Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký obchod zřídit?

Od: jituska* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, měla bych dotaz a budu moc ráda za názory všech, včetně zkušených podnikatelů. Chtěla bych začít podnikat. Má představa je nějaký malý obchod se sortimentem, který v našem městě není běžný nebo úplně chybí - kosmetika netestovaná na zvířatech, bižuterie (náušnice, náramky, přívěsky - umím vyrábět) , šátky, čelenky, příčesky, rúzné výstřednější oděvy a obuv (které jinde nekoupíte), dárkové a dekorativní předměty, placky, nášivky, opasky, piercingy - zkrátka takový obchůdek hlavně pro mladé lidi, kteří mají rádi výstřednější a nezvyklé věci (což dneska hrozně frčí). Byla bych ráda, kdybyste brali v potaz, že takový obchůdek u vás ve městě třeba je, u nás ale chybí. Proto by mě zajímalo jestli by mohl fungovat, případně kde takové zboží shánět - popravdě jsem na dodavatele na internetu ještě nekoukala, proto bych ráda nějaké tipy, aby se mi lépe hledalo. Mluvila jsem o tom s přítelem, který má docela vysoký příjem a v podnikání mě podpoří. Samozřejmě je to risk a já jsem realista...

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Já jsem v tomto směru veliký pesimista. Je pravdou, že v Ostravě je všeho hodně. Ale koukám po lidech. Prázdné obchody, nudící se prodavačky jsou jako doplněk vybavení krámu. Lidé na kvalitní, třeba kosmetiku, nemají peníze. Ten kdo nemá, nekoupí a do obchodu ani nevejde, koupí v drogerii a kdo má, koupí jen u ověřeného renomovaného obchodníka u ověřené značky nebo objedná u nějaké lejdy, distributorky. *hi* Nechci být protivná a šlapat vám po snu, ale viděla jsem příliš mnoho rodin, které pro jednoho svého člena otvírali krámek. Makali všichni, pomáhali řemeslníkům, radostně předělávali obchůdek, kde původně bylo úplně něco jiného. Pár lidí nakouklo po otevření a pak bylo ticho a prázdno. Majitelka lepila letáčky na ploty a sloupy a pak obchod nebyl. Bydlím kousínek od obchodního centra, taková pavlač to je. Co tady už bylo obchůdků! *plac*A okolí v bočních vchodech, v bývalých jeslích, v bývalých školkách. Je to smutné. Lidi opravdu otočí a nepustí žádnou korunku navíc. Nemají nazbyt.;)Myslím si, že by se uživil obchůdek třeba pod názvem U bylinkáře. Sama občas do takového zajedu do Mariánských hor. Tam ale vím, že mě obsluhují znalkyně, které umí a ví. Mají ověřené dodavatele. Je tam vždycky pár lidí ve frontě. Ale ty obsluhující paní, nechce se mi říkat prodavačky, se točí a referují o tom, co nabízí a vlastně školí celý obchod. Mají tam nejen bylinky, které doporučují a ve správném poměru míchají, ale spoustu jiného zboží. To však, kdyby to bylo v jiném obchodě, by nikdo nekoupil. Vidívám toto zboží v lékárnách, v drogeriích, v prodejnách se sklem a porcelánem, v cukrovinkách, v sámoškách, v obchodech s dárky. Lidé za to jinde peníze nedají, ale tam tomu věří a peněženku otevřou.;) Moc vám přeji abyste svůj sen realizovala a měla pěkný život.

Plně s vámi souhlasím.Lidé nemají peníze na hlouposti.Ti chytří zaplatí nejdříve bydlení,jídlo,potřeby dětem do školy a až zbytek-pokuď něco zůstane utratí jinak.Ti méně chytří se zbytečně zadlužují a utrácejí bezmyšlenkovitě.Nás je v práci asi 12 žen,plně využíváme kolegyni,co nabízí např.A...N, O...M a ještě vybíráme hlavně levnější zboží v akci a dostáváme i hromadnou slevu z nákupů.Do drogérií chodíme minimálně,toaletní a jiné potřeby se nakupují v akcích v supermarketech atd.Dříve nám přišlo k smíchu,jak důchodci pečlivě hlídají slevy v různých letácích a dnes a to jsme ženy produktivního a středního věku ty letáky taky pečlivě procházíme a navzájem si sdělujeme,kde je co levnější.Je to smutné,ale je to tak. Ale jinak každému,kdo se v dnešní době rozhodne podnikat opravdu fandím,ale já bych už tu odvahu neměla.

