Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu, jak naložit s takovým zvláštním případem - v minulosti "byl odejit" od přítelkyně, se svojí hrdostí bouchl dveřmi jen s tím, co měl v kapsách... Nějakou dobu žil "free" - bez reg. na úřadech, občas nějaká DPČ, částečně u příbuzných v zahraničí... Momentálně je zpět v ČR a konečně by se rád dostal do "normálního" života. Má nabídku práce, ale nemá žádné potřebné doklady - nejvyšší vzdělání a hlavně zápočťák či nějaké potvrzení o poslední práci. Hledali jsme posledního zaměstnavatele a ten mezitím zkrachoval. Jak by semělo postupovat? Jsou tyto dokumenty pro zaměstnavatele nepostradatelné?
Dobrý den.
Zaměstnavatel Potvrzení o posledním zaměstnání (zápočtový list) většinou vyžaduje, ale pracovní poměr lze uzavřít i bez něj. Je to běžná praxe. Potvrzení o dosaženém vzdělání po vás ale chtít bude. Podle mě není problém si na příslušnou školu zajít a nechat si vystavit duplikát vysvědčení, vyúčního listu apod. Při nástupu do zaměstnání budete dále potřebovat kartičku zdravotní pojišťovny a číslo účtu pro zasílání mzdy, občanský průkaz.
Co potřebuje určitě je ta občanka a kartička vzp. Potvrzení o vzdělání po mně nikdy nikdo nechtěl, ani těsně po škole, takže záleží; a zápočťák - no, i tam je to na dohodě se zaměstnavatelem. Možná ho tato historka pobaví dostatečně, aby nic nevyžadoval
OP ani karta pojištěnce není problém, os. doklady samozřejmě má, maturitní vysvědčení si myslím udělají na SŠ, kde maturoval, šlo mi hlavně o ten zápočťák, jestli je skutečně třeba. Někde jsem četla, že snad z OSSZ udělají jakýsi výpis, asi důchodového? a podle toho lze určit kde a kdy dotyčný pracoval, ale mají na to 90 dní. Jinak sama v tom žádný smysl moc nevidím, dovolenou stejně počítají jako poměrnou část z roku v novém zaměstnání, max já mám v potvrzení o zaměstnání údaj o počtu dní nemocenské a zda mi platili penzijní, životní nebo stravenky
Výpis důchodového z OSSZ (evidenční list důchodového pojištění) není povinen předkládat. Jsou v něm výdělky na důchod, které nový zaměstnavatel k ničemu nepotřebuje. Zápočtový list se musel dokládat dříve, kdy se v něm uváděla započtená doba. Teď už ho žádný zaměstnavatel striktně nevyžaduje. Na potvrzení o dosaženém vzdělání se také zkuste domluvit. Můžou přítele vzít i bez něj, ale záleží, o jaké místo se bude ucházet. Bude-li na dané místo zaměstnavatel požadovat středoškoslé vzdělání, pak ho bude chtít doložit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.