Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čeho všeho se mám obávat?

Od: kina* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,mám dotaz ohledně bydlení.Mám takovýto problém:

Bydlím v bytě se svoji přítelkyňí a s našima dvěma dětma.Společně s náma bydlí v bytě ještě maminka přítelkyně. Byt je majetkem mé skoro tchýně a já s přítelkyňí a dětma tam máme trvalé bydliště. Má skoro tchýně se dostala do značných finančních problémů a bohužel je neřešila semnou,ale s někým jiným a tak došlo k tomu,že aby předešla exekuci,vzala si větší půjčku a své dluhy touto půjčkou splatila a jako záruku dala svůj byt.Bohužel jak jsem se dozvěděl, tak v podmínkách této půjčky na vyplacení dluhů je měsíční splátka 15 000 a takovéto peníze má skoro tchýně nikdy nevydělávala a pravděpodobně nikdy vydělávat ani nebude,protože je nemocná a vypadá to,že dostane buď částečný,nebo úplný důchod, protože není schopna nic dělat.

V současné době je v nemocenské neschopnosti a tak se domluvila, že bude splacet jen nějakou část oněch splátek,asi 4000 měsíčně.Sice nechápu,jak je možné se tak domluvit, když je jasně stanovená častka měsíční splátky 15 000,ale budiž,tvrdí mi to a tak ji to věřím. Zajímá mě jiný problém.Když nebudu danou splátku plnit,jak je ve smlouvě, předpokládám,že ten kdo ji půjčil,tak přijde a budu chtít její byt,jako náhradu. Jak potom bude postupovat?Vystěhuje Ji a s ní i Mě,moji přítelkyňi a naše děti?Pokud tam máme trvalé bydliště musí nám zajistit náhradní bydlení někde v podnájmu? Nebo prostě přijde se soudním rozhodnutím, že se máme ze dne na den vystěhovat?

A ještě jedna věc,ohledně té půjčky,kterou si skoro tchýně brala.Sice je zaměstnannec,ale v současné době v neschopnosti a její maximální plat byl 9000 měsíčně. V podstatě nikdy ve svém životě nebrala tolik,aby mohla splátku platit a tak mě zaráží, že ji někdo půjčí peníze a ještě tam je splátka taková, která jasně předurčuje k tomu, že ji nebude schopná platit a o byt přijde. Tuto celou smlouvu o půjčce sepisovala nějaká advokátka, která musela vědět, že nikdy nebude schopna splátky platit,ani kdyby se uzdravila a šla pracovat. Dá se takové smlouvě nějak bránit a třeba ji napadnout, že šlo o jasný úmysl k získání jejího bytu.

Děkuji za info

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobrý den. Jestli-že prokáže Vaše skoro tchýně, že přes uzavřením smlouvy předložila doklad o výši příjmu, pak se toto napadnout dá. Tam jsou nápadně nevýhodné podmínky jasné. Pokud po ní nechtěli doklad o příjmu, pak by bylo nutné vidět tu smlouvu. Takto mohu jen hádat, ale šlo by zřejmě o pochybení v jednání ze strany Vaší skoro tchýně (i možný podvod, jak píše rádce výše).

Co se týče bytu, kdyby o něj skoro tchýně přišla, pak přijdou se soudním rozhodnutím, dají vám lhůtu na vystěhování a na náhradu bydlení nebudete mít nárok.

Předejít se tomu dá tak, že přistoupíte k dluhu a budete plnit závazek namísto skoro tchýně. Pak by to chtělo sepsat smlouvu o smlouvě budoucí, kde se tchýně zaváže, že po zaplacení dlužné částky převede byt do vašeho vlastnictví. To musíte zvážit podle své situace, zda to takto chcete, nebo si včas seženete své bydlení jinde. Co se týče toho, že smlouvu sepisovala advokátka, tak ta to sepisovala dle obdržených dispozic obou stran a nelze jí vinit z toho, že si neověřovala příjem. To není její povinnost.

hodnocení

1x

trvalé bydliště nic neřeší. pokud byt padne do exekuce, máte smůlu.

k poslední otázce. tam se zeptejte obráceně. vaše skorotchyně předem věděla. že svému závazku nebude schopna dostát. mohlo by se to, za určitých okolností, kvalifikovat jako podvod.

já bych si začal hledat bydlení.

doplněno 15.08.12 11:08:

odpověděl jste si sám. nezajímal je příjem, zajímala je hodnota zástavy. finančně negramotných čechů, bohužel, přibývá. těm firmám nejde o to aby někomu pomohly. jejich jediný cíl je oškubat.

v bance by, za těchto podmínek, půjčku nedostala. proč asi?

kina*
hodnocení

Už hledám!Bohužel.

Předpokládám,že pokud ji někdo dával půjčku,tak se zajímal o její příjmy za poslední období,ale proč by to vlastně dělal?Přeci jen zástava je byt v hodnotě několika milionů a tak je pro něj lepší,když nebude platit a má vyděláno.

No jo no budeme se holt muset stěhovat.

hodnocení

1x

Nevím, jaké příjmy máte vy a Vaše paní. A 2 děti také potřebují dost. Ale zkusila bych se s tchýní domluvit, že byste se na části jejích splátek podíleli i Vy. Třeba: tchyně 5 tisíc, Vy 5 tisíc, Vaše paní 5 tisíc.

Vím, je to velice nepříjemné, tahat někoho takhle z bryndy, ale je fakt, že si tím můžete zachránit bydlení, které pak jednou bude s největší pravděpodobností vaše. Jaga.

buss
hodnocení

0x

Pokud zástava má větší hodnotu než půjčka, proč by do toho věřitel nešel, když ví, že mu byt spadne? Poradit se s právníkem. Ta skorotchýně je také... nedědí se to?

iz*
hodnocení

0x

Já bych se na Vašem místě s tvrzením maminky přítelkyně nespokojila. Existují totiž tzv. "oddlužovací společnosti", které slíbí, že za dlužníka s věřiteli vyjednají snížení splátek. V naprosté většině případů však nic nevyřídí, protože se věřitelé s nimi odmítají bavit (pohledávku mají za dlužníkem, nikoliv za oddlužovací společností). Společnost klienta neinformuje, jen vesele dál inkasuje sjednané splátky, z nichž jde ještě část přímo jí.

Domluvte se s maminkou a zajděte spolu s ní za jejími (všemi!) věřiteli, abyste zjistil, jaká je skutečná situace (nemyslím si, že by Vám maminka lhala, jenom nemusí o všem vědět). A teprve podle toho, co zjistíte, se zařiďte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]