Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na snížení alimentů vs nemoc

Od: cocco odpovědí: 16 změna:

Prosím, jak se žádá o snížení alimentů? Přítel měl slušný plat, na syna má alimenty 4.000,- Bohužel přítel onemocněl. Není simulant - nemakačenko, co nechce platit na své dítě, má nemocné ledviny do té míry, že chodí na dialýzu a je v regustru čekatelů na orgán. Není schopen vykonávat svoji práci (fyzicky náročná) a jiný zaměstnavatel jej nezaměstná (velmi rizikový pracovník s častými neschopenkami atp.). Můj plat není nijak vysoký a ani nevidím logiku v tom, abych platila na dítě které není moje (chlapce mám ráda, ale 4tis. mu ze své mzdy dát prostě nemohu). Zkoušeli jsme se dohodnout s bývalkou ale ta na dohodu neslyší. Jak a kam psát žádost? Má přítel šanci na snížení výživného? Díky.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

skye*
hodnocení

1x

Musí podat návrh na snížení výživného na soud a záleží na jeho rozhodnutí.

hodnocení

1x

Ať si podá návrh na snížení výživného k soudu. Důvody ať uvede nemoc a zhoršení finanční situace. Obojí bude muset soudu doložit. Ten rozhodne o oprávněnosti požadavku. Šanci má, ale rozhodnutí soudu nelze 100% předvídat nikdy. Jinou šanci ale nemá, než to zkusit soudní cestou.

hodnocení

0x

na okresním soudu je OPD (oddělení péče o dítě), tam na toto mívají jednoduchý formulář. šanci na snížení výživného přítel má. ale, vzhledem k dlouhodobé praxi a kostnatosti soudů, malou.

hodnocení

0x

Je mi z toho smutno. Vy zřejmě žádné děti dosud nemáte a tak si nedovedete představit, jak těžce se ženské samoživitelce s tím chlapcem třeba žije. Roste, potřebuje často nové oblečení, obuv, jídlo, dostatek ovoce apod. Pokud už chodí do školy, jsou tu další vydání a ne malá.

Je mi pokaždé líto, když čtu, jak se z lásky narodilo dítě a pak nad ním mezitím již rozešlí rodiče stojí a licitují o penězích jak na dobytčím trhu. Ty peníze jsou přece pro to děcko, on jej zplodil a jistě sám chce, aby nežilo v nedostatku.

Kdyby se role obrátily, Vy jste byla ta bývalka s jeho dítětem, také byste chtěla pro svého synka co nejvíc. Nedivte se tomu, to chce každá máma. Byla by mě hanba, smlouvat o alimentech. Dítě má nárok žít ne v přepychu, ale slušně. A pán jednou bude třeba na stará kolena rád, že má syna, někoho z vlastní krve. *houpy*

Tak ať se opravdu snaží platit, dává to přece svému, ne cizímu. A když dítě žije v úplné rodině s oběma rodiči, stojí to daleko víc, než jen ty 4 tisíce. Snížení alimentů by jistě dítě citelně poznalo. Jaga.

mike32*

Tak ať se opravdu snaží platit -? Četla jste prosím pořádně dotaz? Pán je vážně nemocný a pravděpodobně žije z nemocenské ... to si má jako půjčovat a dělat dluhy? O to víc se má ted snažit jeho matka, když je zdravá narozdíl od otce ... pokud se otec uzdraví a bude mít zase práci, která mu umožní vydělávat slušné peníze, tak prosím ... ale v téhle situaci si myslím, že je na místě požádat soud o snížení ...

iz*

Ač pánovi jeho zdravotní stav nepřeji, měl by na prvním místě stát zájem jeho dítěte. A je otázkou, zda jeho nemocenská není vyšší než výdělek matky samoživitelky.

mike32*

Nemocenská dávka nemůže být v ČR nikdy tak vysoká aby umožnovala platit 4000.-kč alimenty ... a pokud pán podá návrh u soudu na snížení, a doloží to dokumentací o svém zdravotním stavu a současném příjmu, tak 100% uspěje!

olaf71*

to zase není až tak pravda. žádal jsem kdysi o snížení, doložil jsem doklady, že více jak rok nepracuji a nikoho to nezajímalo, nesnížili mi ani korunu

cocco

On je rozdíl v tom, PORČ nepracujete. Pokud jste jen nezaměstnaný, soud to nezajímá - zhodnocuje, kolik byste si mohl vydělat. Přítel si ale vydělat nemůže, když má nemocenskou, nemůže ani na brigádu

mike32*

to je ale značný rozdíl ... pokud jste byl obyčejné "nemakačenko" a jinak naprsto zdráv ... potom rzhodnutí soudu ve Vašem případě naprsto chápu ... ale u pána který je vážně nemocný a né vlastní vinnou přišel o svůj vyšší příjem soud rozhodne zcela jistě v jeho prospěch ... tam nevidím žádný důvod na zamítnutí návrhu ...

olaf71*

ne každý nezaměstnaný je nemakačenko. někteří jsou zaměstnaní a také jsou nemakačenka.*smich* a že jich znám

To Babajaga-v hodně odpovědích s Vámi souhlasím,napůl i v této,ale když je dotyčný pbez příjmu,tak je jasné že nemůže platit! a navícJá osobně jsem neměl ani na jedno dítě tolik abych platil pomyslné alíky 4000,když jsme se ženou sečetli příjem,odečetli co je třeba-plyn el.nájem atd tak zbylo nejen pro děti (2) ale i pro nás necelé 4000kč!

Prostě když není kde vzít tak není!

olaf71*

vemte si z dlaně chlup, když tam není

cocco

Vážená paní,

jsem z rozvedené rodiny, kdy otec o nás po rozvodu nejevil zájem a platil velmi občasně. Moc dobře vím, co to je žít z jednoho platu a kdyby nás občas nepodpořili prarodiče, asi bychom určitou dobu snad ani nepřežili. Moc dobře si pamatuji dobu, kdy mamka do noci háčkovala dečky, které prodávala a všichni jsme chodili na borůvky, které jsme nosili do sběrny. Tak mě nepoučujte o tom, jaké to je být s dítětem sama. Chlapcova matka na tom není nijak špatně, její mzda se v době kdy byla s přítelem pohybovala nad 20tis. a bydleli u jejích rodičů, kde jen přispívali na domácnost. Pokud vím, má stejnou práci a tedy minimálně stejnou mzdu. Neříkám, že 20tis. čistého je pro dva lidi super příjem, ale jde to. Přítel vždy platil a kupoval i nad rámec povinností. Dítě má rád a rád o něj pečuje. Jak jsem napsala, je těžce nemocný. Zkuste si přečíst, co to znamená být na dialýze. Jeho nemoc má spoustu vedlejších příznaků. Přítel se živil manuálně a to opravdu v době, kdy dochází do nemocnice na několika hodinové sezení není možné. Já mám měsíčně ca 11tis. čistého a jen byt (máme 1+1) nás stojí skoro 8tis měsíčně. Nechceme, aby přestal platit úplně, ale 4tis. prostě nemá. Na brigádu si těžko dojde, když je na nemocenské, že?

vaclav12

Prosím tak poradte z čeho je má platit?je jasné že jste zatrpklá ,ale trochu soudnosti proč má platit jeho družka alíka na vlastně cízí dítě .Holt češky zatrpklé.

hodnocení

0x

Urcite to nebude problem,soud prihledne,ke zmene prijmu.musi zazadat,napsat na soud.Ale trva to nejaky mesic,nez to zpracuji,treba 3 mesice i vice.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]