Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,v roce 2010 jsem pronajala podkroví svého domu šestičlené rodině.Za nájemné 6000 Kč.Nájemní smlouvu mám.Jsem na ní napsaná jako pronajímatel já a můj manžel.Smlouva počínaje dnem 2.března 2010.Vše se ale zkomplikovalo tím že den poté tedy 3.března 2010 můj manžel náhle zemřel.Rodina u nás bydlela do srpna 2010.Nájemné ale zaplatili jen první tři měsíce s tím že dům je psaný na manžela,který již nežije a proto dům,který mi nepatří(vyřízení pozustalosti chvíly trvalo) nemohu pronajímat.Přídu si podvedená a zneužitá.Mají pravdu?Nebo mám právo na doplacení?Kam se mám obrátit?Děkuji za vyřízení s pozdravem Martina Veselá
Podle mě půjde o to abyste jim prokázala dokdy u vás bydleli a pak po nich můžete vymáhat zbytek nájemnýho.
Dobrý den. Podle mého soudu z Vašeho příspěvku, jste v právu Vy. Vy jste právním nástupcem svého manžela, jako dědic. Z jejich strany by šlo o bezdůvodné obohacení. Prokazatelně byt užívali a bydleli v něm (pokud si někde něco odbydlím, pak je moje povinnost za to zaplatit dle dohody, či smlouvy. Ať již majiteli, či v tomto případě dědici). Je to od nich vůči Vám pěkné sprosté a vyčůrané. Dopis s dodejnou napište v tomto duchu:
Vyzývám vás touto cestou k úhradě dlužné částky na nájemném za období od...do...která činí ...včetně úroků z prodlení, které plynou z uzavřené nájemní smlouvy ze dne... Dlužnou částku žádám uhradit nejpozději do... na č. účtu...(.popř. složenkou na adresu...). V případě, že dlužná částky nebude vámi uhrazena, budu nucena předat celou věc svému právnímu zástupci k dalšímu vymáhání. Vzhledem k tomu, že pokládám svůj nárok za oprávněný, věřím, že celou věc zvážíte a podaří se nám jí vyřešit smírnou, mimosoudní cestou. S pozdravem...
Uvidíte, jak na to budou reagovat, popř. čím budou argumentovat. Z toho se potom bude muset vycházet dál. Kopii si schovejte.
Pokud byl dům psaný jen na Vašeho manžela (například nabytý před Vaším sňatkem), jste jeho dědička a tím se samozřejmě se vším všudy stává majetkem Vaším. Takže nárok na nájemné samozřejmě máte.
Jestli budou nájemci tvrdit, že je smlouva neplatná, zkuste je upozornit na to, že tam v tom případě nemají co dělat a bydlí tam protiprávně. Takže okamžitý vyhazov na ulici bez náhrady, případně za policejní asistence a samozřejmě náhradu škody, která Vám jejich protiprávním bydlením vznikla.
Osobně bych (i když to uznají) o takové nájemce nestál. Pokud nezaplatí nájem za 3 měsíce, máte právo jim smlouvu vypovědět bez náhrady s tříměsíční lhůtou a dlužnou částku po nich případně vymáhat soudně.
doplněno 13.08.12 12:57:Aha, já myslel, že tam i nadále bydlí a nechtějí platit. V tomhle případě, pokud se s nimi nedohodnete, bude asi potřeba podat žalobu. To bude trochu složitější a na delší lokte (při rychlosti našich soudů). A pozor na promlčecí lhůtu.
Magdone. Tazatelka mluvi o pripadu z roku 2010, kdy se najemnici uz davno vystehovali. Tezko je tedy dodatecne vyhazovat
Na dluzne najemne mate narok, pokud nebylo v kupni smlouve stanoveno jinak, ridi se toto obcanskym zakonikem, ktery hovori tusim o trilete promlceci lhute.
Pisemne bych tedy byvale najemniky o dluznem najemnem informoval, se lhutama pro zaplaceni, s tim, ze po marnem uplynuti teto lhuty podniknete dalsi pravni kroky.
Děkuji za odpověď .Jak bych měla formulovat dopis?Mám ho poslat za sebe,nebo si rovnou najít nějakou právnickou pomoc.Nejsem v situaci,kdy bych si mohla dovolit platit právníka.Mám tedy nárok na získání nájemného.Když mi smlouva říká:Nezaplatí-li nájemnce nájemné do pěti dnů po termínu vždy dvacáteho dne v měsíci,je povinen zaplatit pronajímateli poplatek z prodlení ve výši 0,5 procent dlužné částky za každý den prodlení,nejméně však 25 Kč za každý i započatý měsíc prodlení.Mám tedy právo i na úroky?Je moje chyba že právu moc nerozumím a smlouvu a vše okolo zařizoval manžel.A nestlihl mi cokoliv vysvětlit.Proto prosím o pomoc.Děkuji ještě jednou
Ano, máte nárok i na to penále, i když podle zákona je to 0,25 % denně. Ale i tak to za tu dobu bude velmi slušná částka. Bohužel právníkovi se asi nevyhnete, ale pokud spor vyhrajete (víc, než pravděpodobné), zaplatí Vám ho protistrana.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.