Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda nemáte někdo zkušenost s podáním výpovědi v práci. Přítel si našel lepší prac.nabídku a tak se rozhodl v současné práci dát dnes výpověď. Výpovědní lhůta je 2 měsíce, ale šéf mu oznámil, že mu jí bude počítat až od začátku dalšího měsíce. Příteli by se spíše hodilo,kdyby mu výpovědní lhůta začala běžet hned, aby mohl v půlce října nastoupit do nové práce. Jak to tedy je?
doplněno 14.08.12 13:16:Děkuji za odpovědi. A ještě dotaz...Jak by to bylo s nemocí? Přítel tedy dnes podal výpověď, s tím že prac.poměr skončí 31.října. Pokud by teď nebo ve výpovědní lhůtě onemocněl,mohl by zaměstnavatel ho tam držet déle nebo pokud dnes již výpověď podal,tak datum platí,ať už by do práce chodil nebo byl nemocný?
Zaměstnavatel má pravdu, výpovědní doba začíná podle zákoníku práce běžet až prvním dnem měsíce následujícího doručení výpovědi. Pracovní poměr Vašeho přítele tedy skončí 31. října t.r.
doplněno 14.08.12 13:10:Viz: Zákoník práce online, skončení pracovní/... (§ 50 a další)
Váš přítel by mohl zkusit zaměstnavatele požádat o rozvázání pracovního poměru dohodou k určitému datu, ale zaměstnavatel není povinen žádosti vyhovět. Pak by přítel stejně musel dát výpověď.
doplněno 14.08.12 14:47:Nemoc by mohla (nemusí tomu tak být vždy) ovlivnit délku výpovědní doby jenom v případě výpovědi ze strany zaměstnavatele.
Zaměstnavatel má naprostou pravdu, výpovědní lhůta se počítá až od začátku měsíce, následujícího po měsíci, ve kterém byla podána výpověď. Takže kdyby ji podal prvního, má smůlu a odejít může až po třech měsících.
Je tu možnost dohody, tedy dohodnout se na datu ukončení pracovního poměru. Ale to, jak je vidět u jeho šéfa v úvahu nepřipadá.
Tak pak už snad jen hrubé porušené pracovní kázně a okamžitá výpověď...
Nemoc mu nijak nepomůže, stejně je výp. lhůta 2 měsíce, maximálně pokud by do toho byl ochoten jít bych si se zaměstnavatelem na férovku promluvila ve stylu - mám novou práci, vím, že mě tu můžeš držet do konce října, chci se domluvit... Pokud se domluvit nechceš, od pondělí budu marodit, stejně sem nebudu chodit a budu ti úplně k ničemu. Je to hnusné, sprosté vůči zaměstnavateli, ale teoreticky by mohl na dohodu kývnout
Na dohodu nekývne. Není to moc ochotný šéf. Jen mě zajímalo,kdyby se teď přítel hodil marod,aby mu šéf nemohl nějak přihoršit...Posunout výpovědní lhůtu nebo tak nějak...
To nemůže. Ale přítel si nijak nepomůže, bude ležet na nemocenské ale z baráku v podstatě nemůže, kvůli případné kontrole... Jak říkám, pokud bych chtěla být mrcha, mezi 4 očima bych pohrozila tím, že když nepodepíše dohodu o měsíc dřív tak se hodím marod a stejně mu nebudu k ničemu, naopak, bude mít ještě honičku se záskokem a nikdo mu nezaškolí nového... A buď kývne nebo ne.
Určitým řešením by bylo najít vhodného kanditáda za sebe, jako náhradu.
Já jsem takto před pár lety zaučila kamarádku a je na pozici dodnes. Záleží ovšem jak se k tomu postaví nadřízený, jež má vždy poslední slovo.
Má tehdedejší nadřízená řekla podej si žádost a´t běží...
Zaměstnavatelmu pohoršit nemůže. Naopak pohorší sobě. Po dobu výpovědi, přestože bude na nemocenské, mu bude muset zaplatit 21 dní nemocenské, za oba měsíce bude ještě muset odvést za zaměstnance zdravotní a sociální pojištění. A mstít se může jedině tím, že mu bude často sám, nebo v zastoupení kontrolovat dodržování léčebného režimu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.