kejta*
hodnocení

Mě k tomu inspirovala známá, která si otevřela krámek a neuvěřitelně jí funguje. Omlouvám se, že nebudu mluvit konkrétněji - sortiment je tam takový, že se zboží tohoto typu ve městě také tolik nenajde. A k tomu má konkurenci ve stejné ulici a stejně :) Nemám růžové brýle, jak jsem řekla, jsem realista a vím, co by se mohlo stát. Ale vzhledem k tomu, jak se její krámek chytl, že vím jak aspoň tak trochu na to, aby se o něm vědělo a taky, že lidi sice nemají peníze, ale kvůli těm věcičkám do peněženky sáhnou kdykoliv (a to tam má věci za pusinku, takže se toho musí koupit fakt dost, aby byly dobré tržby) mě tak trošku popostrčilo k tomu o něčem podobném přemýšlet. Doba je totiž hrozná a já si neumím představit makat u nějakého vola, co mi ani včas nedá výplatu *bum* ale to jsem trošku odbočila a rozčilovat se nechci *smich* Jen jsem tím chtěla říct, že vám mockrát děkuji za názor, ale ve městě odkud jsem to funguje trošku jinak než v Ostravě. Hodně se snažím všímat si, jak jdou podnikatelům zde kšefty a musím tedy říct, že pokud si tu někdo otevře krámek, většinou tu vydrží :) Samozřejmě je mi jasné, že s mým to tak být nemusí, ale kdo nic nezkusí... :)

hodnocení

2x

Milá Jituško, taky bych se bála, když vidím situaci v obchodech. Chleba, mléko, máslo apod. musím kupovat pořád, kdy ale zajde člověk pro náušnice, nárdelník, piercing, příčesek? Možná jedou za čas a ještě víceméně jen ze zvědavosti. Opravdu si myslím, že přede dveřmi krámku nebudou stát fronty náramkůchtivých zákaznic.

Kromě toho je to sortiment především pro mladé a tím se Vám snižuje počet zákazníků. Navíc mladá děvčata, kterým by se zboží líbilo, často studují, peněz nazbyt nemají a od rodičů třeba mnoho nedostanou. Spíš by chodily jen, jak se říká "na čumendu".

Po roce 1989 se rozrostly krámky a obchůdky jako houby po dešti. V každé, i sebemenší vesničce byla prodejna s potravinami. Leckde i jen z garáže. Vím to, jezdila jsem v té době, asi před 15 lety, jako obch. zástupce potravinářského velkoobchodu na objednávky. Většinou po venkově.To byly, panečku, objednávky. Každý chtěl mouku, cukr, rýži, oleje, minerálky...Jenže pomalu jich ubývalo, lidé zavírali. Prý nemohou konkurovat supermarketům ve městě, kam si lidé jezdili na velký nákup. A chleba a rohlíky je neuživí. Dnes, když jedu po některé ze svých bývalých tras, vše je zavřeno, případně předěláno třeba na prodej sekaček, či kancelář pojišťovny. A přitom šlo o jídlo, které je k životu nezbytné, ne nějaké módní tretky.

Nechci Vám brát iluze, ale nešla bych do toho. Zvláště po takovém sortimentu asi nebude stálá poptávka. Ale kdo nic nezkusil, nic nepozná. Je možné, že se Vám bude dařit, je možné, že si nabijete nos. To dopředu nemůže říct nikdo z nás. Ale když máte zámožného přítele, tak to určitě bolet nebude. Raději bych zkusila opravdu ten e-shop, tam nemusíte mít prostory, vybavení a další výdaje.

