Nejste přihlášen/a.
Zdravím, přítel nechce o sňatku ani slyšet, je proti stádovitosti a byrokracii, mě by stačilo vzít se na úřadě a nést tak jeho příjmení. Čekáme miminko a on očekává, že bude mít přijmení po něm a o to zvlášť, pokud to bude kluk?! Jak se k tomu mám postavit? Moc se mi jeho názor na to nezamlouvá ...
Přítel mi připadá jako pěkný alibista. Takže svatbu ne, ale dítě jo, ale pokud to bude kluk - takže s holkou vás pošle k vodě, či co? Jelikož neznám žádnou dlouhodobě fungující rodinu "na psí knížku", jsem určitě pro sňatek - tam už si alespoň lidé většinou uvědomují, že mají nějakou (větší) odpovědnost. Ani rozejít se není tak snadné a bývá to rozhodně ku dobru věci. Jste jediná, kdo zná veškeré okolnosti, ale pokud pro něj svatba nic neznamená, nechápu, proč by vám neměl vyjít vstříct. I vůči (zejména!) dítěti je to poctivější. Jestli se nevezmete, doporučuji nechat jméno po vás. Vy s ním budete všude běhat k doktorům, do školek a podobně, a ačkoli už jsou dnes rozdílná jména vcelku běžná, garantuji vám, že neustálé vysvětlování a vyplňování všeho dvakrát bude velmi otravné.
Pokud Vám nebude vadit, že když se vaše dítě bude jmenovat po příteli, říkejme mu Novák, a kamkolib přijdete (do školky, školy, na kroužek, vyřizovat papíry, ... budete paní Nováková, přestože se jmenujete uplně jinak, pak pojmenujte dítě po příteli.
A co když si to za pár let přítel rozmyslí (což se může stát i když budete manželé), dítě se bude jmenovat nějak, vy jinak, najdete jiného přítele a ten se bude jmenovat taky nějak...
Svatba není to nejdůležitější, ale vzhledem k tomu, že čekáte přítelovo dítě, byste měla myslet minimálně na to, že kdyby se s přítelem něco stalo, nejste dědic. Měl by se k tomu postavit čelem a minimálně sepsat závět nebo alespoň Vás či Vaše dítě uvést jako oprávněnou osobu u pojistek.
Nejsem byrokrat, ale byla bych také pro svatbu. Svatba byla vždy určitou zárukou. Dneska je to samý přítel, ze kterého se za pár měsíců může klidně vyklubat úhlavní nepřítel. Nebo to vyhovuje takovým, kteří "přítelují" půl roku u jedné, půl roku u druhé a pak táhnou ke třetí. Ta svatba jim trochu přistřihne křidélka, mají pak určité závazky a povinnosti, větší, než pouhý přítel.
I když to zní snad staromódně, byla bych opravdu pro svatbu. Je v tom kus jistoty a jak psal rádce přede mnou, kdyby se cokoliv stalo, má dítě i žena nárok na dědictví. V případě přítele, není-li to předem sepsáno, nemají nárok na nic. Je to sice třeba předčasná úvaha, ale život přináší nejrůznější situace a mělo by se myslet na všechno.
Když byl pán dost zralý na zplození dítěte, myslím si, že přežije i svatbu. Dneska není moc peněz na nějaké velké ejchuchů se 100 hosty, ale stačí slušné oblečení, 2 svědci a zajít na úřad. Není třeba dělat hostinu, rozesílat oznámení, objednávat taxíky.
Pokud je přítel opravdu chlap, pochopí to a zvládne. Zdá se mi ale, že se trochu bojí zodpovědnosti.
Tak hodně štěstí a zdravé miminko. Jaga
je několik možností. Např. prosadit si, že se dítě bude jmenovat po vás... Nebo si můžete nechat změnit jméno na úřadě - je to tuším za 1000Kč, nebo se můžete vzít...
je to jenom na tom, jak se dokážete domluvit...
Já jsem pro svatbu, člověk má nějakou větší jistotu, že ho ten druhý neopustí při první hádce, nesbalí si pět švestek a nezmizí... Nebo mě nevyžene z bytu jeho následující přítulkyně...
Prostě - svatba je pro mne ne papír ale vyjádření lásky a odevzdání se tomu druhému.
Osobně svatbu příliš neprosazuji jako jistinu?! Ale ano, máte pravdu, je to jakési dání druhému na vědomí, že se mu tímto "dáváte" Bohužel jsem zažila i páry, které měly pocit, že svatbou zachrání nefungující vztah?! Doteď jsem to příliš neřešila, ale s miminkem na to mám jiný pohled. Trochu mám taky pocit, že společné příjmení pak mluví za vše ... Nechat si změnit příjmení jen aby se neřeklo na úřadě, mi přijde pokrytecké (v mém případě za strany partnera, který to taky jednou nadhodil) Asi bych nejraději, aby ke stejnému názoru dospěl taky
Dobrý den, Ann. Když dovolíte, nabídnu Vám svůj názor na tuto záležitost. Příjmení dítěte a sňatek bych za každou cenu neslučovala dohromady. Otcovství je jedna věc, manželství věc druhá. Chápu, že se chcete provdat za muže, kterého milujete a s kterým čekáte mimčo. Ale pokud on to tak necítí, nevidím na tom nic zlého. Zodpovědnosti se nezříká, jen má jiný názor na manželství prozatím. Je třeba, aby k tomu došel sám, aby on též chtěl, abyste měli stejné příjmení. Kdyby vyhověl jen Vašemu přání, možná by Vám jednou vyčetl. Rodina můžete být o bez oddacího listu a může vám to klapat třeba lépe, než kdybyste manželství uzavřeli. Vemte to z druhé strany. Pokud by to nemělo vyjít, ušetříte za rozvod. Peníze, dohadování i nervy. Já pevně věřím tomu, že pokud vám to bude klapat, sám přítel vám sňatek navrhne, až třeba půjde děcko do školky, či do školy a začne se ptát, proč se jmenujete každý jinak. Vzít se můžete kdykoliv, není třeba to uspěchat. Mít stejné příjmení, prstýnek a "papír" na partnera, vám větší štěstí a porozumění s tím druhým nezajistí. I bez toho můžete jako rodina fungovat naprosto spokojeně. Takže dejte partnerovi čas, ať dojde k ke stejnému rozhodnutí, jako Vy. Přeji vám šťastný vztah a zdravé mimčo.
