Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je nemocenská podraz na zaměstnavatele?

Od: lenkoln odpovědí: 18 změna:

Dorbý den,

končí mi za měsíc prac. smlouva a již mi ji neprodlouží.

Když poslední den půjdu na nemocenskou a budu marodit delší dobu 2-3 měsíce, bude to ode mě podraz na zaměstnavatele?

Co si o tom myslíte? Budou to pro něj nějaké nevýhody, když neodejdu ale onemocním?

Děkuji

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Podraz je to spíše na ošetřujícího lékaře (kdyby Vám vystavil neschopenku aniž byste měla zdravotní problémy, mohl by s tím mít následně problémy) a na daňové poplatníky.

Onemocníte-li v poslední den pracovního poměru, nebudete mít nárok na náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele, teprve od 22. dne nemoci byste měl/a nárok na nemocenské dávky. Při nemoci v ochranné lhůtě se odklady předávají bývalému zaměstnavateli.

Pozor, v době nemoci nejste uchazečem o zaměstnání, takže Vás úřad práce nebude moci zaregistrovat.

doplněno 14.08.12 14:45:

Reakce na Chloe (14. VIII: v 13.55):

Nemocenské ani žádné jiné dávky nelze použít pro výpočet jiných dávek. Vždy se vychází z průměrného výdělku nebo ze skutečných příjmů. Tzn., že by se podpora po skončení nemoci počítala z průměrného výdělku v posledním zaměstnání.

ron*
hodnocení

1x

Souhlasím.

Zaměstnavateli je to jedno. Nemocenskou Vám bude vyplácet Česká správa sociálního zabezpečení (stát). Náhradu mzdy za prvních 21 dní od zaměstnavatele nedostanete. Po skončení pracovního poměru na ni nemáte nárok. Nezameškal jste žádnou směnu, tudíž není co nahrazovat. A za ten poslední den pracovního poměru Vám náhrada také nenáleží, první tři pracovní dny jsou bez náhrady.

Jak píše rádkyně přede mnou, nemůžete se ani v době nemoci zaregistrovat na Úřadu práce. Nemocenskou budete pobírat až od 22. dne nemoci. Takže těch 21 kalendářních dnů budete zcela bez prostředků.

Navíc, kde berete tu jistotu, že Vás lékař uzná práce neschopným. Nezapomeňte, že v době pracovní neschopnosti může kdykoliv zkontrolovat pracovník ČSSZ, zda dodržujete režim práce neschopného.

chloe*
hodnocení

0x

V tomhle oboru nejsem sběhlá, takže možná píšu blbost, ale jak to budete mít potom s podporou? Vypočte se ještě ze mzdy před 2M nemocenské? Nebo se započítají i měsíce s nemocenskou? Abyste pak nedostala 60% nemocenskou a z těch pak 45% podporu... Nevím jestli se vyjadřuji srozumitelně...

Jinak já bych do toho nešla,dnes už neexistují celodenní vycházky, max. 6 hodin a do 19 doma a neumím si představit nejet na víkend, grilovat se známými do hospůdky na vínko... Mně by z toho kleplo

darusenka*
hodnocení

0x

Tim, ze pujdete na nemocenskou nic neziskate ;) Neprodlouzi vam smlouvu, pracovni pomer konci ke dni uvedenem v pracovni smlouve, ne po ukonceni neschopenky.

Nebo nemate narok na podporu v nezamestnanosti? *frajer*

lenkoln
hodnocení

Aha a poté po 21 dnu mi bude nemocenská vyplácena ne?

Kde ji spočítám?

Z čemu se mi poté po ukkončení nemocenské bude počítat podpora? Na tu mám nárok.

Děkuji

coop*

Nemocenskou budete mít od 22. dne. Jestli splňujete podmínku 12 měsíců důchodového za poslední 2 roky, pak budete mít na dávky v nezaměstnanosti nárok a budou se počítat z průměrné čisté mzdy.

zabu
hodnocení

0x

To, že přijdete o těch 21+3 dny Vám tu radci již napsali. Tak jen doplním, že na rozdíl od podpory budete brát 60% předpokládané mzdy nemocenské, což je víc než podpora v nezaměstnanosti. Když si to spočítáte i s těmi nezaplacenými 24 dny, tak se Vám to asi moc nevyplatí.

lenkoln
hodnocení

Díky, chtěl jsem se však ještě zeptat zda mi bude vypočítána podpora poté z čisté mzdy nebo z nemocenské?

Bude se podpora krátit když jsme byl na nemocenské?

Jak to udělat abych nemusel již chodit nosit lístky o nemocenské a lístky na peníze do práce?

zabu

Podpora se vypočítává ze mzdy skutečné nebo předpokládané, nikoliv z nemocenské.

Podpora se nekrátí.

