Nejste přihlášen/a.
Ahoj, přes jeden web jsem se seznámil s pár lidmy okolo světa. Jedním z prvních byl kluk z Ghany. Vyměnili jsme si spolu pár zpráv, hned ze začátku mi napsal, že jeho táta pracoval jako dělník v Libyi, než ho během války zabili povstalci, napsal, že už s tím nic neudělá, musí se dívat dopředu a zatím se má dobře a studuje střední školu v Accře. Pak jsme si napsali pár zajímavých věcí o našich zemích a pak mi skoro měsíc neodepsal (vůbec nebyl online) a asi před týdnem mi napsal, že je totálně na dně, poslední dny nejí a za poslední peníze se připojil na internet, aby mě požádal o 80 Dolarů. Hodně na to myslím, zatím mě nenapadlo, co mu odpovědět. Jak byste reagovali vy?
Rozhodně nic neposílat. Bohužel se nedá odlišit, jestli je to skutečně potřebný člověk nebo jen zkouší lidskou naivitu. Pokud pošlete, můžete si myslet, že jste někomu pomohl, ale jistě to vědět nebudete. Napadla mně souvislost - po velkých povodních se okamžitě objevily v novinách inzeráty typu: Jsme vyplavená rodina, nemáme nic, pošlete nějakou částku na konto 123456789. Poslal byste tam něco?
Odpovědět, že nepošlu
Ahoj. Peníze bych určitě neposílala, nejsem tolik důvěřivá. Na druhém konci pc může sedět kdokoliv a to, co píše určitě nemusí být pravda. Jak můžete vědět na kolik lidí to takto "zkouší" a kolik z nich mu peníze na přilepšenou poslalo? Asi jich moc nebude. Takže buď již nereagovat nijak, nebo pokud přece jen chcete písemný kontakt ještě udržet, pak mu nabídněte morální podporu, tu finanční odmítněte s tím, že pěnězi, vypomoct opravdu nemůžete. Budete vidět hned, zda stojí o kamaráda, který ho v těžkých chvílích podrží a podpoří, nebo mu jde jen o to, vytáhnout z někoho peníze a zkoušet to zase jinde...Víte, když někdo několik dnů nejí a pak investuje peníze na připojení k internetu, to leccos napovídá. Když Vám bude kručet v břiše a budete mít tak těžký život, určitě bude připojení na internet poslední věc, na kterou byste ve své nouzi pomyslel. To si alespoň myslím já. Záleží čistě jen na Vás, chce to používat zdravý rozum, nenechat si hrát na city a nevěřit všemu, co kdo napíše. Skutečnost může být úplná jiná a zřejmě i je.
Odpovědět, že nepošlu
Sice umírá hlady, ale radši dá poslední peníze za internet. Furt kolem dokola. Komu není rady, tomu není pomoci. Kolik lidí na tohle ještě skočí
?
Proč zrovna 80 $ a ne rovnou 100 $? Není to třeba částka, kdy se v Ghaně ještě nejedná o trestný čin? Nebo mu to právě stačí na hrací automaty na jeden den? Když nachytá pár důvěřivců, má postaráno o docela slušné živobytí. Kde vůbec berete jistotu, že je z Ghany?
To jetěžká situace... Když člověk nepomůže, bude ho to trápit.
To ovšem ví i každý průměrný manipulátor a je otázka, jestli tohle není jeho vzporová ukázka.
Asi bych nakonec nepřispěla. Jsem nedůvěřivá a celé mi to zní až moc náhodně. Neumím si představit, že by někdo vložil poslední úspory do připojení na internet a žádal někoho cizího o peníze a věřil, že to vyjde. Nějak se mi to prostě nezdá.
Neodpovídat
Mám takové tušení, že Ghana už je dostatečně známá svými dopisy, psanými podivnou češtinou se žádostmi a prosbami o financování jakýchsi aktivit. Takže jak vidno, už se i tahle záležitost modernizuje.
NIkde samozřejmě není psáno, že to skončí těmi osmdesáti dolary. Pošleš jednou a třeba se budeš divit, co se bude dít.
Šel bych od toho a hodně rychle.
Nikomu ani kačku.Jen se opakuje historie.Např.Holanďané,měli v Africe kolonie.Zabrali území s domorodci,kteří ožírali hladem kořínky a naučili je dělat.Za to jim dávali jídlo a ošacení,boty,děti posílali do škol.Jenže!Některé dítě se dozvědělo,že farmáři je vykořisťují a žeby bylo dobré se osvobodit.Tak jedné noci povstali,podřezali všechny bílé,i děti a co kde bylo,zapálili.Pole spustla,žačali zase žrát kořínky a nadávali na bídu,protože byli chytří.Jenže jedno chytré dítě,co zrovna umělo i psát,napsalo do světa,že mají hlad.Jen nenapsalo,že předtím povraždili svoje živitele.A ejhle!Hned se našlo mnoho soustrastných a začlo jim cpát horem dolem papu a jiné...Takže zas nedělají a žebrota je jejich koníček.A ani my nemusíme daleko...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.