Přeji Vám hodně štěstí a pokud to zkusíte, ať se Vám daří. Jaga.*placni*

S tím, co říká Jaga, naprosto souhlasím. Nápad, prodávat sortiment, který není docela obvyklý, je sice dobrý, ale má to háčky. Když jdu po městě, objevuji stále další a další obchody, které se rozjely na několik měsíců a už je tam nápis K pronajmutí. Obchody s věcmi, které nejsou naprosto nezbytné k životu, se asi v téhle době neuživí. Dnes je nával maximálně v levném supermarketu v době slev. Je spousta věcí,které si obyčejní lidé odpustí a nebo jejich nákup odloží. Krachují prodejny s luxusním oblečením, s nábytkem, s ložnicemi, přestávají fungovat služby, holičství, kosmetiky, masážní salony. Všechno jsou zbytné věci.

Jak píše Jaga, dnes se neuživí ani menší prodejny potravin, kdo si koupí rohlík za tři, když v supermarketu ho má za půlku.

Zústaňte opravdu u toho e-shopu a uvidíte, co bude dál. Obchod, to už je velký závazek, pronájem prostor, účetnictví a tak. zajímavé, že u nás třeba krachují obchody jenom díky tomu, že nejsou na hlavní nákupní trase a lidé jsou líní jít sto metrů strakoou k nějakému zajímavému obchodu.

jituska*
hodnocení

Chtěla bych ještě dodat, že umím vytvářet www stránky, tudíž si rozjedu obchůdek i na internetu jako e-shop.

kesse*

V podnikání se absolutně nevyznám, ale přišlo by mi logické začít s tím eshopem a pak podle toho, jak se uchytí tak buď udělat nebo neudělat kamenný krámek .. ;)

Mimochodem, nápad je hodně dobrý :) U nás v okolí žádný takovýhle krámek není a např. kosemtika o které bych 100% věděla, že není testovaná na zvířatech ( a nemusela to nikde složitě hledat) mi docela chybí ... :)

Přeju hodně štěstí s podnikáním ;)

daniell*
hodnocení

0x
Napřed udělejte E-SHOP začněte s dobrou propagací letáky v obchodech a podobně a když se to uchytí a poptávka bude veliká a vyplatí se to udělejte kamenný obchod - je to riziko ale pokud nabídnete věci které se těžko seženou tak v podstatě nemáte žádné konkurenty a můžete mít dobré výdělky.

sargo*
hodnocení

0x

Eshop je určitě méně rizika, ale zároveň mi přijde, že je podobných věcí plný internet. Prorazit jistě lze, ale je to pak zcela bez souvislosti s obchůdkem, který někde chybí :) Nemáte možnost pro začátek nějakého stánku? Tím nemyslím dvě prkna a slunečník, ale třeba ty různé pevné stánky podél obchoďáků nebo na náměstí... Když se vám povede vytvořit dobrou atmosféru, tak se to i rozjede. Ale jmenujete dost široký sortiment a pokud budete mít to všechno, zase aby nevznikl hrabák, který přitahuje lidi koukající hlavně po cenách.

chloe*
hodnocení

0x

V dnešní době bych do obchodu nešla. Jsem z tohoto oboru, i když na pozici zaměstnance a obchod je děsný risk. Spočítejte si nejprve, kolik Vás to bude stát - nájem, energie, vybavení, investice do zboží, každý měsíc Vaše mzda, daně... a kolik tedy budete muset mít měsíční obrat. Pak si vemte, že se budete pohybovat i v desetikorunových položkách a kolik toho musíte za měsíc prodat, jen abyste uživila sama sebe. Navíc obchod nejede hned, tak to chce do začátku peníze, ze kterých budete moct žít. Bála bych se, že dnes spousta mladých tyto věci vyrábí nebo kupuje na netu. Ze začátku jsem myslela, že máte právě nějaký tip na dodavatele, někoho známého se super cenami. Pro malého odběratele nikdo super nabídku neudělá a všude budou levnější.

Do obchodu bych osobně šla jen tehdy, kdybych měla příjem odjinud, nebo partner vydělával a já si chtěla zřídit jen něco pro zábavu na čem nebudu existenčně závislá. Na uživení se bych do něčeho takového nikdy nešla

kejta*
hodnocení

Děkuji všem prozatím za názory a rady. Hodně mi to pomáhá a z každého z nich si něco vezmu :)

kejta*
hodnocení

Mimochodem, dnes jsem se zaregistrovala až po dotazu, tudíž nenechte se zmást jinou přezdívkou *haha*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]