Posílat je zaměstnavateli na doručenku poštou.

lenkoln
hodnocení

Zajímá mě však zda mohu být na nemocenské několik měsíců a poté přejít na podporu, zda se mi podpora nebude krátit o dobu kdy jsem byl na nemocenské?

karjala*

Pokud vám nic není, nevěřte tomu, že najdete lékaře, který vám napíše nemocenskou na několik měsíců. Dneska ruší nemocenské i lidem s rakovinou...

lenkoln
hodnocení

Dobře děkuji,

bude to tedy podraz na zaměstnavatele když bych onemocněl dlouhodobě? Bude za mě něco platit nebo vyřizovat za mě nějaké věci?

Jak by jste to brali vy? Udělali by jste to?

Děkuji

ron*

Dobrý den.

Jak už jsem psala, podraz to není. Jste nemocný, nedá se nic dělat.

Zaměstnavatel za Vás nic platit nebude( na náhradu nárok nemáte - už jsem psala), jen bude posílat podklady k nemocenským dávkám na Českou správu sociálního zabezpečení a na zdravotní pojišťovně Vás přihlásí jako nemocného v ochranné lhůtě a po ukončení nemoci opět odhlásí. Zápočtový list Vám také vystaví po ukončení nemoci. To je vše.

lenkoln
hodnocení

Děkuji,

ještě tedy jednou jak to mám tedy udělat? Na ÚP se nemám hlásit? Neschopenku mám donést komu? Zaměstnavateli nebo zaslat na ČSSZ? A jak je to s pojišťovnou?

Poté jak to ukončit?

Děkuji moc

ron*

Pokud onemocníte před skončením pracovního poměru nebo do 7 kalendářních dní po skončení pracovního poměru, neschopenku odevzdáte zaměstnavateli. Odevzdáte díl II.(modrý). Po 21 kalendářních dnech mu odevzdáte díl IV. červený, na který si vypíšete číslo účtu či doručovací adresu pro zasílání nemocenských dávek. Ke každému poslednímu dni v měsíci odevzdáváte Potvrzení o trvání pracovní neschopnosti (lístek na peníze). Po ukončení nemoci odevzdáváte díl V. modrý, který si podepíšete. Doklady odevzdáváte zaměstnavateli, ten je odesílá Okresní správě sociálního zabezpečení, která Vám od 22. kalendářního dne nemocenské dávky bude vyplácet. Po ukončení nemoci Vám bývalý zaměstnavatel vystaví Potvrzení o zaměstnání (zápočtový list) a Potvrzení posledního zaměstnavatele (pro ÚP). Je dobré si neschopenku (ukončení) ofotit. Do 8 kalendářních dní se nahlásíte na Úřad práce a oznámíte své zdravotní pojišťovně skončení pracovního poměru. Po dobu nemoci zdravotní pojištění neplatíte.

lenkoln
hodnocení

Velice výstižná odpověď, však jsem se chtěl ještě ujistit:

Pokud onemocním poslední den prac. poměru musím se hlásit na ÚP?

Chodit na pojišťovnu tedy jak onemocním nemusím až ukončím neschopenku?

Kdo by mě mohl v prvních 21 dnech nemoci kontrolovat? Nikdo nebo OSSZ nebo zaměstnavatel? stejně nebudu mít nárok na nemocenskou.

Je ještě něco důležitého co bych musím udělat?

Děkuji moc

ron*

Dobrý den.

Onemocníte-li poslední den trvání pracovního poměru, pak se na ÚP hlásit nemusíte. Není tam žádná mezera mezi pracovním poměrem a nemocí. V době nemoci by vás stejně nezaevidovali. Na zdravotní pojišťovnu stačí zajít až po ukončení nemoci. Zaměstnavatel je povinen zdravotní pojišťovně oznámit, že jste nemocný v ochranné lhůtě. Oznamuje ji i následné ukončení nemoci. Pro váš klid si na zdravotní pojišťovnu ale můžete zatelefonovat už pri skončení pracovního poměru. V prvních 21 dnech vás může zaměstnavatel zkontrolovat i přesto, že nepobíráte žádnou náhradu. Po 22. dni už vás může zkontrolovat jen OSSZ.

Nic dalšího už mě nenapadá. Přeji hodně štěstí při hledání nové práce.

doplněno 22.08.12 21:49:

Ano, podporu budete mít úplně stejnou, pobírání nemocenských dávek výši podpory neovlivňuje.

Na délku vycházek Vám přesně neodpovím. Délku vycházek určí ošetřující lékař dle povahy nemoci.

lenkoln
hodnocení

Skvělý děkuji,

ještě jsem se chtěl zeptat jak dlouhé jsou maximální vycházky vůbec možné?

Po skončení nemocenské budu mít podporu úplně stejnou jako kdybych šel na ÚP rovnou a nešel na nemocenskou?

Moc děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]