Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpoveď a nemocenská

Od: betty5931 odpovědí: 5 změna:

Bylo mi mým zaměstnavatelem doporučeno ,abych podala výpověď,než ale došlo k podpisu,což dělalo asi14 dní jsem se psychicky složila.je mi 53 let a neunesla jsem to.V práci jsem dělala více administrativních činností a jednu jsem "podědila" po kolegyni,která skončila ze dne na den a neumím to/je to asi měsíc/-proto prý ta výpověď.Když mám teď neschopenku a nic jsem ještě nepodepsala,jak dlouho mi bude muset zaměstnavatel platit,nebo sociálka?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Nejste povinna přistupovat na návrh zaměstnavatele a podávat výpověď ani rozvázat pracovní poměr dohodou (jde o dva různé způsoby ukončení pracovního poměru).

Výpověď podepisuje ten, kdo ji dává (druhá strana pouze potvrdí na kopii převzetí výpovědi). Jenom dohodu by musely podepsat obě strany.

Jestli jste výpověď nedala, jste samozřejmě dále zaměstnána. Tzn., že máte nárok na náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele za pracovní směny na plánované do 21. dne nemoci a od 22. dne nemoci na nemocenské dávky, jež OSSZ vyplácí za kalendářní dny. Podpůrčí doba pro výplatu nemocenské se počítá od prvního dne nemoci, činí 380 kalendářních dnů, odečítají se od ní všech nemocí z předchozích 380 dnů plus dny, za něž náležela náhrada mzdy za nemoc od zaměstnavatele.

_ Vyzvěte zaměstnavatele písemně, aby Vám přiděloval pouze sjednaný druh práce (spadá-li ale práce za kolegyni do sjednaného druhu práce, budete se ji muset naučit).

_ Zvažte, jestli chcete zaměstnavateli vyhovět a dát výpověď. Není to Vaše povinnost!

Dnes se práce hledá dost těžko a pokud byste se po výpovědi z Vaší strany bez vážného důvodu registrovala na úřadu práce, krátila by se Vám podpora po celou podpůrčí dobu na 45 %.

_ Práva a povinnost/... (informace o podpoře v dolní polovině)

Vážné důvody (zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, § 5, písm. c)

doplněno 13.08.12 02:59:

Náhrada mzdy i nemocenská se počítá z hrubých výdělků za předchozích 12 měsíců, stanoví se redukovaný denní vyměřovací základ a nemocenské činí 60 % tohoto základu.

_ Výše náhrady mzdy/...

Kalkulačka nemoce/...

ron*
hodnocení

1x

Dobrý den.

Předpokládám, že nemáte smlouvu na dobu určitou.

Zaměstnavatel Vám bude vyplácet náhradu za nemoc prvních 21 kalendářních dnů nemoci. Náhrada se poskytuje jen za pracovní dny (plánované směny), přičemž první tři pracovní dny jsou neplacené. Od 22. kalendářního dne Vám nemocenské dávky bude poskytovat Česká správa sociálního zabezpečení ( za kalendářní dny). Česká správa sociálního zabezpečení nemocenské proplácí prostřednictvím Vašeho zaměstnavatele. Svému zaměstnavateli tedy odevzdáte díl. II (modrý) pracovní neschopnosti a díl IV. (červený) pracovní neschopnosti. Ten si z druhé strany vyplníte a podepíšete (vyplňujete číslo účtu nebo adresu, na kterou budete chtít nemocenskou zasílat). K poslednímu dni každého měsíce budete zaměstnavateli odevzdávat Potvrzení o trvání pracovní neschopnosti (znovu podepíšete). Podpůrčí doba nemocenské činí nejvýše jeden rok od počátku pracovní neschopnost. Nemocenské může být poskytováno i po uplynutí podpůrčí doby, jestliže je možno na základě vyjádření příslušného orgánu sociálního zabezpečení očekávat, že pojištěnec v krátké době nabude pracovní schopnosti; takto je však možno poskytovat nemocenské nejdéle po dobu jednoho roku od uplynutí podpůrčí doby.) Samozřejmě záleží, na jak dlouho Vám lékař neschopenku vystaví. Nezapomeňte na možnost provádění kontrol neoceného. Ať už zaměstnavatelem nebo Českou správou sociálního zabezpečení.

doplněno 12.08.12 17:28:

oprava: provádění kontrol nemocného

coop*
hodnocení

0x

Zaměstnavatel bude náhradu mzdy vyplácet do 21. dne (první tři dny nemoci není na náhradu nárok) a nemocenská bude vyplácena cca do roku pracovní neschopnosti (prodloužení je možné).

betty5931
hodnocení

Děkuji za odpověď,ještě se chci zeptat v jaké výši je vyplácena nemocenská.Já jsem nikdy dlouho nemarodila ,tak to vůbec neznám.Děkuji

itan71*
hodnocení

0x

Dokud neskončí nemocenská nelze ukončit pracovní poměr a po roce je spíš na invalidní důchod pokud jsou vážné zdravotní problémy lze už po půl roce zažádat o inv.důch.já osobně jsem po půl roce zažádal a bylo mi vyhověno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]