Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ze zásuvky na mě vylétávají jiskry

Od: katrin12 odpovědí: 10 změna:

Dobrý den. Mám takový dost velký problém. Mám notebook, už rok a půl. Notebook se musí dávat na kabel, když s ním zrovna necestujete. No tak asi dvakrát jsem ho normálně dala na kabel...Asi potřetí, několik dní od Vánoc, co jsem ho dostala, tak jsem ho zapojila do sítě,zásuvky a v té zásuvce se zajiskřilo. Pěkně jsem se lekla, protože tohle se mi nikdy nestalo. Myslela jsem si, jo náhoda, fyziku moc neovládam, ale tak byl tam prach a zajiskřilo to no..To jsem si říkala do té doby, co jsem musel dát notebook na kabel znovu. Znovu jsem strčila koncovku kabeludo zásuvky a doslova vyletěly malé jiskřičky. Samozřejmě jsem se lekla jak blázen. Od té doby jsem se bála strkat do zásuvky všechny elektrospotřebiče. Máme doma i prodlužovačky, takže jsem většinou vždycky prodlužovačku vypla, strčila nabíječku a pak zapla. To bylo OK, to žádný jiskry samozřejmě létat nemohly. Ale pak se také stalo, že jsem byla někde, kde jsme notebook potřebovala a prodlužovačka nebyla. Musela jsem přemoci strach a zapojit to. A znovu na mě vylítly jiskry. Abych upřesnila, opravdu se mi to stává jenom u kabelu, vada zásuvek to není. Na té koncovce, na těch, abych tak neodborně řekla, dvou kovových "čuflíkách" jsou takové malé černé, jakoby prohloubené dírky. Myslím, že když to vždycky prsklo tak je to z toho. Teď strkám kabel jedině do prodlužovačky, nebo si to necham zapojit, protože z té elektřiny mám fobii. A ještě co je dost zvláštní, když to někomu dám zapojit, tak nikdo neřekne hele ty jiskry. Jakoby to bylo normální, nebo se jim to prostě nestane. Mají mě dost za blázna, že se bojim strčit kabel do zásuvky...Myslím, že je to vada kabelu. Nebo není možné, že to tam strkám moc rychle nebo aopak pomalu? Fakt mám z toho hrůzu, že mi to jednou akorát dá ránu.

Katrin.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

4x

Ten román... V podstatě normální, kdyby tam, byl vypínač, není jiskry vidět. Pokud NB normálně jede a zdroj se nezahřívá, tak není problém. Kdyby se podařilo zdoj zapnout když prochází napětí (sinusovka) nulou, tak se nic neděje. Dej si prodlužovačku s vypínačem.

katrin12
hodnocení

Tím chcete říct, že s tím kabelem nic neni a v podstatě by mi to ublížit nemohlo?

hop®

Souhlasím s BUSS, je to u napáječů k NB běžný jev, strach mít nemusíte!

buss

A když se zapíná žehlička, kulma a j, co nemá vypínač, strká do zásuvky tak nic nejiskří? Nemusí sice tolik, protože jde o odporovou zátěž. A jak to někdy pěkně lupáá. Další věc je v tom, že u běžné vidlice to není vidět, ale u vidliček, plochých ano.

katrin12
hodnocení

Jak jsem řekla, jen u tohodle kabelu. Ano, to je pravda, že u těch plochých koncovek je to vidět lépe. Teď jsem si vzpomněla, že bratr má také notebook a koncovka jeho kabelu je taková ta široká. A když ji strčí do zásuvky v obýváku, tak to vždycky prdne, jako když hodíte prskavou kuličku na zem. Ale zase vím, že se mu to stává jenom u té konkretní zásuvky, tam se mi to právě také poprvé stalo.

martinaa*
hodnocení

0x

Zdravím, kabel je stopro poškozený a může být nebezpečný. Občas vylítnout jiskry při rychlém vytrhnutí ze zásuvky, ale při zasunutí by se to stávat nemělo.

Kupte si nový, tohle je o zdraví.

doplněno 14.08.12 21:07:

S pány nesouhlasím, podle kamaráda technika to rozhodně normální není.

hodnocení

0x

Zdroj notebooku (napáječ) tohle dělá skoro vždy. Je to dané typem zdroje (spínaný).

Ovšem závadu zdroje bych úplně nevylučoval, protože ty propálené dírky na vidlici zástrčky nejsou úplně běžné.

hodnocení

0x

Mě osobně se to u NTB stává vždy. Stává se to všem. Jak psali ostatní je to zcela normální. Nic se vám stát nemůže. Jen občas to nezajiskří.

cockpunk*
hodnocení

0x

Zrovna jsem zkusil napájení notebooku vytáhnout a zase zastrčit a opravdu to zajiskřilo:) Ne že bych Vám nevěřil že jste se polekala ale opravdu nic nehrozí!*palec*

zabu
hodnocení

0x

Ano, Je to normální. Celé je to způsobeno Vaším strachem z jiskření a chvěním ruky při zasouvání zástrčky. Chce to se nebát a více energie a rychlosti při zastrkávání zástrčky. Pak to nebude jiskřit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]