Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Těhotenství ve výpovědní lhůtě

Od: amiemi odpovědí: 2 změna:

dobrý den,
od srpna do konce září jsem ve výpovědní době protože pro mě zaměstnavatel nemá práci ale jsem zároven na neplaceném volnu z důvodu péče o dítě do konce září.
Nyní jsem zjistila že jsem těhotná asi 5tt a chtěla bych se zeptat co je pro mě lepší.
Podle všeho jsem zjistila že když oznámím v práci že jsem opět těhotná zaměstnavatel musí stáhnout výpověd i ve výpovědní době a dát mi práci než půjdu na mateřskou. chtěla bych vědět jestli to tak opravdu je a také bych se chtěla zeptat jestli budu mít nárok na mateřskou - poslední 3 roky jsem byla na rodičovské do července tohoto roku a od 9.7. do 25.9.2012 jsem na neplaceném volnu, poté se vracím na 2 dny do práce a kdyby mi zaměstnavatel stáhl výpověd pracovala bych dále ještě asi 5měsíců pokud by mi byl schopen zajistit nějakou práci - což si nejsem jistá z tohotot důvodu jsem taky dostala výpově´d.
doufám že je to srozumitelné děkuji

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

0x

Dobrý den.

V určitých případech je zamětnanec chráněn před skončením pracovního poměru výpovědí ze strany zaměstnavatele zákazem výpovědi. A to zejména, když je zaměstnanec uznán dočasně nechopný, nebo když je zaměstnankyně těhotná nebo je na mateřské dovolené nebo když zaměstnankyně čerpá rodičovskou dovolenou. Zaměstnavatel Vám práci nepřidělí, pokud ji pro Vás nemá. Radím proto nechat si vystavit potvrzení o pracovní neschopnosti. Není to správné, ale je to běžná praxe.

Nárok na peněžitou pomoc v mateřství vzniká, pokud v den, od něhož je tato dávka přiznávána, trvá nemocensky pojištěné zaměstnání nebo ochranná lhůta(180 dní) a jestliže v posledních dvou letech před nástupem na mateřskou trvá účast na nemocenské pojištění alespoň 270 dnů.

Z Vašeho dotazu není patrné, jestli Vám vznikl u prvního dítěte nárok na mateřskou nebo jste pobírala pouze rodičovský příspěvek.

Pokud vznikl nárok na PPM už u prvního dítěte, pak peněžitá pomoc v mateřství se vám bude vypočítávat ze stejného základu jako předchozí peněžitá pomoc při narození prvního dítěte.

iz*
hodnocení

0x

Zaměstnavatel není povinen stáhnout výpověď ani kvůli nemoci ani kvůli těhotentsví. Výpověď lze stáhnout pouze se souhlasem druhé strany.

Kdy přesně jste obdržela výpověď?

Pokud jste výpověď obdržela již v době těhotenství, je neplatná, pokud jste ji však obdržela před otěhotněním, jde o platnou výpověď.

(1) Neplatná výpověď: Sdělte zaměstnavateli, že jste těhotná, že je z tohoto důvodu výpověď neplatná, a že trváte na dalším zaměstnávání. Zaměstnání trvá dál a zaměstnavatel Vám bude moci dát výpověď až po skončení překážek (těhotenství, MD a RD).

(2) Platná výpověď: Sdělte zaměstnavateli, že jste těhotná. Běh výpovědní doby se 30. září zastaví a pracovní poměr skončí až odpracováním zbytku výpovědní doby po skončení překážek (těhotenství, MD a RD).

__ Následující informace platí pro oba případy.

V obou případech přiložte kopii lékařského potvrzení (originál si ponechte). Se zaměstnavatelem komunikujte pouze písemně, doporučenými dopisy s doručenkami, od všeho uchovávejte kopie, podací lístky i vrácené doručenky.

Nebude-li pro Vás mít zaměstnavatel po dobu Vašeho těhotenství práci, půjde o překážku na jeho straně, za niž Vám bude náležet náhrada mzdy.

Kdyby Vám zaměstnavatel nabídl další neplacené volno, klidně odmítněte. Máte právo na přidělování práce podle pracovní smlouvy, neplacené volno Vám zaměstnavatel nařídit nesmí.

_ A perlička na závěr: Pokud byste v průběhu MD či RD znovu otěhotněla, trval by pracovní poměr dále až do skončení dalších překážek.

doplněno 13.08.12 17:08:

Poznámka: Za dobu čerpání MD Vám vznikne nárok na dovolenou, kterou však nedoporučuji čerpat v bezprostřední návaznosti na MD, aby případně v jejím průběhu pracovní poměr neskončil.

V tomto případě je pro maminku výhodnější si nechat určit čerpání dovolené zaměstnavatelem až po skončení RD. Dovolená se sice bude kvůli RD krátit, ale pracovní poměr zůstane zachován až do konce RD, což považuji pro maminky za výhodnější. Už proto, že po skončení RD ještě budou mít kam po RD nastoupit.

Nastoupí-li maminka po RD (byť jen na pár dnů) do zaměstnání, bude se jí v případě registrace na ÚP počítat podpora z pravděpodobného výdělku. Pokud by se však na ÚP registrovala bez nástupu do zaměstnání, pobírala by podporu kolem 3.000 měsíčně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]