Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu. Zaměstavatel po mě žádá kopii OP a mě se to moc nelíbí. Pracuji za živnostenský list a nikdy jsem se s tím nesetkal. Má vůbec právo toho požadovat? Co já vím, tak OP mohu dát z ruky pouze ověřeným institucím jako je policie a úřady. Kopírování průkazů je mi trochu proti srsti.
Pokud někdo znáte legislativu prosím o odkaz na ní, abych si mol přečíst kdo a proč jí může požadvat.
Díky všem
Pak to není zaměstnavatel. Měla by mu stačit kopie ŽL (že mohu v oboru podnikat), možná jen ukázat OP, abych dokázal, že ŽL nemám půjčený od kamaráda...
A co takhle pouliční obchodníci mobilních operátorů co nabízejí paušální tarify?
Tam přeci taky chtějí min 2 doklady které se fotákem vyfotí. Přitom ve smlouvě,kterou dotyčný na ulici vyplnuje,všechny potřebné údaje jsou.
Zaměňujete podnikání jako OSVČ se zaměstnáním, jde ale o dva různé způsoby obživy. Vztah založený smlouvou o spolupráci není pracovně právním vztahem a neřídí se zákoníkem práce.
Pokud hovoříte o zaměstnavateli, doporučila bych se seznámit s postihy za případnou práci v tzv. Švarc systému. Od letošního ledna jsou vyšší finanční postihy jak pro "zaměstnavatele" tak pro OSVČ (fyzickou osobu).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.