřad práce i na Státní úřad inspekce práce . Tyto úřady mohou kontrolovat činnost zaměstnavatelů při nemocenském pojištění a v pracovně právních otázkách. Jiný způsob obrany zřejmě není.

iz*
hodnocení

0x

Na náhradu mzdy sice nárok nemáte, ale vzhledem k tomu, že je pochybení na straně zaměstnavatele, byste jej mohla písemně uvědomit o jeho povinnosti a současně požádat o mimořádnou zálohu.

doplněno 20.08.12 01:55:

Ron, tak by si zaměstnavatel musel s vyúčtováním počkat až po uzdravení. Jde o jeho chybu, zaměstnanec přece musí své závazky plnit i v době nemoci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]