doplněno 16.08.12 16:14:Ann, já se domnívám, že co se týče příjmení dítěte, chce tím spíš dát najevo svoji zodpovědnost vůči vám oběma. Hlásit se k němu prostě veřejně a před každým. Jedna z mých dcer to má stejné. Byly chvíle, kdy se vdávat chtěla a on se oženit nechtěl. Mrzelo jí to, nepřipadala si dost dobrá, když mu nestála za to, aby si ji vzal...Také chtěla mít pocit nějaké jistoty...Mají spolu rodinu, žijí spolu též několik let...A za tu dobu ta touha po vdavkách dceru již nějak pustila. Prostě řeší každodenní problémy a sňatek již není tou její prioritou. Žijí spokojeně i bez toho. Možná dospějete ke stejnému názoru Vy, nebo Váš partner k tomu Vašemu. Ukáže to čas, nesmíte pochybovat a hned vidět negativa.
Čekám a tiše doufám 11 let ... ano i větu svatba je pro to, aby sme se pak mohli rozvést jsem si často říkala, ale ... proč tedy asi chce pro dítě svoje přijmení, když to přeženu, jestli pak tedy si nebudu "připadat" cizejší či vyloučená z rodiny?!
ann. Jestli Ti jde o to, aby ses jmenovala stějně, tak si změň příjmení a jeto. Ale já se domnívám, že to není o jméně. Můžeš tisíckrát získat příjmení svatbou a přitom si budeš " připadat cizejší či vyloučená z rodiny"
Ve výsledku mě asi od partnera překvapilo, že chce pro dítě svoje přijmení a nechápu proč?! Jistě že by bylo nejlepší to probrat s ním, to jsem i udělala, ale nedal mi "uspokojivou" odpověď, třeba ji získám od někoho tady?!
... proč? Protože je sobec.
Nebere ohled na vás, ale pouze na sebe. Bude to pro něj příjemnější (pohodlnější ), než nějaké vysvětlování proč se jeho dítě jmenuje jinak.
Vysvětlovat můžete vy ... ve školce, škole,u doktora a všude jinde.
Dobrý den.
Oddacím listem si spokojený život nezajistíte. Znám spoustu rodin, kde to funguje i bez papírů. Ale příjmení bych chtěla mít se svým dítětem stejné a chápu, že Váš přítel také. Nechte si tedy na matrice změnit příjmení na příjmení svého přítele. Pak budete mít po narození dítěte stejné příjmení všichni. Kolegyně v zaměstnání to udělala stejně. Je svobodná, ale příjmení mají všichni stejné.
Přeji Vám, ať se miminko narodí zdravé a ať je mu s Vámi dobře, bez ohledu na to, jak se bude nakonec jmenovat.
Já to vnímám jinak:
Chce-li přítel projevit svou odpovědnost za dítě i za Vás, co mu brání přijmout Vaše příjmení? Proč byste kvůli tomu, že přítel chce převzít odpovědnost za dítě, měla Vy měnit příjmení?
Mně se toto jednání jeví polovičaté (alibistické) - přijmout odpovědnost za dítě - snad ano, za rodinu nikoliv.
Pokuď nechce o svadbě ani slyšet,tak ať má dítě vaše příjmení.Nechci ,,malovat čerta na zeď,,ale dcera od známé má 2 děti se dvěma tatínky,každé dítě má jiné příjmení a ona taky.Teď ji opustil i ten druhý partner,tak časem si najde dalšího a budou mít na zvonku pak už 4 různá příjmení,nyní pouze 3! Tady myslím nejde ani tak o ,,stádovitost,,a byrokracii-svadba na úřadě,2 svědci a oběd v blízké hospůdce vás jistě finančně nezrujnuje,ale on si spíš nechává,,zadní vrátka,,a to se mi tedy nelíbí,zvlášť,když s vámi už čeká dítě!
o svatbě...oprava!
Ano, to je právě to, co se mi nelíbí. Paní je /slečna/ Nováková, má synka Vopičku a Slepičku. Starý Slepička uletěl, tak si teď najde třeba časem Kohoutka a bude mít další dítě s jiným příjmením. Zdá se mi to strasně volné a nezodpovědné. Bez problémů, stejně jako kdyby si ženy měnily punčocháče.
Vzpomeňte si na filmy Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka...
Vidím před sebou ty velké bezelstné oči malého Vaška a slyším jeho otázku: Víš, mami, jak se narodí dítě? Přece PO SVATBĚ!
Ano, na té svatbě opravdu něco je, je tam zodpovědnost, solidnost, schopnost táhnout za jeden provaz. To někteří "přátelé" nedokáží. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.